Oplossing.be Nieuwsbrief 21e editie december 2004
In dit nummer:
Oplossing.be en "Site van het Jaar 2004"


sponsor2004.gif
De laatste stemmen zijn binnen. Nu kan Clickx met het tellen beginnen.
Wij kruisen intussen de vingers. We willen alvast iedereen bedanken voor al de stemmen en de moeite die werdt gedaan om extra stemmen te verzamelen.

Indien Oplossing.be opnieuw tot een van de tien beste sites van België wordt gekozen is dit dank zij jullie mails en de stemmen die jullie verzamelden. Als we niet in de top-tien eindigen, geen probleem, we blijven toch de beste help-site voor alle nederlandstalige surfers, Nederlanders en Vlamingen.

Op 14 december maakt de redactie van Clickx magazine de uitslag van de wedstrijd bekend.
Dit gebeurt tijdens de plechtigheid die plaats vindt in Dancing Carré in Willebroek. Na de verkiezing is de discotheek open voor iedereen, dus ook voor alle Oplossing.be leden.

kerst3v.gif
Op 15 december zullen wij ook weten hoeveel stemmen er op Oplossing.be gebracht zijn, en zullen wij onmiddelijk de winnaar van onze eigen wedstrijd bekendmaken.

Wij danken nogmaals Combell.be voor de hosting en het pakket dat ter beschikking gesteld werdt.

Verder wenst het Oplossing.be-team aan iedereen een fijne kerst, en een virusvrij 2005.


Ingezonden door: Admin
Norton AntiVirus LiveUpdate: niet zo efficiënt als je denkt!



NAV2005
Velen onder ons vertrouwen elke dag blindelings op de LiveUpdate functie van Norton AntiVirus. Dit onderdeel van het pakket zou, eenmaal geactiveert, de laatste nieuwe virus definities van de Symantec website moeten downloaden en installeren op je PC.
Dat doet dit programma schijnbaar ook, en creëert zo een vals gevoel van veiligheid.
Klik je op de knop "Live Update", dan maakt het programma verbinding met de server, en geeft je de boodschap dat je programma bijgewerkt is, of dat er geen nieuwere "Updates" beschikbaar zijn.

Vertrouw je hier op, dan kan je erg bedrogen uitkomen.

In een info-artikel op de Symantec website staat het volgende te lezen: "Standaard wordt door "Automatische LiveUpdate" elke vier uur gecontroleerd of er nieuwe virusdefinities van Norton AntiVirus beschikbaar zijn als uw computer verbinding heeft met het Internet".

Dat doet de "LiveUpdate" dan ook. Echter, op de website van Symantec worden de referentiebestanden voor LiveUpdate maar één maal per week bijgewerkt (behalve als er sprake is van een uitbraak van een nieuw, zeer gevaarlijk virus). Je LiveUpdate mag dus elke 4 uur gaan zoeken naar nieuwe definities, hij zal ze slechts één maal per week vinden.

De consequenties zijn duidelijk. Als er op een dag een nieuw virus wordt verspreidt, dan kan dit virus de volgende dag al op je PC zitten, zonder dat je virusscanner er iets van merkt. Nadat Symantec (en met hen waarschijnlijk andere Anti-virus software-producenten) het virus gedetecteerd heeft, een referentie van dat virus heeft opgenomen in de virus definitiebestanden, en dit via LiveUpdate naar je PC download, kunnen er gemakkelijk 10 dagen voorbij zijn gegaan. Het virus heeft echter maar enkele uren nodig om zich vanaf een besmette PC te verspreiden over de hele wereld.

Wat kan je er aan doen?

Er is een manier waarbij gebruikers van Norton Anti Virus zich beter kunnen beschermen. Symantec maakt er geen reklame voor, maar op de download-site van Symantec vindt je de "Intelligent Updater". Het bestand heeft een naam als 20041126-020-i32.exe, waar je de datum van uitgifte (26/11/2004) en gegevens die betrekking hebben met het type abonnement (Corporate X86 of home i32 edition) in kan terug vinden.

Deze toepassing is niets anders dan een uitvoerbaar bestand, dat de virus definities op je PC bijwerkt. Het verschil met LiveUpdate is dat deze definities wel actueel worden gehouden, en je dus veel sneller tegen de laatste nieuwe virussen beschermd bent.
Nadeel is dan weer dat je telkens zelf naar de Site van Symantec moet gaan, handmatig het nieuwe "Intelligent Updater bestand" moet downloaden en installeren (door er op te dubbelklikken).

Een voorbeeld: op 27 november werden er 68437 virussen ontdekt door "Intelligent Updater" (file created 26 november). Als je diezelfde dag een scan doet met de laatste versie die LiveUpdate binnenhaalt (file created 23/11) dan vindt NAV slechts 68427 virusdefinities, wat er op neer komt dat hij de nieuwste 10 virussen niet herkent.

Nog erger is het gesteld voor de gebruikers van Macintosh versie 8.0 of vroeger. Voor hun worden de definities maar één maal per maand ververst! Van bescherming gesproken.

Symantec raad aan om LiveUpdate te gebruiken voor de gewone "home" gebruiker (eenvoudiger in gebruik), en Intelligent Updater voor Netwerken. Wij raden U echter aan dagelijks gebruik te maken van de Intelligent Updater, want je kan je niet snel genoeg beschermen tegen nieuwe virussen.
Je leest er meer over in dit artikel (engels): Intelligent Updater vs. LiveUpdate.


Ingezonden door: SoftAid
Hitman Pro: de ultieme spyware removal tool



We kennen de dagelijkse routines om spyware en adware te verwijderen, en er kruipt redelijk wat tijd in. Niet alleen moet je wekelijks de meest recente updates binnen halen en installeren, je moet ook nog tijd maken om de programma's uit te voeren.

Mark Loman uit het Nederlandse Almelo heeft zijn talent ingezet om al deze routines in één enkel programma samen te brengen, en meer nog....

Hitman Pro is de ultieme spyware removal tool. Het is een schil voor een aantal gevestigde spyware en adware schoonmaak- en beschermingsprogramma's. De gebruiker hoeft slechts het bedieningsoppervlak van Hitman Pro te bedienen waarna de externe programma's automatisch door Hitman Pro worden aangestuurd. Hitman Pro bevat ook een aantal eenvoudige passieve beschermingsopties waarmee het lastiger wordt om wederom door spyware besmet te raken. Hitman Pro is daarom een ideale tool voor iedere computer-gebruiker.

Unieke eigenschappen van Hitman Pro
  • Automatisch bedienen van volgende externe software:
    • Ad-Aware SE 6.2 (versie 1.05)
    • Webroot SpySweeper 3.0
    • Spybot Search & Destroy 1.3
    • SpywareBlaster 3.2
    • McAfee Stinger
  • De freeware versies van de externe software zijn opgeslagen in één installer, samen met de (bij vrijgave) nieuwste updates, zodat een besmette machine "standalone" kan worden schoongemaakt
  • Hij download automatisch de nieuwste updates, zelfs al ondersteunt de externe software dit niet
  • Hij controleert de juiste instellingen van de externe software
  • Maakt geen gebruik van de actieve beschermingsmogelijkheden van de externe software zodat er geen extra taken op de computer worden geactiveerd
Op de volgende afbeelding zie je een screenshot van Hitman Pro:

HitmanPro


Zoals je kan merken werdt dit programma zeer professioneel gemaakt, en is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Een "must-have" voor elke internetter.

Er zijn nog enkele belangrijke aanpassingen gepland die het gebruik van het programma in de toekomst nog aangenamer zullen maken en die rond de tijd van uitgave van deze nieuwsbrief misschien al gerealiseerd zijn:
  • Logging, zodat als Hitman Pro klaar is, de gevonden en verwijderde spyware wordt gemeld in een logbestand
  • Scheduler, zodat Hitman Pro op gezette tijden automatisch wordt uitgevoerd
  • Een Optie om de computer automatisch af te sluiten na het opschonen
Download Hitman Pro 1.7.3
Vereist: Microsoft Windows XP of Windows 2000
Er is nog geen Windows 98 / Me versie gepland

Donaties: De Hitman Pro server kost geld. En omdat veel mensen het programma ondertussen gebruiken is het dataverkeer flink toegenomen - de installer en automatisch beschikbare updates beschikbaar stellen en gemiddeld 25.000 hits per dag op deze site. Als je Hitman Pro een handig programma vindt, maak dan een vrijwillige bijdrage over met behulp van PayPal of op Rabobank rekening 38.13.46.684 (M. Loman te Almelo). Een kleine bijdrage in de kosten. Uw donatie is voor de maker van het programma een compliment.


Ingezonden door: SoftAid


Wat is dat voor een taaltje (2)

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Instant Messaging (IM): Het verzenden van korte boodschappen. MSN en mIrc zijn programma's waar men deze functie kan gebruiken, maar ook op het forum van Oplossing.be heeft men de mogelijkheid tot Instant Messaging via dubbelklikken op de naam van een gebruiker aan wie men een boodschap wenst te sturen.

Ip-adres: Internet Protocol adres, is een soort van postcode. Het laat je toe om bvb. een mail in het Internet-systeem te deponeren. Er is geen directe link tussen jou en de ontvanger.

JavaScript: door Netscape ontwikkelde scripttaal waarmee html-pagina's meer interactief kunnen worden.

Jumper: een plugje op een moederbord of achteraan een toestel (vb.HDD) dat je manueel kan verplaatsen om bepaalde instellingen te wijzigen of aan te passen.

kbps, Mbps: kilobits per seconde, Megabits per seconde, de hoeveelheid bits die je kunt versturen via een verbinding. (één Megabit is gelijk aan 1 miljoen bits)

Kladblok: standaard programma van Windows om teksten mee te bewerken. Je vindt deze onder bureau-accessoires.

Kloksnelheid: de belangrijkste maatstaf voor de snelheid van een pc. De kloksnelheid wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz) en geeft het aantal cyclussen aan dat de processor per seconde kan uitvoeren.

Knoppenbalk: al de vensters in Windows zijn ongeveer op dezelfde manier opgebouwd. De bovenste horizontale lijn is de titelbalk, met daaronder een balk met menu's. Onder de menubalk bevindt zich de knoppenbalk.

LCD-scherm: Liquid Crystal Display. Een technologie waarbij ieder beeldpuntje van een scherm uit een heel klein vloeibaar kristal bestaat. Door een aantal kristalletjes onder stroom te zetten kan er licht worden afgestraald en ontstaat er een beeld. Het principe werd al toegepast op digitale horloges.

Master: Als er 2 IDE of EIDE apparaten aan dezelfde kabel hangen, dan moet 1 van die 2 master zijn en de andere slave. De master/slave combinatie is er niet alleen om de twee apparaten goed te laten werken op een enkele kabel, maar ook om de boot volgorde aan te geven als het bijvoorbeeld 2 harddisks zijn. De master disk zal dan de hogere prioriteit krijgen. Dit zien we met name terug bij de C-drive, maar ook een CD-brander of DVD-Rom die als master dient te worden aangesloten om ze de hogere prioriteit te geven.

MBR (Master Boot Record): De MBR is de eerste sector op een harde schijf of een verwisselbare disk. Als een computer start (boot), zoekt deze (op aanwijzing van de BIOS) naar de MBR. In de MBR staat vervolgens waar het operating system op de disk staat. Als de MBR dus corrupt is, zal de computer niet van die disk kunnen starten.

Megapixel: één miljoen pixels. Het woord Pixel is een samentrekking van het woord PictureElement. De uitdrukking wordt gebruikt om de resolutie van scanners, digitale camera's of monitors aan te duiden.

Menubalk: de balk die zowat boven bijna elk programma staat, met de menu's Bestand, Bewerken, Beeld enzovoort.

Moederbord: de grote printplaat in je PC waarop de CPU, de BIOS, het geheugen, de poorten en de uitbreiding-sloten staan. Ook de groep chips, Chipset genaamd, de helpers van de CPU staan op het moederbord.

MP3: MPEG audio layer 3. Een populair compressie formaat voor muziekbestanden. MP3 verkleint de muziekbestanden met een factor 12 zonder merkbaar verlies van kwaliteit.

Netbios: Network Basic Input/Output System.Een systeem waardoor toepassingen op verschillende computers binnen een lokaal netwerk met elkaar kunnen communiceren.

Nieuwsgroepen: discussiegroepen in Usenet. De term nieuwsgroep is misleidend omdat het zelden gaat over "nieuws".Deelnemers wisselen informatie en meningen uit over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je leest de berichten met een "newsreader", meestal al aanwezig in je browser.

NTFS: New Technology File System, een bestandssysteem dat beter omspringt met de gegevens op je harde schijf. Opvolger van oudere FAT-systeem van o.a. Windows 9x.

Partitie: een station op een harde schijf. Je kunt kiezen om je harde schijf als één partitie te gebruiken, maar je kan ze ook onderverdelen in meerdere partities.

Patch: reparatiesoftware dat bedoelt is om fouten te verbeteren in geïnstalleerde software. Vaak verhelpt zo een patch een bug uit een softwarepakket.


Ingezonden door: Tientje
Wat is het verschil tussen DVD-R and DVD+R?



Deze vraag die regelmatig gesteld wordt op het forum, is niet zo eenvoudig te beantwoorden.

De twee elkaar beconcurrerende technologieën gebruiken verschillende formaten. Het lijkt een beetje op het verschil in formatteren van je harde schijf of diskette. Spijtig genoeg is er weer geen standaard gevonden, of beter gezegd, de grote bedrijven kunnen weer niet met elkaar overeen komen.

DVD-R werd ontwikkeld door Pioneer. De techniek is gebaseerd op de CD-RW technologie, en gebruikt een gelijkaardige snelheid van de Helix, de lengte voor het markeren van de brandpunten, en de controle van de rotatiesnelheid.

De DVD-R/RW wordt onder andere ondersteund door het DVD Forum, een zeer grote industriële groep van hardware en software ontwikkelaars, en toeleveringsbedrijven voor de computerindustrie. Het DVD-R/RW formaat is door het Forum als standaard bedacht met de naam ECMA-279, maar dit is een private standaard, geen industriële ISO standaard zoals de CD-R/RW Red Book of de Orange Book standaard.

DVD+R/RW is ook gebaseerd op de CD-R/RW technologie. DVD+R/RW wordt gesteund door Sony, Philips, HP, Dell, Rioch, Yahama en nog vele anderen, en het is recentelijk ook onderschreven door Microsoft. DVD+R/RW wordt niet ondersteund door het DVD Forum, maar omdat het Forum niet de macht heeft om industriële standaarden toe te kennen, wordt het dus een kwestie van het grootste marktaandeel te veroveren.

Technisch gezien is er echter een zeer groot verschil, dat zeker in de nabije toekomst de balans naar een van de twee gaat doen doorslaan. De DVD+R laat verschillende lagen op een schijfje toe, een DVD-R slechts één laag. Toch zullen ze elkaar niet doen verdwijnen. DVD+R/RW zal een groep gebruikers blij maken met de hoge opslagcapaciteit (nu al meer dan 9,2 GB = bijna 9500 MB !!), waar DVD-R (4,7 GB) zich zal onderscheiden door zijn lage prijs. De twee normen zullen dus heel waarschijnlijk blijven bestaan.

Toch is het, voor ons als gebruikers, belangrijk om bij de aanschaf van DVD schrijvers of DVD lezers te weten wat en waar het verschil zit. Bij de aankoop van een toestel kies je best voor een toestel dat beide normen ondersteund. Bij de aankoop van de beschrijfbare schijfjes kan je keuze dan weer een enorm verschil maken in je budget.


Vraag gesteld door: Sloeber
Ingezonden door:SoftAid

Microsoft in beweging


winXP
Elke maand is het weer bang afwachten wat voor zaken Microsoft in zijn persberichten gaat verspreiden, welke lekken er in de software, door Microsoft ontworpen, ontdekt worden enzovoort.


Het hoeft echter niet altijd negatief te zijn... Een kort overzicht van de zaken die Microsoft binnen afzienbare tijd plant, of intussen al heeft uitgevoerd:
  • Enerzijds is er de vernieuwde Windows Media Player die momenteel van de band rolt. Deze zou wat betreft functionaliteit niet veel meer te beiden hebben dan versie 9.0, maar vooral het uiterlijk heeft een grote opknapbeurt gekregen.
  • Verder doen er op het internet ook geruchten de ronde dat wie een illegale kopie van het besturingssyteem Windows zou draaien, bepaalde (Windows Media Player)-functionaliteiten zou verliezen. In de strijd tegen het illegaal kopiëren van software is dit een serieuze stap die Microsoft zet.
  • Microsoft verzet zicht niet alleen tegen de illegaliteit, vanaf nu gaat het ook de strijd aan met spyware en virussen. Wie op dit moment de website WindowsUpdate raadpleegd zal eerst "gedwongen" worden om een 'drie-stappenplan' te volgen om zijn PC beter te beveiligen. Dit stappenplan houdt in: het aanzetten van de Windows firewall, het spyware-vrij maken van je PC én het installeren van anti-virussoftware.
  • Verder wordt er alles aan gedaan om de gebruiker de de "Automatische updates"-functie aan te zetten. Microsoft beweert dat dit noodzakelijk is om het Windows besturingssyteem zo goed mogelijk te beschermen tegen de criminaliteit die je steeds meer op het internet moet trotseren als internaut.



Ingezonden door: StriKe


Drie op vier Belgische sites slecht leesbaar



Zowat de helft van de belgische websites scoort ondermaats op het vlak van algemene gebruiksvriendelijkheid.

Dat blijkt uit het Belgian Web Usability Rapport 2004 van het usabilitybureau AGConsult, dat 100 sites onderzocht.Een derde komt voor in de top honderd van de meest bezochte websites. Volgens het rapport zijn 3 op 4 geteste sites slecht leesbaar omwille van een te klein lettertype.

Maar vergeleken met een onderzoek uit 2002 gingen de Belgische sites er wel op vooruit. Toen haalde immers nog 60% van de sites een onvoldoende.Nu kom je als surfer heel wat minder frames en flashintro's tegen.

Toch laten heel wat sites het afweten op het vlak van interactieve zaken, zoals de zoekfunctie, contactformulieren en bestelprocedures. De sites van internetbedrijven, kranten en tijdschriften scoren het best. Reisbureaus, Belgische multinationals en winkelketens doen het erg slecht.




Ingezonden door: SoftAid


Is de veiligheid van SP2 bedrieglijk?




Printer- en bestandsdeling voor iedereen toegankelijk

Na de installatie van Service Pack 2 moet Windows XP een heel stuk veiliger worden. Dat tenminste is de bedoeling van Microsoft. Het Duitse PC-WELT weet echter te melden dat de nieuwe veiligheid van Service Pack 2 een bedrieglijke veiligheid is. Volgens PC-WELT is het namelijk op veel configuraties mogelijk dat kwaadwillenden zich zonder veel moeite toegang kunnen verschaffen tot een computer met Windows XP en SP2 geïnstalleerd.

Op zo'n systeem zijn de vrijgaven voor printer en bestanden door iedereen zomaar in te zien wanneer deze vrijgaven zijn ingesteld voor een lokaal netwerk. Ook met een geactiveerde XP-firewall blijft dit probleem bestaan. Alleen gebruikers die een firewall in hun modem en/of router hebben aanstaan hebben volgens PC-WELT geen last van dit toch wel grote probleem.

Het 'probleem' wordt veroorzaakt door het feit dat de vrijgaven voor printer en bestanden na de installatie van SP2 om de een of andere onduidelijke reden gekoppeld is aan de netwerkadapter. Bij de installatie van SP2 wordt de instelling van de XP-firewall overgenomen. Was de koppeling tussen bestands- en printerdeling voor het lokale netwerk toen actief, dan is die ook na de installatie van SP2 actief. Probleem is dan wel dat die koppeling opeens voor alle netwerken, dus ook het internet, actief is.

Dit betekend dat wanneer u op het internet bent, anderen weinig moeite hoeven te doen om aan belangrijke en vaak vertrouwelijke gegevens op uw computer te komen.

Het verhelpen van dit probleem is door de nieuwe configuratie van de XP-firewall niet meer zo gemakkelijk als voor de installatie van SP2. Kon u vroeger eenvoudig per netwerkadapter vastleggen of de bestands- en printerdeling actief moet zijn en welke vrijgaven geldig zijn, in de nieuwe configuratie kunt u dit alleen nog maar doen per netwerkbereik.

Hiervoor dient u de firewall van Windows XP op te starten. Vervolgens klikt u in het scherm "Windows Firewall" op het tabblad "Uitzonderingen". Selecteer dan de "Bestands- en printerindeling" en klik dan op de knop "Bewerken". U krijgt nu vier poorten te zien die door "Bestands- en printerdeling" worden gebruikt.

SP2 print1

Vervolgens dient u elke poort te selecteren en dan te kiezen voor "Bereik wijzigen". Kies dan de optie "Aangepaste lijst" en vul het netwerkadres in van de andere PC('s) in uw lokale netwerk.

SP2 print2

Dan pas zit u volgens de heren van PC-WELT weer op het beveiligingsniveau zoals dat was voor de installatie van Service Pack 2. Het is niet een echt mooie oplossing maar voorlopig de enige mogelijkheid om uw systeem te beveiligen totdat Microsoft een patch voor dit probleem klaar heeft. Bron :helpen: tips en tricks
Ingezonden door: SoftAid

Planetinternet.be wordt scarlet.be


Sinds het begin van vorige maand heeft scarlet, net zoals telenet enkele maanden geleden, het licht op groen gezet voor de aanpassing van hun mailadressen. Vanaf volgend jaar wordt er van elk scarlet abonnee verwacht dat hij/zij deze aanpassing heeft doorgevoerd.

Dat houdt in dat mensen die nu een mailadres hebben dat eindigt op @pi.be, @planetinternet.be of @ping.be, een @scarlet.be adres erbij gekregen hebben.

Deze aanpassing gebeurt niet zonder enkele extra voordelen. Zo krijg je vanaf nu een gratis virus- en spamfilter erbij. Je kan ook een auto-reply instellen op je mailadres. Dit is vooral handig als je op verlof bent en je ontvangt een mail. Er wordt dan een standaardmail, die jij hebt opgesteld, terug gestuurd zodanig dat de persoon die de mail gestuurd heeft weet dat je op reis bent vertrokken en dus niet onmiddellijk een antwoord terug hoeft te verwachten.

Een volgende nieuwigheid die er is bij gekomen is dat je alle mail automatisch kan doorsturen naar een ander adres. Zo hoef je geen verschillende mailaccounts na te kijken maar slechts één, de account waar alle mail naar doorgestuurd wordt. Al deze instellingen kunt u aanpassen door in te loggen op http://mailmanager.scarlet.be met de gebruikersnaam en het paswoord van je mailaccount.

Hoe moet je deze aanpassingen nu thuis doorvoeren?

Dat kan heel simpel, scarlet stelt een klein programma ter beschikking die het voor u doet. Je surft naar http://www.scarlet.be/nl/support/mailmigratie/a146997 om het programma te downloaden. Eens je het programma hebt uitgevoerd zal je vanaf dan alle mails versturen met een @scarlet.be adres.

De oude mailadressen zullen pas vanaf 1 januari 2005 afgebouwd worden. Dus vanaf die datum zullen er in principe geen @planetinternet.be adressen nog werken. Voor de @ping.be en @pi.be adressen is er nog wat extra tijd. Deze worden pas eind 2005 afgebouwd.

Tot slot is het ook aan te raden het mailadres dat in je profiel staat op oplossing.be ook aan te passen anders zou het wel eens een van de laatste keren kunnen zijn dat u een nieuwsbrief van ons ontvangt.


Ingezonden door: Yakko
CodeStuff Starter



Op het forum zie je tegenwoordig zeer regelmatig de vraag: Uitvinken met CodeStuff Starter of MSConfig in de berichtjes staan. Van MsConfig zullen de meeste onder ons al wel eens gehoord hebben, maar CodeStuff Starter is niet zo bekend.

Zoals je weet kun je de PC versnellen, door dingen die niet noodzakelijk mee op moeten starten, uit te schakelen. Dit deed je vroeger door naar Start, Uitvoeren te gaan, daar MSconfig in te tikken en dan naar tabblad Opstarten te gaan. Kwam je daar aan, dan kon je een vinkje weghalen bij het betreffende programma zodat het niet mee opgestart werdt. Ook kon het wel eens gebeuren dat niet alle programma's in de lijst stonden die mee opgestart werden. Dan moest je in je register duiken om bepaalde dingen te kunnen herstellen. Iets wat niet altijd evident is als je geen computerfreak bent.

Codestuff Starter doet juist hetzelfde als MSConfig, maar heeft als extra troeven dat het gebruiksvriendelijker en duidelijker is. Je hebt meer mogelijkheden en je kan er ook programma's mee verwijderen, iets wat via MSConfig niet kan.

Het programma kun je vinden op de NetFirms Site, en het behoeft geen installatie, het start onmiddellijk op. Na het opstarten zie je het onderstaande venster Startups:

CodeStuff Starter 1


Het voornaamste venster is het rechtse. Dit geeft een overzicht van de programma's die mee zouden opstarten met Windows. Zoals je ziet zijn er bij mij veel uitgevinkt, omdat deze (volgens mij) onnodig mee opstarten en voor vertragingen kunnen zorgen bij het opstarten en werken van de computer.

De meeste programma's kan je, als je ze nodig hebt, terug activeren via Start> Mijn Programma's. Wil je extra informatie vooraleer je een beslissing neemt? Dubbelklik dan op de betreffende lijn. Heb je per toeval iets uitgevinkt dat toch opgestart moet worden? Geen probleem. Je kan Codestuff Starter terug opstarten, een vinkje zetten voor het betreffende programma en je probleem is opgelost. Om het direct te activeren (zodat je de PC niet terug hoeft op te starten) selecteer je het betreffende programma en klik op Launch. Ook heb je de mogelijkheid om deze lijst "op te kuisen". Ben je 100% zeker dat bepaalde onderwerpen weg mogen kun je deze gewoon verwijderen door op de Delete toets te drukken (of rechtsklikken en in het menu te kiezen voor Delete).

Iets wat minder gebruikt wordt is de mogelijkheid om in de linkerkolom te selecteren per "sectie". Dit wil zeggen dat, als je bijvoorbeeld op de knop "start-up folders" klikt, je ook alleen de items te zien krijgt die in je map "opstarten" staat.

tot nu toe hebben we het enkel gehad over het tabblad Startups; Klik je onder de werkbalk op Processes krijg je al je momenteel draaiende processen te zien.

CodeStuff Starter 2


Voorheen moest je de toetsencombinatie Ctrl-Alt-Del indrukken en naar het tabblad "Processen" gaan. Met CodeStuff Starter kan je nu meer informatie verkrijgen over je actieve processen. Moest het nodig zijn om bijvoorbeeld je computer virus en spyware vrij te maken, kun je de processen (alleen degene die je mag stoppen) hier ook stoppen. Één van de sterke punten van dit gratis programma (dat zeker niet mag ontbreken in je gereedschapskast) is de mogelijkheid om een tekstbestand aan te maken, zodat je dit bij twijfel kunt voorleggen op ons forum. Ga hiervoor naar File > Save as plain text, geef een naam in, sla het bestand op, en hang het aan je volgend antwoord als bijlage. spyder


Ingezonden door: Spyder
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.


september 2004

Windows XP in herstelling
Vervanger voor Windows Verkenner: "2xExplorer"
Google naar de beurs
Dual Format DVD schrijvers
Meer registeraanpassingen
Chef betrapt door werknemer
Het dondert in providerland
Setup-diskettes voor Windows XP maken
Hoe zelf een probleem oplossen?

Oktober 2004

Asus introduceert interne 16x Dual Layer dvd-brander
Snel schakelen tussen verschillende gebruikers
Gmail...Google mail
Problemen met afbeeldingen in Outlook Express
Platte beeldschermen binnenkort duurder?
Wachtwoord niet meer vergeten
Telenet vereenvoudigd aanbod
Hongaarse virusschrijver zwaar aangepakt
Geheugen wissen in zoekresultaten
Clickx Magazine en PC Magazine onder één dak

November 2004

Problemen met een draadloos netwerk
Weg met de pijltjes
Wat is dat voor een taaltje....
Programma's openen met één klik
IPod met 60 GB en kleurenscherm
Internet explorer & Outlook Express: problemen na installatie van SP2
IrfanView 3.90 Ideaal beeldbeheer
Nieuwe Bagle-variant verspreidt zich snel
Pixia: het betere gratis tekenprogramma


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand november
Totaal aantal leden 4895
Totaal aantal berichten 58090
Totaal aantal onderwerpen 11602
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 290

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- StriKe
- Spyder
- Tientje
- Admin
- Verygoodman
- Yakko

Eindredactie: SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.