Oplossing.be Nieuwsbrief 19e editie oktober 2004
In dit nummer:
Asus introduceert interne 16x Dual Layer dvd-brander



Asus lanceert de DRW-1604P, een interne dvd-rewriter die zowel 16x DVD+/- kan beschrijven, maar ook 4x DVD+R double layer-media ondersteunt.

Dankzij de populariteit van multimedia entertainment is de vraag naar grotere opslagcapaciteit voor video- en audiomateriaal gestaag aan het groeien. De Asus DRW-1604P ondersteunt de nieuwste double layer-technologie, waarmee de DVD+R media-opslagcapaciteit van 4,7 GB naar 8,5 GB wordt verdubbeld, ofwel vier uur DVD-videokwaliteit zonder de noodzaak om de dvd om te draaien.

Dual compatibiliteit: De Asus DRW-1604P biedt de nodige flexibiliteit: zowel 16x DVD-R als 16x DVD+R worden ondersteund. De dual compatibiliteit-functie maakt het beschrijven van dvd's mogelijk, die vervolgens op de meeste DVD-ROM-drives en dvd-spelers kunnen worden afgespeeld. Het apparaat biedt verder 4x DVD-RW en 4x DVD+RW.
De Asus DRW-1604P maakt gebruik van volgende technologieën:
FlextraLink: Voorkomt Buffer Underrun door de plek te markeren waar het schrijven werd onderbroken en het schrijven weer op die plaats te laten beginnen zodra de datastroom weer op gang komt.
FlextraSpeed: Stemt de schrijfsnelheid af op de gebruikte media. Een optimale snelheid zorgt voor minder lawaai, spaart de motor en doet minder beroep op de systeembronnen
DDSSII: Double Dynamic Suspension System II is een gepatenteerd anti-vibratiesysteem. Deze innovatie zorgt voor een verticale en horizontale stabilisatie van de laserkop, voor nauwkeuriger lezen en schrijven en voor veel minder trillingen en daardoor minder geluidsproductie.
Liquid Crystal Tilt: zorgt ervoor dat de laserkop heel precies blijft tijdens het schrijven en lezen van discs met oneven vlakken en diktes.

De kenmerken op een rij:

16x DVD-R, 4x DVD-RW, 16x DVD+R, 4x DVD+RW, 4x DVD+R (DL)
16x DVD-ROM
32x CD-R, 24x CD-RW
40x CD-ROM
Verticale en horizontale montage mogelijk
Ondersteunt DAO, TAO, SAO, Packet Write
Multi-formatondersteuning: DVD-ROM, DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, DVD-Video, DVD-RAM,
CD-R, CD-RW, CD-DA, CD-ROM Mode1, CD-ROM/XA Mode2, Photo CD, CD-I, CD-Extra, CD-Text
Laatste NERO cd burning software


bron: electro.be
Ingezonden door: SoftAid

Snel schakelen tussen verschillende gebruikers



Als je op een familie-pc met verschillende accounts werkt is het gemakkelijk om te kunnen overschakelen van de ene account naar de andere. Normaal gezien doe je dat door naar Start, Afmelden, en Andere gebruiker te kiezen. Dan krijg je het aanmeldscherm waar je partner en/of kinderen zich met hun eigen account kunnen aanmelden om bv. even een Word document te raadplegen. Maar er zijn nog snellere methodes om over te schakelen.

Via de toetsencombinatie [Windows] + [L] ga je onmiddelijk naar het aanmeldscherm.

Via Windows Taakbeheer (ctrl+alt+del) ga je naar het tabblad Gebruikers. Hier zie je wie aangemeld is. Er staat sowieso je eigen naam met daarachter "actief". Klik met de rechtermuisknop op 'een andere account' en kies 'verbinden'. Zo kan je zonder tussenkomst van het aanmeldscherm overschakelen naar een andere account. Als er een wachtwoord ingesteld is, moet je dit hier uiteraard ook invoeren.

Als je kinderen bijvoorbeeld een account hebben met beperkte rechten, kunnen zij in Taakbeheer niet zien welke andere accounts aangemeld staan en dusdanig niet op deze manier overschakelen.


Ingezonden door: Tientje
Gmail...Google mail



Wellicht heb je al gehoord over de nieuwe dienst van Google die sinds kort Gmail aanbiedt.

Gmail is een maildienst (voorlopig alleen nog in het Engels beschikbaar) waarop je tot nu toe alleen kunt inschrijven via een invitatie, die je van een reeds bestaande gebruiker kan ontvangen.

We stellen in dit artikel kort de bedoeling en de gedachte achter Gmail voor:

Allereerst moet je weten dat het een geduchte concurrent kan worden van de andere web-based maildiensten zoals Yahoo en Hotmail. Deze concurrentie ligt hem vooral in de eigenschappen van deze Gmail-box. Een Gmail account heeft namelijk een opslagcapaciteit van 1024 MB oftewel 1 GB. Het hoeft niet gezegd dat dit heel wat opslagcapaciteit is, en het is dan nog gratis op de koop toe.

Voordelen hiervan zijn ondermeer dat je nooit een mail hoeft te verwijderen, en je deze dus steeds opnieuw kan opvragen. Ook het versturen van zeer grote mails is (terug) mogelijk (handig voor de familiefilmpjes die je tussen familie, vrienden en kenissen wil uitwisselen).
Een tweede aangename eigenschap is dat je met Gmail je mails automatisch archiveert zodat je ze nadien heel snel en eenvoudig terug kan vinden.

Een minder prettige eigenschap is dan weer dat het 'zoeksysteem' van Gmail identiek is aan dat van de zoekmachine. Concreet wil het zeggen dat het op zoek gaat naar woorden in het onderwerp én in de body van je mail. Mensen die op hun privacy gesteld zijn, vinden dit wellicht niet zo prettig. Dat zoeken in de mail naar kernwoorden is echter de sleutel tot het succes dat Gmail welicht in de toekomst zal kennen: het is mogelijk om heel snel een mail terug te vinden. Deze dienst is wel gratis, maar niet reclame-vrij. Hoewel je niet overstelpt wordt met reclame, en je de mails nog 'ziet staan', is dit toch ook een negatief element. Overigens: voor het afbeelden van advertenties die "jou aanbelangen", gebruikt Gmail de woorden die het in je mails heeft aangetroffen. Zo kunnen de makers van Gmail naar hun adverteerders toe heel wat meer bieden: reclame op maat!

Vooralsnog is het systeem een webmaildienst, maar er zijn intussen tools beschikbaar (niet door Google/Gmail ontworpen 'programmaatjes') die ervoor zorgen dat je de Gmail ook binnen je favoriete mailprogramma kan afhandelen.

Benieuwd wat het wordt in de toekomst ...


Ingezonden door: StriKe


Problemen met afbeeldingen in Outlook Express

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Een vraag op het forum bracht een "bug" aan het licht in Outlook Express. Ons nieuw lid deangero stelde volgende vraag:

"Als ik een e-mail maak, en ik plaats in deze mail 2 of meer maal dezelfde afbeelding en ik verzend deze, dan is bij aankomst alleen de eerste afbeelding te zien, en alle andere (zelfde afbeeldingen) zijn vervangen door een rood kruis."

Bij testen blijkt dat Outlook Express inderdaad problemen geeft met het versturen van mails waarin verschillende keren dezelfde (naam van een) tekening gebruikt wordt.

Gebruik je meermaals dezelfde naam voor een bestand, dan zal Outlook Express deze bij het samenstellen van de mail niet meer opnieuw opslaan. OE verandert de naam van de 2de en volgende zelfde bestandsnaam, en daarom wordt bij het doorzenden van de mail het 2 de en volgende beeld niet geladen (het bestaat zelfs niet, wegens de veranderde bestandsnaam). Duidelijk een fout in OE, ook met de laatste versie.

Het omzeilen van deze "Bug" is eenvoudig, maar vraagt toch even wat werk. Als je, in verkenner, de gekozen afbeelding copiëert, dus dubbels maakt, en je geeft de copy's een andere naam (bijvoorbeeld van index.gif naar index1.gif, index2.gif enz.), dan kan je dezelfde foto of tekening zo vaak in hetzelfde mailtje gebruiken als je wilt.

diskette



Ingezonden door: SoftAid
Platte beeldschermen binnenkort duurder?



Het zit er dik in dat platte beeldschermen met een DVI-connector binnenkort een stuk duurder zullen worden. De Europese Commissie is van plan een invoerheffing van 14 procent te heffen op dergelijke apparaten. Normaal gezien worden geen heffingen gevraagd op computerapparaten, maar door de aanwezigheid van een DVI-connector, waarmee andere apparaten op de monitor kunnen worden aangesloten, zien ze het scherm meer als een entertainment-apparaat. Waar dus duidelijk wél heffingen op worden gevraagd. Al heel wat fabrikanten zijn daarom begonnen om twee versies van hun LCD-schermen op de markt te brengen: eentje met en eentje zonder DVI-connector.

DVI staat voor DigitalVideoInterface. Dit is een standaard aansluiting op videokaarten voor het aansluiten van digitale schermen, zoals bijvoorbeeld een LCD scherm. Deze interface is echter ook geschikt voor analoog beeld. De connector heeft 24 pinnen, 12 voor elk kanaal. Een kanaal kan 1600x1200 beeld transporteren met een frequentie van 60Hz. Voor hogere snelheden of resoluties gebruikt men meerdere kanalen.


Bron: Netwerk & Weethet
Ingezonden door: SoftAid

Wachtwoord niet meer vergeten

WinXP logo

diskette
Heel vaak zien we op Oplossing.be dat mensen hun aanmeldingswachtwoord om op XP in te loggen zijn vergeten. Dit is nochtans te voorkomen door een wachtwoord-hersteldiskette aan te maken.

Voor Xp doe je dat als volgt:
Ga naar Start->Instellingen->Configuratiescherm->Gebruikersaccounts
Selecteer je account. Onder "Verwante taken" klik je op "Wachtwoord niet meer vergeten". Plaats een lege diskette en volg de aanwijzigingen van de Wizard.
Bewaar de diskette op een veilige plaats, zodat niemand anders er bij kan.
Als je ooit je wachtwoord bent vergeten kan je gewoon in het welkomstvenster op de groene pijl naast je account klikken en vervolgens op "Wachtwoordhersteldiskette".
Volg opnieuw de aanwijzigingen van de Wizard op.


Ingezonden door: Tientje
Telenet vereenvoudigd aanbod


Telenet gooide z'n aanbod vanaf 6 september een beetje overhoop. Niet slecht, want het wordt eigenlijk eenvoudiger. In plaats van Mono, Duo, Quatro en Gaming, is er nu ExpressNet en ExpressNet Plus.

Bij ExpressNet mag je voortaan niet 1 maar 2 computers aansluiten op je abonnement, en ook het aantal mailboxen verdubbelt tot 4.

Dan is er het Plus-abonnement, waarmee je 15 GB per maand mag downloaden. Theoretisch krijg je een downloadsnelheid van 6,6 Mbps. Uploaden doe je met 512 kbps.
Je mag nu 4 computers aansluiten en je krijgt dubbel zoveel mailboxen.

Het Plus-abonnement kost 51,95 euro per maand, terwijl je voor het standaardabonnement 41,95 euro betaalt. Bestaande klanten houden gewoon hun eigen abonnementsformules. Wie dat wil, kan overstappen.


Bron: Netwerk
Ingezonden door: Yakko


Hongaarse virusschrijver zwaar aangepakt

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

beveiligen
Eerlijk gezegd heb ik altijd gedacht dat je geen uil mag zijn om een computervirus te maken omdat daar toch behoorlijk wat ingewikkelde code bij te pas komt. Een Hongaarse tiener heeft me die mening toch even doen herzien.

Hij schreef de code voor het Magold.A-virus, dat je een screensaver beloofde van de (ons trouwens volledig onbekende) Hongaarse pornoster Maya Gold. In plaats daarvan schakelt het de antivirussoftware uit, ontregelt het de muis en print het berichten waarin Windows wordt afgekraakt.

Dat zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn om te maken, maar hoe stom moet je niet zijn om in de broncode je postcode en een groot deel van je naam te vermelden? Reken daar nog bij dat hij het virus ook vanaf zijn eigen e-mailadres verstuurde en je begrijpt dat de jongen nu de pispaal van het internet is.

Hij wordt 'beloond' voor zijn virus met twee jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 2.000 euro. Hij vertelde dat hij het virus gemaakt had omdat hij slechte punten op school haalde. Tja, als je ook in de klas zulke domme dingen doet dan is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je buist...


Bron:Netwerk
Ingezonden door: SoftAid

Geheugen wissen in zoekresultaten



Net zoals bij Piet gebeurt het dat, als ik programma's of bestanden zoek via Start, Zoeken, Alle bestanden en mappen, de vorige zoekwoorden in het venstertje bewaart blijven. Als je Auto-aanvullen uitschakelt komen er geen gegevens meer bij, maar de oude blijven er wel staan. Een veel gestelde vraag is hoe je de gegevens die er al in staan op een of andere manier kan wissen. Als je namelijk auto-aanvullen weer inschakelt komen de eerder gebruikte zoekopties terug tevoorschijn.

We gaan er hier van uit dat je WinXP gebruikt. De MRU lijst voor de zoekopties vindt je in je register. Daar kan je dus ook de items van vroegere zoekacties verwijderen.

Hoe ga je te werk: We gaan het register openen met Start->Uitvoeren-> typ regedit in het vak Openen en klik op OK.Je register-editor opent.

Hoofdzaak is van eerst een backup te maken van je register: in de register editor-> Deze computer selecteren-> Bestand -> Exporteren. Geef het bestand een duidelijke naam, bijvoorbeeld "VolledigRegister.reg". Op deze manier word je hele register opgeslaan, en kan het na eventuele fouten gewoon terug geplaatst worden door te dubbel klikken op het aangemaakte .reg bestand.

Klik nu op Bewerken, Zoeken... Typ Search Assistant en vink alle vier de vakjes aan. Klik op "Nu zoeken" In de linker kolom zie je nu de map Search Assistant met enkele ondermappen. Open de map ACMru en kies daarin de eerste map, waarschijnlijk een nummer zoals 5603. Klik hierop en in je rechter venster zie je nu een lijst van alle gegevens die je laatst ingegeven hebt als zoekopdracht in het vak "De volledige of gedeeltelijke Bestandsnaam": Rechtsklik op de Naam (001, 002, 003) van de Gegevens die je wil verwijderen, en kies voor...Verwijderen.

!! Je mag alles verwijderen, uitgezonderd (Standaard)!!

Als dat lijstje opgekuist is, en er staat nog een 2de map (5604) dan mag je hier hetzelfde doen. Deze lijst bewaart de gegevens die je invoerde in het vak: "Een woord of een uitdrukking in een bestand zoeken:"

Als je klaar bent: kies Bestand->Afsluiten... en laat de PC opnieuw opstarten om de veranderingen in het register te activeren.

Zo Piet, en al die anderen die een beetje huiverachtig staan tegen het register: Als je leert om het register te LEZEN als een soort van boek, dan kan je, na het maken van een backup, gerust je gang gaan, en kan je hieruit veel leren en veel verbeteringen in aanbrengen.


Ingezonden door: SoftAid
Clickx Magazine en PC Magazine onder één dak



Minoc Business Press, de uitgever van de maandbladen PC Magazine en ZD Smart Business met de website ZDNet, neemt het computertijdschrift Clickx Magazine over.

Clickx Magazine is eigendom van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) en verschijnt tweewekelijks. Sydes, de investeringsmaatschappij van VUM Media verwerft in ruil daarvoor een belang in Minoc Business Press.

De Clickx handboeken, de websites en de e-zines vallen eveneens onder de overeenkomst. Ook de regie van Clickx Magazine komt vanaf augustus 2003 in handen van Minoc Business Press.

Clickx Magazine kwam eind 2001 tot stand door de fusie van Clickx met Computer Idee, een magazine van VNU Business Publications. Volgens de laatste CIM cijfers (juni 2003) haalt Clickx Magazine gemiddeld 35000 exemplaren.


Ingezonden door: StriKe
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

Juli 2004

Apple's iTunes Music Store: legaal downloaden nu ook voor Windows
Ontdek wat uw firewall wil weten
Microsoft: "veiligheid boven inkomsten"
Waarschuwing voor lek in Internet Explorer
Problemen met Wizard Thuisnetwerk
Hotmail breidt opslagruimte uit naar 250 MB
Sneltoetsen gebruiken, handiger dan je denkt
Oplossing.be, de Clickx en EOS magazine
Leer efficiënt zoeken op het net

augustus 2004

Internet Explorer: Beveiligings-instellingen
Alternatieve Browser: FireFox
Computer terminologie
Win98 installeren na WinXP
De XP-Firewall in- of uitschakelen
40% van alle e-mails is besmet
Wat zijn cookies?
Windows sneller maken: register aanpassen
dBAMP Power Music Converter

september 2004

Windows XP in herstelling
Vervanger voor Windows Verkenner: "2xExplorer"
Google naar de beurs
Dual Format DVD schrijvers
Meer registeraanpassingen
Chef betrapt door werknemer
Het dondert in providerland
Setup-diskettes voor Windows XP maken
Hoe zelf een probleem oplossen?




Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand september
Totaal aantal leden 4361
Totaal aantal berichten 51674
Totaal aantal onderwerpen 10384
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 208

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- StriKe
- Spyder
- Tientje
- Admin
- verygoodman
- Yakko

Eindredactie: SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.