Oplossing.be Nieuwsbrief 18e editie september 2004
In dit nummer:
Verjaardagsforum


Once upon a time.... toen de dieren nog spreken konden...

Wat schijnt het lang geleden dat we ons 500ste lid konden verwelkomen op deze site.
En toch is het maar achttien maanden geleden. We zijn snel uitgegroeid naar een hechte groep van meer dan 4000 leden, en elke dag groeit deze groep aan.

Omdat de groep zo klein was, hebben we in het begin een rubriek "Verjaardagsforum" opgericht, om zo al onze leden een "gelukkige" te kunnen wensen. Maar toen waren we maar met enkele honderden leden. Vandaag, met +4000 leden is het niet meer haalbaar om eenieder die verjaart nog een virtuele prentkaart of wensen te versturen. Spijtig, want we vonden dat tof.

Velen onder ons zullen het dan ook spijtig vinden dat we nu deze rubriek moeten sluiten, niet omdat we geen verjaardagswensen willen overbrengen, maar om de eenvoudige reden dat we het alleen goed willen doen, voor iedereen, en anders niet. Dus, vanwege de redactie en het hele oplossing.be team, voor de laatste maal:

verjaardag



Opgesteld door: SoftAid
Windows XP in herstelling



Windows XP draait op heel wat systemen intussen alweer een tijdje mee. Het eerste service pack ligt intussen al geruime tijd achter ons, tijd dus voor een SP2.

Deze SP2, die al enkele malen door Microsoft werd uitgesteld zal zoals gewoonlijk heel wat updates voor het besturingssysteem Windows XP bevatten. De Nederlandstalige versie komt vermoedelijk pas begin september ten download, de Engelstalige versie zou voor midden augustus zijn.

Buiten de traditionele beveiligingsupdates (om vooral lekken in het OS te dichten) zullen er ook enkele features daadwerkelijk 'te zien' zijn. Zo zal er in Internet Explorer voor het eerst een pop-up blocker aanwezig zijn.

IE 6, sinds 2001 niet meer aangepast (de updates voor het dichten van lekken niet mee gerekend) krijgt dus voor het eerst weer een update die voor de gebruiker zichtbaar wordt. Deze pop-up blocker komt er waarschijnlijk vooral omdat Microsoft voelt dat het terrein aan het verliezen is op de alternatieve browsers zoals Opera en Mozilla FireFox (die in ieder geval meer functies bezitten dan IE).

Er is, dit even terzijde, al sprake bij Microsoft om IE 7.0 te ontwikkelen. Momenteel zou er iemand van het team die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het nieuwe OS dat in 2007 zou verschijnen overgestapt naar het team voor de ontwikkeling en opvolging van Internet Explorer. Dit zijn echter geruchten en niet echt bevestigd door Microsoft.

Om even verder te bouwen op het nieuwe service pack van Microsoft: naast de uitbreiding voor IE zou er ook gezorgd worden voor een beter geheugenbeheer. Concreet zou dit ervoor moeten zorgen dat programma's vooral stabieler gaan draaien, maar dat ze eveneens ook minder geheugen gebruiken.

Ook op het gebied van internetbeveiliging komt er wat bij: de firewall, momenteel al aanwezig in Windows XP wordt stevig uitgebreid in functionaliteit. Het is wel zo dat deze nog steeds uitsluitend uitgaand verkeer in het oog zal houden, en daarom nog steeds niet als volwaardige firewall beschouwd kan worden.

De firewall zal bij het installeren van SP2 automatisch zijn ingeschakeld, tenzij er al andere firewall-software op je systeem geïnstalleerd is (Bijvoorbeeld ZoneAlarm, Sygate, enzovoort).

Microsoft raad intussen aan dat alle gebruikers van Windows XP de functie "Automatische update" zouden inschakelen zodat het ServicePack meteen geïnstalleerd wordt als dit in jouw taal beschikbaar komt.

De functie "Automatische update" activeer je als volgt: ga naar Deze Computer en klik op een lege plaats in het venster. Kies voor Eigenschappen en ga dan naar het tabblad Automatische Update en klik dit open. Zet een vinkje bij "De computer Up-to-Date houden..." Met het keuzerondje kan je dan bepalen op welke manier de updatemanager zijn werk moet doen.


Ingezonden door: StriKe
Vervanger voor Windows Verkenner: "2xExplorer"



Iedereen download al wel eens wat bestandjes en afbeeldingen, of je creëert enkele documenten met een tekstverwerker of een rekenblad, of je scant wat foto's in, en voor je het weet staan al deze bestanden her en der verspreid over je harde schijf.

Gewoonlijk start je dan je Verkenner om eens "grote kuis" te houden en alles op te ruimen. Maar als je nogal veel bestanden wilt verhuizen, hernoemen of verwijderen maak je misschien beter gebruik van een "bestandsmanager", omdat MS-Verkenner nogal beperkt is in zijn mogelijkheden.

Een zeer goed en gratis programma is 2Xexplorer.

2xexplorer

Het grote voordeel van dit programma is dat je de beschikking hebt over 3 vensters: een met boomstructuur van je volledige computer (net zoals bij Verkenner). Daarnaast beschik je over een "bron" venster en een "doel" venster (zoals vroeger bij Norton Commander).

In alle vensters kun je onafhankelijk van elkaar navigeren, zodat je bestanden en mappen zeer gemakkelijk kunt vergelijken, kopiëren of verplaatsen.

Bij het openen van het programma kan dit wellicht wel wat druk en onoverzichtelijk overkomen, door de 3 vensters en de knoppenbalken. Het beeld zal al een pak rustiger worden als je het venster met de boomstructuur uitschakelt. Deze heb je in feite niet nodig omdat de stations beschikbaar zijn in de linkse knoppenbalk.

De onderste knoppenbalk bevat icoontjes waarmee je verschillende acties kunt uitvoeren op bestanden (knippen, plakken, kopiëren, verplaatsen, enz...). Hieraan zijn ook de F- toetsen toegewezen die je na een tijdje zeer gemakkelijk onder de knie hebt, en die je toelaten nog sneller te werken. Als je naar een hoger gelegen map wilt, kan dit door te dubbelklikken in de balk waarin het pad staat.

Deze versie van het programma is Freeware, maar wel enkel in het Engels verkrijgbaar.


Ingezonden door: Spyder


Google naar de beurs

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

    Op 19 augustus 2004 zette Google, de overbekende zoekmachine die de afgelopen jaren heel wat internauten de juiste weg op het net gewezen heeft, alweer een grote stap in haar forse groei: de beursgang was vanaf die datum een feit.

Je vindt het aandeel van Google onder het trefwoord "Goog" op de Nasdaq-beurs. De 19,6 miljoen aandelen worden op het moment van schrijven verhandeld aan 85 dollar per stuk.

De beursgang werd echter met één dag uitgesteld omwille van een bijstelling van de minimum- en maximumprijs. Oorspronkelijk was deze ingesteld op respectievelijk 108 en 135 euro. Uiteindelijk werd het minimum 85 en maximum 95 euro per aandeel voor de inschrijvers.

Deze forse bijstelling wijst er voor een deel op dat het aandeel toch niet zo populair is dan oorspronkelijk gedacht. Redenen hiervoor kunnen ondermeer de slechte timing zijn (vorige zomer moesten heel wat IT-aandelen terrein prijsgeven). En uiteraard speelt ook de psychologisch grens van 100 euro een belangrijke rol om beleggers aan te trekken.


Bron: zdnet
Ingezonden door: StriKe

Dual Format DVD schrijvers



Ik moet er steeds aan denken dat, als de fabrikanten van VHS en Betamax video apparaten zich in de jaren 70 zich wat beter verstaan hadden, wij waarschijnlijk maar één toestel gekend hadden, en daarmee een pak minder problemen. Gezien het meestal een machtstrijd is, is het onwaarschijnlijk dat er ooit een goede evolutie komt.

We moeten spijtig genoeg het zelfde verhaal meemaken in de strijd om de beschrijfbare DVD formaten. Er zijn genoeg apparaten op de markt die DVD-R/RW of DVD+R/RW formaten aankunnen, en toch geeft het de indruk dat we weer de weg naar on-compatibiliteit op gaan.

Met de komst van de "dual-format DVD schrijvers", die DVD-R/RW én DVD+R/RW aankunnen, wordt het voor ons al wat gemakkelijker om een keuze te maken bij de aankoop van deze toestellen.

Toch is het opletten geblazen. Er is toch nog een enorm verschil in brand-snelheid tussen de verschillende merken. De onderstaande resultaten werden behaald met de beste toestellen van de verschillende fabrikanten, en werden allemaal getest "On the Fly". Elke brander werdt getest met de mee geleverde software.

Hoe lager de balk, hoe korter de tijd, dus beter. Merk op dat er tot 3 maal zoveel tijd nodig is tussen het snelste en het traagste apparaat.

dualDVD



Ingezonden door: SoftAid
Meer registeraanpassingen

WinXP logo

In de vorige nieuwsbrief (http://oplossing.be/nieuwsbrief/Augustus2004/#9) kon je lezen hoe je Windows Xp wat sneller kon laten werken, door enkele registeraanpassingen door te voeren. Je kunt heel wat meer uit de trukendoos halen, want bijna elk stukje registersleutel is aanpasbaar naar wens. Toch nog even opnieuw waarschuwen: maak steeds een back-up, zodat je de desbetreffende sleutel weer in waarde kan herstellen, mocht er iets fout lopen, of als de aanpassing niet het resultaat heeft wat je ervan verwachtte!

Administrator icoontje in aanmeldscherm
Naast eigen accounts in het aanmeldscherm, zie je in "Veilige Modus"enkel het administrator icoontje. Dit kan je echter ook in de "normale"opstart zichtbaar maken: ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\Currentversion\Winlogon\Specialaccounts\UserList Bewerk de DWORD waarde "Administrator". Geef de waarde 1 om het account weer te geven (de waarde 0 staat gelijk aan verbergen).

Opstarten van schijven optimaliseren
Ga naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootoptimizerFunction. Bewerk de tekenreekswaarde "Enable". In het vakje waardegegevens voer je de letter Y (= Yes) om de functie in te schakelen. Uiteraard N(= No) om deze uit te schakelen.

Je naam op de titelbalk van Internet Explorer
Ben je het tekstje in de titelbalk van Internet Explorer (helemaal linksboven) "Google-Microsoft Internet Explorer aangeboden door (uw provider dus) "ook beu gezien? Ga naar: HKEY_CURRETN_USER\SOFTWARE\Microsoft\InternetExplorer\Main Bewerk de tekenreekswaarde "Window Title". Typ in waardegegevens bijvoorbeeld: "Oplossing.be is super!" of je eigen naam. Wil je er helemaal niets staan hebben, rechtsklikken op de waarde en kies enkel verwijderen in het menu.

Taakbalk vergrendelen
Het komt wel vaker voor,de kleinste spruit heeft zitten rammelen op het toetsenbord, ét voila, je taakbalk staat daar waar je het zeker niet wilde. Ga naar: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced Bewerk de DWORD-waarde "TaskbarSizeMove" Geef als waarde 0, om de taakbalk te vergrendelen. Wil je dit later weer veranderen, geef je de waarde 1 op.

Vervelende Tekstballonnen
Vooral bij een nieuwe installatie word je overrompeld door tekstballonnen met allerlei meldingen. Sommige blijven na verloop van tijd wel weg, maar sommige ook niet. Dit valt te verhelpen. Ga naar: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Currentversion\Explorer\Advanced. Bewerk de DWORD-waarde "EnableBalloonTips" .Geef de waarde 0 om de tips uit te schakelen (en 1 om ze weer in te schakelen).


Ingezonden door: Tientje
Chef betrapt door werknemer


Pacience
Wat doe je als je denkt dat je chef hele dagen zit te niksen achter de computer?
Een werknemer in Amerika ging op zoek naar bewijs met behulp van spyware.
Met succes en... ongewenste gevolgen. Vernon Blake werkte bij het Alabama Department of Transport.

Hij ergerde zich groen en geel aan zijn baas, George Dobbs, die hij ervan verdacht hele dagen maar een beetje op zijn computer te niksen in plaats van te werken. En dat zou hij aantonen ook.


Blake installeerde een klein programma op de computer van zijn baas. Hierdoor zag hij op zijn eigen pc wat zijn baas zoal uitvoerde. En wat bleek: George Dobbs spendeerde zeventig procent van zijn werktijd met het spelen van Patience, het standaard kaartspelletje van Windows.

Deze ontdekking leidde tot ontslag. Maar niet van kaartspeler Dobbs. Het was de werknemer, Blake, die zijn spullen mocht pakken omdat hij de privacy van zijn chef had geschonden en de veiligheid van het bedrijf in gevaar had gebracht. Zijn chef kwam er met een waarschuwing van af.


Bron: RM
Ingezonden door: SoftAid


Het dondert in providerland

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Dat er een ruime keuze aan (breedband)providers in ons land is weet wellicht iedere internaut. Je hebt het destijds wellicht ook moeten doorstaan: de o zo moeilijke keuze maken.

Die keuze zal wellicht samengehangen hebben met enerzijds prijs, en anderzijds kwaliteit.

Wat betreft prijs leunen de diverse providers heel dicht bij elkaar aan, op gebied van kwaliteits(zorg) willen ze al wel eens grote verschillen vertonen.

Zo had Telenet onlangs een tweetal 'grote problemen'. Enderzijds waren er een 20 000 tal mailboxen die gewist werden na een aantal uren 'onderhoudswerken om de kwaliteit te verbeteren'. Niet alle 20 000 klanten verloren echter hun mail, een deel kon via backups worden teruggezet.

Wie echter toch meent mails kwijt te zijn gespeeld (doordat je bijvoorbeeld maar wekelijks je mailberichten van de Telenet-mailservers haalt) kan alsnog een compensatie aanvragen, en misschien ook wel verkrijgen. (Zie verder).

Naast de mailboxen-historie was er ook de Telemeter die het (alweer) liet afweten. Vier opeenvolgende dagen werden zware fouten aangetroffen in de metingen. De Telemeter telde op gegeven ogenblikken 4 x het effectief verbruikte volume aan. Deze fout in het systeem werd pas na de vierde opeenvolgende dag van foutieve verwerking rechtgezet door een reset van de vier foutieve metingen.

Telenetklanten zullen in de detailweergave van hun Telemeter dan ook vier dagen met een nul terugvinden.

Wie alsnog hoopt een compensatie te verkrijgen voor één van deze problemen (of misschien wel beide), kan nog steeds een aanvraag indienen. Je gebruikt daartoe best het webformulier op hun website: http://www.telenet.be/nl/klantendienst/contact/

Niet alleen bij Telenet was het echter bedroevend. Ook Scarlet liet opnieuw van zich horen, jammergenoeg in negatieve zin.

Een datalimiet hanteert zowat elke provider om de verzadiging van het netwerk enigzins tegen te kunnen gaan. Eens je limiet is opgebruikt kom je bij Telenet op smallband, bij Scarlet wordt een andere methode toegepast: eens je over je limiet bent begint m'n aan te rekenen. De factuur op het eind van de maand die je dan in je brievenbus krijgt kan natuurlijk aardig oplopen.

Pittig detail is dat je voorafgaandelijk geen verwittiging krijgt dat je factuur verhoogd zal worden omdat je over je limiet zit én bovendien werkt de meter, naar alle waarschijnlijkheid, echt bewezen is het natuurlijk niet, helemaal niet correct.

Met dit kritisch artikel wil ik natuurlijk niet stellen dat ALLES bij IEDERE provider slecht is, maar ik wil gewoon aantonen dat het nuttig kan zijn om vooraleer een provider te kiezen (of over te stappen naar een andere) eens bij vrienden/kennissen rond te vragen. Handig hulpmiddeltje kan ook volgende link zijn, waar je een uitgebreid archief aan berichten terugvindt omtrent internetproviders in België.



Ingezonden door: StriKe

Setup-diskettes voor Windows XP maken



diskette
Zowel in Windows® XP Professional en Home versie kan u Setup-diskettes voor opstarten en installatie maken. Met een Windows XP-opstartdiskette kunt u op computers zonder zelfstartend cd-rom-station een volledig nieuwe installatie van Windows XP uitvoeren. De opstartdiskette laadt automatisch de juiste stuurprogramma’s voor het cd-rom-station waardoor Setup wordt gestart. Deze diskettes kunnen dus een zeer belangrijke rol spelen als u toch eens geteisterd wordt door een zware crash of vernieling van Windows.

Het bestand wat u nodig heeft om de diskettes te maken heet WinXP_NL_PRO_BF.exe voor de Pro versie, en WinXP_NL_HOM_BF.exe voor de Home versie. Beide kan u vinden op deze Microsoft-site. Vergeet niet uw taalkeuze in te stellen. De Downloadgrootte is 4305 KB.

U kunt met de opstartdiskette geen upgrade van een Windows-besturingssysteem uitvoeren. De opstartdiskette voor Windows XP Home Edition kan niet worden gebruikt voor een installatie van Windows XP Professional en andersom werkt dit ook niet.
U heeft meestal 5 of 6 lege 1.44 Mb diskettes nodig. Eenmaal het bestand gedownload, dubbelklikt u er op, en start het programma om de diskettes aan te maken.


Ingezonden door: SoftAid
Hoe zelf een probleem oplossen?



Uiteraard vinden we het heel fijn dat je ons af en toe een bezoekje brengt op http://oplossing.be. Zonder jou zou het forum immers geen of nauwelijks succes kennen! Bedankt daarvoor!

Wij (moderatoren) of één van onze leden proberen steeds om binnen de kortst mogelijke tijd een (goed) antwoord te geven om zo je probleem mee te helpen oplossen. Soms duurt het echter iets langer (bijvoorbeeld als je je probleem in de nachtelijke uurtjes voorlegt) en dan kunnen onderstaande tips misschien wel handig zijn:

Wanneer je een probleem hebt, probeer dan eerst volgende zaken uit:

- Zoek op ons forum of er in het verleden al geen dergelijk probleem aan bod is gekomen. De zoekfunctie van Oplossing.be vind je in de knoppenbalk met de knop zoekknop Wens je uitgebreid te zoeken, dan kan je op geavanceerd zoeken klikken.

- Twee mogelijkheden: ofwel heb je een topic gevonden waarin een gelijkaardig probleem aan bod kwam en dan is de oplossing misschien nabij; ofwel vind je niets, maar geen nood, ook dan zijn er nog andere wegen die allen naar Rome leiden.

- Probeer eens de populaire zoekmachine Google: Probeer diverse zoektermen te hanteren, ze kunnen vaak heel wat verschillende zoekresultaten opleveren. Tips om nog succesvoller te zoeken met Google vind je in de handleiding op Google.be.

- Als je zoektocht via de zoekrobot op ons forum of via Google geen vruchten afwerpt, dan kan je uiteraard bij ons terecht! Start gewoon een nieuw topic met de knop en het enige wat je dan kan doen is wachten tot iemand je kan helpen. Vergeet bij je eerste posting ook de nuttige informatie niet mee te geven.

Nuttige informatie kan zijn: je besturingssysteem, je hardware, welk programma (naam + versie) dewelke precies het probleem veroorzaakt enz enz.

Om deze gegevens niet telkens opnieuw te moeten opgeven kan je deze (na registratie op het forum) in je profiel opgeven in het invulvak "Systeemgegevens").

We wensen je alvast heel veel computerplezier en zo min mogelijk PC-problemen!


Ingezonden door: StriKe
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

juni 2004

VirusMail
MsgPlus, spyware free
Je Favorieten opslaan
Xp repareren vanaf cd
ComfortNet van TeleNet
Wijziging Telenet-mailadressen
Ad-aware
Zone Alarm vangt nu ook virussen
17 % van computerwinkels raadt illegale software aan
Belgacom investeert 522 miljoen euro in VSDL

Juli 2004

Apple's iTunes Music Store: legaal downloaden nu ook voor Windows
Ontdek wat uw firewall wil weten
Microsoft: "veiligheid boven inkomsten"
Waarschuwing voor lek in Internet Explorer
Problemen met Wizard Thuisnetwerk
Hotmail breidt opslagruimte uit naar 250 MB
Sneltoetsen gebruiken, handiger dan je denkt
Oplossing.be, de Clickx en EOS magazine
Leer efficiënt zoeken op het net

augustus 2004

Internet Explorer: Beveiligings-instellingen
Alternatieve Browser: FireFox
Computer terminologie
Win98 installeren na WinXP
De XP-Firewall in- of uitschakelen
40% van alle e-mails is besmet
Wat zijn cookies?
Windows sneller maken: register aanpassen
dBAMP Power Music Converter




Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand augustus
Totaal aantal leden 4112
Totaal aantal berichten 48251
Totaal aantal onderwerpen 9714
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 127

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- StriKe
- Spyder
- Tientje
- Admin
- verygoodman
- Yakko

Eindredactie: SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.