. Oplossing.be - Nieuwsbrief januari 2005
Oplossing.be Nieuwsbrief 22e editie januari 2005
In dit nummer:
Beste wensen voor een gelukkig nieuw jaar


Beste wensen voor het nieuwe jaar!
Een nieuw jaar begint. Een terugblik op het afgelopen jaar toont ons een zeer succesvol forum, waar veel goede werken tot stand kwamen, waar veel vriendschappen werden gesloten, waar veel blijheid was te vinden.
2004 was een bewogen jaar. Er werden in 2004 meer dan 6000 vragen gesteld aan het forum, en daarop zijn 31.000 antwoorden gegeven. Als slechts één op de tien antwoorden echt geholpen heeft, hebben we minstens 600 mensen gelukkig gemaakt. In werkelijkheid zal dit getal veel hoger liggen. Dit is méér dan de moeite waard om er in het volgend jaar met vernieuwde kracht tegen aan te gaan.

Bij de verkiezingen voor "Site van het Jaar" haalde Oplossing.be een 16de plaats. Dit is een mooi resultaat, als we rekening houden met de zeer sterkte concurentie dit jaar. Dank aan allen die zich ingezet hebben om punten te vergaren, en op onze site te stemmen. Een dikke proficiat aan Cybermunch, die met de prijs van de eigen Oplossing.be wedstrijd ging lopen (en we hebben hem nog niet kunnen inhalen:-))

art
Dit is allemaal mogelijk gemaakt door jullie hulp, maar zeker door de moderators. Daarom zou ik hen nog eens speciaal willen bedanken. SoftAid, Yakko, Verygoodman, Tientje, Spyder en Strike hebben met bloed, zweet en tranen dag in dag uit geprobeerd een antwoord te vinden op al jullie vragen. Zij waren niet alleen, ook de leden hebben prachtige prestaties geleverd. Maar toch doen de moderators net dat beetje meer, zoals de orde handhaven op het forum en iedere maand de prachtige nieuwsbrief opstellen. Ik zeg het hen niet vaak genoeg, en daarom wil ik de moderators langs deze weg eens extra bedanken.

De kerstdagen zijn al weer achter de rug en het nieuwe jaar wordt gestart. Hierbij wenst het hele Oplossing.be Team u een voorspoedig 2005, liefst zonder computerproblemen. Komen deze er toch, dan staan wij steeds klaar om te helpen, en hebben we samen weer veel plezier.


Ingezonden door: Admin
Google: meer dan een zoekmachine



Iedereen kent Google ondertussen wel als zoekmachine, en de meesten onder ons hebben ook wel eens gehoord van Gmail, maar de bekendste zoekmachine van de wereld is constant bezig met nieuwe experimenten. Sommige projecten worden met succes toegevoegd maar andere worden in de prullenmand gegooid.

WinterGoogle.gif


Sammenvatting

Google Suggest

Dit is de verbeterde versie van de zoekmachine. Zo typ je bijvoorbeeld het woord ‘computer’ in en automatisch worden het aantal resultaten voor die zoekterm weergegeven. Maar dat is nog niet alles, het geeft ook suggesties. Zo kijkt Google al verder en geeft het extra informatie weer. Zo komt de term computerproblemen voor in de suggesties en dit bespaart natuurlijk een hoop typwerk.

Google Desktop Search

Met dit programma kan je op je eigen computer zoeken naar bestanden. Het werkt net zoals de zoekmachine van Google. Niet ieder besturingssysteem kan gebruik maken van de Desktop Search, het programma werkt in Windows XP en Windows 2000 Service Pack 3.

Google SMS

Helaas werkt deze dienst van Google nog maar alleen in Amerika. Je stuurt bijvoorbeeld een bericht naar 46645 (wat overigens op de meeste gsm’s GOOGL betekent) met als tekst Flouwers Miami. Dan krijg je een bericht terug met daarin de adressen van verschillende bloemenwinkels in Florida.

Google Scolar

Hiermee kan je naar academische werken, papers, thesissen, boeken en technische rapporten uit alle gebieden zoeken. Handig voor diegene die bezig zijn met hun eindwerk.

Site-Flavored Google Search Box

Dit is iets voor de webmasters. Je kan zelf een zoekbox aanmaken voor je website die gericht naar zoektermen gaat zoeken. Als jou zin over eenden gaat zou je dus een zoekbox kunnen plaatsen die naar dieren zoekt en naar restaurants.

Dit is slechts een klein overzicht van alle projecten waar Google momenteel aan werkt. Voor het gehele overzicht ga je best naar labs.google.com

Weetje: Google is afgeleid van de wiskundige term "Googol". Googol is de wiskundige term voor een 1 met 100 nullen, oftewel: 10 tot de 100ste macht. Het is dus gewoon een heel groot getal.


Ingezonden door: Admin
Grote beveiligingslekken in php ontdekt



Het php-ontwikkelteam waarschuwt voor een aantal gevaarlijke lekken in de populaire scripttaal. Een nieuwe versie van php moet de lekken dichten.

Gebruikers van php wordt geadviseerd hun versie direct op te waarderen naar de meest recente versie (PHP 4.3.10 of PHP 5.0.3). Dit omdat sommige van de lekken eenvoudig zijn te misbruiken.

De meeste lekken zijn ontdekt door Stefan Esser van het Hardened PHP Project. De gevaarlijkste fout in de scripttaal heeft betrekking op de functie 'unserialize()', zo blijkt uit de advisory. Deze kan kwaadwillenden in staat stellen eigen code op een systeem uit te voeren.

Met de andere ontdekte lekken kunnen kwaadaardigen zichzelf bepaalde privileges op een systeem toekennen, beveiligingen omzeilen en verborgen data uit de serverprocessen achterhalen.

Secunia, een Deens beveiligingsbureau, classificeert de lekken als erg kritiek.
De update repareert overigens ook meer dan dertig andere onvolkomenheden.


Bron: Wilbert de Vries
Ingezonden door: SoftAid


Gamer betaalt 20.000 euro voor virtueel eiland



Entropia.jpg
Een Australische gamer heeft ruim twintigduizend euro gespendeerd aan de koop van een virtueel eiland.

Het lijkt een prima eiland. Het heeft prachtige stranden en er staat een enorm, verlaten kasteel op. Een nadeel: het eiland bestaat alleen in Project Entropia.

Project Entropia is een computerspel. Meer specifiek: Project Entropia is een 'massive multiplayer online role-playing game' (mmorpg). Dat betekent dat een groot aantal mensen (in het geval van Project Entopia bijna 200.000) online aan het spel kan deelnemen.

Deelnemers van Project Entropia kunnen hun PEDs (Project Entropia Dollars) inruilen voor echt geld en omgekeerd. En dat is de manier waarop de 22-jarige 'Deathifier', die het eiland kocht, zijn geld mee hoopt terug te verdienen.

Deathifier kan andere spelers die zijn eigendom bezoeken om goud te mijnen of te jagen, belasting opleggen. Hij is al begonnen met de verkoop van land aan gamers die een huisje willen bouwen op dit idyllische eiland, zo meldt BBC News.


Bron: Maarten Reijnders, Webwereld
Ingezonden door: SoftAid

Phishing



Een vertaling voor het woord Phishing heb ik nog niet gevonden. Waarschijnlijk is het een verbastering van het engelse woord "Fishing", in het Nederlands "Vissen". Het fenomeen "phishing" heeft gedupeerde Amerikanen al zo'n 500 miljoen dollar gekost. Dit is een schatting die het Ponemon-instituut heeft verricht.
Waar gaat het over? Spyware en adware kennen we nu wel allemaal, we worden er dagelijks mee geconfronteerd. Phishing heeft hetzelfde doel, maar de methode om dat doel te bereiken is anders. Spyware plaatst kleine programma's op je PC, die je surfgedrag doorsturen naar de maker van de spyware, die zo zelfs je codes voor bankverrichtingen kan onderscheppen.

Phishing, het woord zegt het al, vist uit welke de codes zijn om je betaalkaarten te gebruiken. Hackers doen dit op een geraffineerde manier. Ze kopiëren een website van bijvoorbeeld Citibank, en plaatsen deze op hun site. De site ziet er dan exact zo uit als de u vertrouwde site van je bank. Op zekere dag ontvang je een e-mail, zogenaamd van Citibank (of jou bank), waarin je wordt gewaarschuwd dat er problemen zijn met je account, en of je even naar de website van de bank wil gaan, en je gegevens wilt invoeren zodat je verder gebruik kan maken van je kaart.

citimail

Het hoeft geen verdere uitleg, de link in de e-mail brengt je naar de site van de hackers, niet naar de site van Citibank. Eenmaal daar aangekomen ziet men een identieke site als de echte, en de klant voelt zich "thuis", hij vermoed niets.

Citi1

Doordat men slechts weinig gegevens vraagt, gaat de "klant" deze geven, zich niet bewust van het feit dat hij de drie voornaamste gegevens verstrekt voor het misbruiken van deze kaart, namelijk het kaartnummer, vervaldatum en de toegangscode.

citi2

Let dus op, mensen. Je weet niet van wie deze berichten komen, en enkele dagen later gaan er behoorlijke bedragen van je rekening af. Volgens onderzoek blijken 5% van deze "Phishing" operaties succesvol te zijn, en deze dieven werken 24/24 h, en ze nemen geen dag verlof.

citi3

Wees dus steeds op je hoede, en contacteer eerst je bank alvorens in te gaan op dergelijke e-mails.


Printscreens by Citibank.
Ingezonden door:SoftAid

Het "4-stappenplan" verbeterd



Na een onderzoek vorige maand werd bekend dat er op 75% van de PC's één of andere vorm van spyware te vinden zijn. Een goed hulpmiddeltje om spyware te verwijderen was en is ons bekende "4 stappenplan". Zelfs iemand zonder computerkennis kan zijn problemen met spyware hierdoor opgelost krijgen. Door de komst van nieuwe programma's zoals SpywareBlaster, updates van HiJackThis en het opnieuw uitbrengen van CWShredder, zijn er wel dingen veranderd die ons nog beter kunnen beschermen.

De manuele opruiming met het nieuwe "4 stappenplan" werkt op elke versie van Windows.
Het zijn over het algemeen nog dezelfde stappen als uit het oude stappenplan, maar ze zijn hier en daar een beetje aangepast.

Heb je Windows XP of Windows ME schakel dan eerst je systeemherstel uit. Hier blijven gewoonlijk nog dingen inzitten, die bij verdere controles wel eens over het hoofd worden gezien. Daarna doe je altijd eerst een virusscan met geüpdate virusdefinities.

Ga daarna naar Start, Uitvoeren, typ cleanmgr.exe in het vak Openen en klik op O.K. Selecteer het station waarop zich je Windows bevindt, meestal is dit de C: partitie. Klik op O.K., vink alles aan en klik opnieuw op O.K.

Herstart je computer en download Ad-Aware SE . Installeer dit programma en start het op. Haal nu eerst de laatste updates binnen. Voer hier een volledige systeemscan mee uit. Voer terug de "cleanmgr.exe" uit en herstart je computer.

CWS1


De nieuwkomer in het lijstje is CWShredder. De auteur van dit programma was er een tijdje geleden mee gestopt, maar sinds kort is CWShredder er terug na de overname door InterMute.

CWShredder scant je PC op CoolWebSearch spyware, en dit is naar het schijnt de meest hardnekkige spyware die momenteel op het Internet de ronde doet.

CWS2

Het gebruik van CWShredder is vrij eenvoudig. Je start het programma op, klikt op Check For Update en daarna op Fix.

Je systeem wordt gescand voor de betreffende spyware, en de gevonden spyware wordt verwijderd.

Je ziet een gelijkaardig scherm als hiernaast. Indien je allemaal "Not Present" ziet staan wil dit zeggen dat je systeem vrij was van CoolWebSearch spyware.

Klik daarna op Next en dan op Exit.

De volgende stap blijft het gebruik van Spybot, Search & Destroy. Vergeet niet om ook hier eerst de updates te instaleren alvorens je systeem te scannen.

Na het scannen met Spybot mag je terug alles opruimen via "Cleanmgr.exe", maar nu voor ALLE partities. Selecteer daarvoor elke keer een ander station tot ze allemaal de revue gepasseerd zijn. Zo ben je zeker dat alles netjes opgeruimd is. Als dit is uitgevoerd mag je de PC voor de verandering nog eens herstarten.

Moest je toch nog niet 100% zeker zijn dat alle rotzooi er af is, blijft het gebruiken van HiJackThis over. Hiervan is nog niet zolang geleden versie 1.99 beschikbaar gesteld. Download deze en zorg ervoor dat het programma zich in een eigen map op je harde schijf bevindt, bijvoorbeeld C:\Program Files\HiJackTHis. Doe je dit niet, dan verlies je de mogelijkheid om een eventuele misstap later te herstellen. De grootste verandering in het programma zit vooral in het bedieningsgemak.

HJT1


Een andere nieuwigheid zijn de O23 items in de herkenbare bestanden. Deze vertellen je
welke services er op je PC geïnstalleerd zijn en niet aan Microsoft toebehoren.

HJT2


Bij het opstarten van het programma krijg je een keuzevenster waar je een taak kunt kiezen.
Hier kies je best voor Do a scan and save a logfile. Hiermee kies je om te scannen, maar er zal ook een logfile aangemaakt worden. In het venster waarin gevraagd wordt om de logfile op te slaan, zie je beneden een naam voor de logbestand klaar staan, namelijk hijachthis.log.

HJT3


Verander deze naam in een unieke naam, bijvoorbeeld jou naam + een nummer gevolgd door een punt en de letters txt. Zo creëer je een naam die nog niet door het forum gekend is, en dus wel zal aanvaard worden.

HJT4


Sluit het txt-bestand in als bijlage bij je volgend antwoord. Zeker bij HiJackThis blijft de waarschuwing gelden van het vorige stappenplan: vink niets aan als je niet zeker weet waar je mee bezig bent! Bij twijfel post je beter een logfile op het forum, zodat we met zijn allen eens kunnen meekijken.
Vergeet niet om je systeemherstel terug in te schakelen, zodra je PC vrij is van spyware.

Downloadadressen
Ad-Aware SE : http://www.majorgeeks.com/download506.html
CWShredder : http://cwshredder.net/bin/CWShredder.exe
Spybot S&D :http://www.safer-networking.org/nl/mirrors/index.html
HiJackThis :http://www.merijn.org/files/hijackthis.zip


Ingezonden door: Spyder


Enkele PC-magazines vergeleken



Staat U ook regelmatig voor het rek met tijdschriften in uw krantenwinkel te twijfelen, welk computermagazine u nu eens zal kopen? En dan wordt u natuurlijk, net als ik, verleid door die 'gratis CD-ROM' of dat handige gidsje dat al uw problemen eens rap zal oplossen, zie! Ik heb dan maar, niet gehinderd door veel voorkennis, een aantal exemplaren van een 4-tal tijdschriften uit het (te) royale aanbod aangeschaft en ze eens nader bekeken.
Let wel: dit is geen vergelijkende warentest!
De bedoeling was enkel eens te kijken wat je voor hoeveel geld zoal mee naar huis krijgt.

magazines


Met zijn 130 bladzijden voor 3,70 euro is Netwerk hier relatief de goedkoopste. Persoonlijk vond ik de twee op zichzelf (niet relatief) goedkope tijdschriften 'Computer easy' en 'Clickx' al dadelijk de meeste geschikte voor een slechts matig geoefende pc-gebruiker die nog veel moet leren. Aangezien 'Clickx' het kan stellen met slechts 4,6 % reclame (3,5 blz van de 75!) vind ik dat hier wat meer 'waar voor je geld' wordt geleverd. Ook denk ik niet dat ik het zou klaarspelen om 2 maanden te wachten op een volgend nummer van Computer easy.
Of er al dan niet een gratis CD-ROM wordt bijgeleverd, hoeft niet zoveel gewicht in de schaal te leggen. Dikwijls gaat het om software die je op het internet wel ergens gratis kan downloaden, of om programma's die slechts tijdelijk of gedeeltelijk werken. Voor niets gaat de zon op, zeggen ze.


Ingezonden door: dwa


Powerpoint op het web




Beginnende webmasters hebben zich wellicht al afgevraagd hoe ze meer beweging in hun website kunnen brengen. Sommige doen dit door "animated gifs" te plaatsen op hun pagina's, anderen doen het iets creatiever: via een presentatie.

Stel je voor dat je uit vakantie komt en je wenst je vakantiefoto's met iedereen te delen?
Dit is geen enkel probleem voor mensen die het programma Office Powerpoint hebben.

Open Powerpoint en maak de dia's aan zoals je dit zou doen bij een offline presentatie.
Klik op menu Bestand, Opslaan als Webpagina...en sla je het werk op als bijvoorbeeld test.htm. Er wordt nu een map bijgemaakt, met de naam test_Bestanden, waarin je foto's, tekeningen en andere bestanden zitten. In dit venster klik je op de knop Titel wijzigen. Hiermee wijzig je de titel die bovenaan in je browser afgebeeld zal worden. Klik daarna op Publiceren zodat je onderstaand dialoogvenster ziet:

Powerpoint op het Web

Hier kan je kiezen: ofwel publiceer je de gehele presentatie, ofwel enkele opeenvolgende dia's. Wanneer je klikt op Webopties krijg je nog enkele instellingsmogelijkheden. Zo kan je op het tabblad Figuren kiezen voor welke resolutie jouw website wordt ingesteld (bijvoorbeeld 800 x 600 pixels of een hogere resolutie).

In het hierboven afgebeelde dialoogvenster kan je ook de optie Browserondersteuning wijzigen. Hoe meer browsers je presentatie moet ondersteunen, hoe groter deze in omvang zal worden. Hier moet je uiteraard zelf even afwegen wat je doelpubliek gebruikt. Ten slotte kan je ook nog de locatie van de bestanden aangeven. Eens je hier mee klaar bent klik je op de knop Publiceren.

Je zult zien dat Powerpoint op de locatie die je hebt aangegeven één test.htm bestand én één map test_Bestanden heeft achtergelaten. Deze moet je uiteraard integraal, zonder wijzigingen aan te brengen, op je webspace plaatsen, in één en dezelfde map.

Nog even dit: in Internet Explorer zal je presentatie het best worden weergegeven, in alternatieve browsers (Mozilla FireFox, Opera, enz.) zal het resultaat wellicht iets afwijken. Controleer daarom best eerst even zelf je presentatie met enkele browsers.

Je kan zo een voorbeeld bekijken door op Karma te klikken. Heb je geen Powerpoint (2002-2003) dan kan je hier een gratis viewer downloaden.


Ingezonden door: StriKe
Chinees mag zijn zoon niet @ noemen


China is geen vrij land. Censuur is er een algemene praktijk en dat vinden we bijna altijd verschrikkelijk erg. Bijna altijd. Want sommige mensen moeten gewoon tegen zichzelf beschermd worden.
Een Chinese man wilde zijn zoon immers @ noemen. Volgens hem kon dat geen probleem geven, omdat het symbool op elk toetsenbord staat. De Chinese autoriteiten weigerden de naam trouwens niet omdat het volstrekt belachelijk is, maar alleen omdat het niet kan vertaald worden in het Mandarijn-Chinees terwijl dat wettelijk verplicht is.

De zoon zelf zal er wellicht zijn leven lang dankbaar voor zijn...


Bron: Netwijzer
Ingezonden door: SoftAid

Out of office responder



Bent u ook iemand die regelmatig reist? Vindt u het dan ook lastig om, eens je terug thuis bent, in die honderden mails die je moet beantwoorden te moeten schrijven: "Sorry voor mijn late reactie, ik was enkele dagen afwezig"?

In dit artikel geven we een oplossing om dit probleem te verhelpen!

Als je gelukt hebt, en je zit bij 'de goede providers', dan bieden deze laatste een gratis dienst aan. Deze gratis dienst, met de benaming "Auto Respons" (of iets gelijkaardigs) zal je terugvinden in de mailinstellingen van het on-line beheersysteem van je account.

In dit artikel nemen we even het voorbeeld van een Telenet-account ter illustratie:

Surf om te beginnen met je browser naar http://mijn.telenet.be.
Log in met je hoofdaccount als je voor alle mailboxen de instellingen wil doen, of log in met je persoonlijk login en wachtwoord, als je alleen jouw mailbox wil aanpassen.
In het accountbeheer klik je rechts in de grijze balk op Auto-Respons zodat je onderstaand scherm te zien krijgt:

TAR


Je kan hier nu de Auto-Respons functie aanzetten en een bericht intypen van maximaal 150 tekens. Dit bericht zullen je correspondenten krijgen wanneer ze een e-mail naar je mailadres sturen. Deze respons krijgen ze echter slechts één keer per dag. Wanneer ze dus meerdere mailtjes op één dag naar je sturen, krijgen ze maar één Auto-Respons bericht.

Ziezo, vertrek vanaf nu zonder (e-mail) zorgen naar je reisbestemming én geniet ervan!


Ingezonden door: StriKe
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.


Oktober 2004

Asus introduceert interne 16x Dual Layer dvd-brander
Snel schakelen tussen verschillende gebruikers
Gmail...Google mail
Problemen met afbeeldingen in Outlook Express
Platte beeldschermen binnenkort duurder?
Wachtwoord niet meer vergeten
Telenet vereenvoudigd aanbod
Hongaarse virusschrijver zwaar aangepakt
Geheugen wissen in zoekresultaten
Clickx Magazine en PC Magazine onder één dak

November 2004

Problemen met een draadloos netwerk
Weg met de pijltjes
Wat is dat voor een taaltje....
Programma's openen met één klik
IPod met 60 GB en kleurenscherm
Internet explorer & Outlook Express: problemen na installatie van SP2
IrfanView 3.90 Ideaal beeldbeheer
Nieuwe Bagle-variant verspreidt zich snel
Pixia: het betere gratis tekenprogramma

December 2004

Norton AntiVirus LiveUpdate: niet zo efficiënt als je denkt!
Hitman Pro: de ultieme spyware removal tool
Wat is dat voor een taaltje (2)
Wat is het verschil tussen DVD-R and DVD+R?
Microsoft in beweging
Drie op vier Belgische sites slecht leesbaar
Is de veiligheid van SP2 bedrieglijk?
Planetinternet.be wordt scarlet.be
HCodeStuff Starter



Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand november
Totaal aantal leden 4895
Totaal aantal berichten 58090
Totaal aantal onderwerpen 11602
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 290

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- StriKe
- Spyder
- Tientje
- Admin
- Verygoodman
- Yakko

Eindredactie: SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.