Oplossing.be Nieuwsbrief 15e editie juni 2004
In dit nummer:
VirusMail



Een groot aantal van de brieven die oplossing.be bereiken, hebben nog steeds betrekking tot virus infecties. Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat velen nog steeds te goedgelovig zijn, en blindelings elke e-mail openen, ongeacht van wie hij komt. Gelukkig zijn er maar weinig virusschrijvers die in het Nederlands schrijven. Dat geeft ons een voorsprong. Maar je moet deze voorsprong wel benutten.
Via mijn account "Planet Internet", een oude account die ik niet meer echt gebruik, krijg ik dagelijks pakken e-mail binnen. Omdat ik via deze account geen e-mails verzend, behoor ik via deze dus ook geen antwoorden te krijgen. Waar komen deze mails dan vandaan? Van een virus op een andere PC natuurlijk.
Bekijk onderstaande lijst van (ongeopende ;-)) e-mail even:

VirusMail

Je merkt dadelijk verschillende verontrustende zaken op:
  • Alle onderwerpen zijn in het engels opgesteld.
  • verschillende afzenders gebruiken hetzelfde onderwerp, letterlijk.
  • Alle mails hebben een bijlage.
  • Dezelfde afzenders komen steeds terug voor in de lijst.
  • Geen enkel van de afzenders is een bekende voor mij (alhoewel dit geen voorwaarde is voor een virusmail)
  • Bijna alle mails trachten je, door de tekst in het onderwerp, te verleiden om de mail te openen.
Het is duidelijk dat deze mails niet verstuurd werden door de eigenaars van de PC's, maar door een virus op hun PC. Zelfs de mails van bijvoorbeeld "ErrorMail@pandora.be" kunnen virus-mails zijn. Waarom zou een Belgische provider mij een mail sturen in het engels? Als je dergelijke mails binnen krijgt, twijfel dan niet, en plaats ze eens ongeopend in een aparte map (die je aanmaakt in je postvak-in). Bekijk na een week eens de lijst van mails die in deze map zijn samengekomen. Zo leer je virus-mails te herkennen. Je zal zien dat er een duidelijke overeenkomst is tussen deze mails. Wees nooit nieuwsgierig, verwijder deze mails zonder te openen. Providers als Skynet en Telenet filteren (tegen een kleine vergoeding) je mails op virussen. bij hen kom je deze toestanden dan ook niet tegen. Ik wens iedereen nog veel, virusvrij computerplezier.


Opgesteld door: SoftAid
MsgPlus, spyware free



Maar al te vaak en onterecht wordt mij gemeld dat MsgPlus, de add-on voor MSN, en gemaakt door Patchou, spyware zou bevatten. Het probleem ligt nochtans niet bij het programma, maar aan het te gehaast installeren van het programma. Nochtans is MsgPlus een mooie aanvulling op MSN, met tal van mogelijkheden... Als je de installatie goed volgt kun je ervoor kiezen om al die reclame en spyware niet mee op te laden! Je kan MsgPlus hier downloaden: http://www.msgplus.net/index.php?view=download.
Kies, als de download voltooid is, voor "openen" als je dat wordt gevraagd, dan zie je het volgende:

Plus1


Kies hier voor "Handmatige Installatie" en voor de Nederlandse taal (als je MSN ook de Nederlandse versie is). Laat de map die hij aangeeft zo staan. Klik dan op volgende:

Plus1


Dit is het cruciale punt waar de meeste mensen overheen kijken, want hier kan je ervoor kiezen om de reclame - of zoals Patchou het noemt, de sponsor, niet mee te installeren. In de volgende versie van MsgPlus(2) vraagt hij ook of je de toolbar wil installeren. Zeg hier dat je niet akkoord gaat, en klik pas daarna op "Installeer". MSN zal zichzelf afsluiten als hij aan stond, en na een paar seconden zal MSN zichzelf weer opstarten. Je hebt nu een MsgPlus, zonder spyware.

Mocht je de sponsor toch al mee geïnstalleerd hebben, zou Spybot "Search & Destroy" oplossing moeten brengen, maar hier bestaan verschillende meningen over...
>
Tip: het geluidscommando werkt in deze versie ook met geschreven tekst.
Dat doe je als volgt:
Vb: s/hello (één spatie) Ben je er?
In het scherm zal nu enkel: Ben je er? verschijnen zonder het geluidscommando "Hey".
Jijzelf hoort het geluid van dit commando echter wel.

Veel plezier!

(Met dank aan Tita)


Ingezonden door: Tientje
Je Favorieten opslaan



Sommigen onder ons houden regelmatig een grote kuis op hun PC (vriendelijke omschrijving voor formatteren), of ze hebben de behoefte om hun belangrijkste gegevens te kopiëren naar een andere machine (tweede PC, laptop).
Een van de dingen die je niet iedere keer wil opzoeken, zijn je favorieten.
Welnu, deze kun je op een zeer simpele manier bewaren.
Start je Internet Explorer en ga naar "Bestand".
Halverwege zie je "Importeren en exporteren" staan. Klik hierop en je krijgt een wizard voorgeschoteld waar je de keuze krijgt om je favorieten te bewaren of terug te importeren.
Doorloop deze wizard verder en je krijgt na het exporteren een bestandje, genaamd "bookmark.htm". Zet dit bestandje op een veilige plaats (gebruik de functie bladeren in de wizard om een locatie zoals je diskette station te kiezen) en wanneer je het nodig hebt kun je dit bestand terug inladen op dezelfde manier, maar dan klik je op "Favorieten importeren".
Je kan dezelfde wizard gebruiken om ook je cookies te exporteren en te importeren.


Ingezonden door: spyder



Xp repareren vanaf cd

WinXP logo

XP repareren vanuit een opgestarte Windows XP

Laat de computer gewoon opstarten (indien dit niet kan start je op in veilige modus).
Leg de Cd-rom van Windows XP in de CD lade en laat deze starten. Klik in de pagina 'Welkom bij Microsoft Windows XP" op "Windows XP installeren".
In het volgende venster "Windows set-up" moet in de vensterregel achter 'Type installatie' het volgende staan: Upgrade (aanbevolen). Klik op 'Volgende'.
Geef op het volgende scherm aan dat u akkoord gaat met de 'Gebruiksrechtovereenkomst' en klik weer op 'Volgende'. Vul uw productcode in en klik weer op 'Volgende'. Selecteer de gewenste optie op de pagina 'Bijgewerkte installatiebestanden downloaden' en klik weer op 'Volgende'. Volg de aanwijzingen op de overige pagina's van de installatiewizard om XP te laten repareren. Uw instellingen blijven bewaard met deze methode.

Kan u XP helemaal niet meer opstarten, dan volgt u onderstaande methode.

XP installeren/repareren vanaf de bootable Windows XP-CD.

U moet wel in het bezit zijn van de originele XP-CD (Home Edition of Professional) van Microsoft, want met een zogenaamde 'Recovery-CD' die u bij de aankoop van een PC van bepaalde merken computers (waar Windows OEM op geïnstalleerd is) krijgt, werkt dit niet.
Allereerst moet u even de "Bios" induiken. Doorgaans komt u daar door direct na het aanzetten van de computer op de "Del-toest" te hameren. Soms is dit echter een ander toets vb. "F1".
Ga op zoek naar de BOOT-volgorde (meestal A, C, CDRom of C, A, CDRom) en wijzig deze zodanig dat het CDRom-station het éérste bootdevice wordt.
Leg de XP-CD in de juiste CD-lade en sluit deze voordat u de Bios afsluit via "Save & Exit" (of F10), en de computer zal herstarten.
De computer zal nu proberen te booten vanaf de CD. Er verschijnt de volgende mededeling op uw scherm: "Druk op een toets als u de Computer vanaf cd-rom wilt opstarten". Dit moet u nu snel doen, anders zal de computer de CD overslaan en alsnog vanaf de harde schijf gaan opstarten.
Nadat u op een toets heeft gedrukt verschijnt eerst de mededeling: "De hardwareconfiguratie wordt gecontroleerd" en daarna verschijnt het blauwe scherm " Windows Set-up". Onderaan het scherm ziet u twee mededelingen, waar u in dit geval niets mee moet doen: "Druk op F6 om een niet-Microsoft SCSI/RAID-stuurprogramma te installeren" en even later "Druk op F2 voor automatisch systeemherstel". Niets doen en rustig afwachten. Vervolgens ziet u dat er de nodige bestanden worden geladen en dan verschijnt er een nieuw scherm, waar u de keuze hebt uit 3 opties:
  • Druk op 'Enter' voor het installeren van Windows-XP
  • Druk op 'R' om de installatie van Windows-XP te repareren
  • Druk op 'F3' om af te breken.
Wanneer u hier zou kiezen voor de 'R', dan komt u terecht in de zgn. 'Recovery Console', daar heeft alleen een gevorderde gebruiker iets aan. Men moet dan namelijk de bruikbare commando's kennen die ingetypt kunnen worden (bijvoorbeeld het commando 'fixboot' om de bootsector te repareren), het is dus geen automatisch systeemherstel.
U drukt gewoon op Enter. Er verschijnt dan eerst een scherm "Windows XP Licensing Agreement" dat u door een druk op 'F8' kunt passeren, waarna u een overzicht krijgt van uw partities. Controleer of uw huidige installatie van XP in het vak is geselecteerd. Zo niet selecteer die partitie waarop XP staat, welke u wilt laten repareren en druk op de 'R'-toets. Werkt dat niet dan druk je op 'Enter'. Let erop dat u XP in dezelfde map laat installeren als voorheen het geval was.

Succes!


Bron en uitgebreide uitleg: Microsoft
Ingezonden door: Tientje

ComfortNet van TeleNet

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Iedereen zal al wel gehoord hebben van ComfortNet. Er is de afgelopen maand zeer veel reclame voor gemaakt, en de aangesloten leden hebben een e-mail gekregen over deze nieuwe formule.
We spreken hier dan over wat we tegenwoordig 'breedband light' noemen. In Nederland bestaat deze formule al langer, en ook in België wordt dit pakket al aangeboden door Versatel met "Free ADSL" en door "Always ADSL". Ondertussen biedt Belgacom dit pakket ook aan. Als je snelheid belangrijk vindt, is Belgacom ADSL Skynet Go (40 euro) de betere keuze, omdat je daar de beschikking krijgt over volwaardige ADSL-snelheden, te weten 3,3 Megabit per seconde (voor download). Bij Versatel is dat slechts 0,5 Mbit/s. Niet alleen voor het binnenhalen van grote bestanden geniet Skynet Go de voorkeur, ook de hoeveelheid data die je mag downloaden ligt bij Skynet veel hoger.
Het is wel zo dat ComfortNet veel beter is dan een gewoon Telenet Mono abonnement.
ComfortNet blijft natuurlijk wel goedkoper, je betaald "slechts" 29.95 euro, voor een normaal abonnement is dat 41,95 euro. Nu blijkt wel dat je met ComfortNet tot 8 keer minder snel surft en 34 keer minder dataverkeer mag verbruiken. Ook betaal je 10 maal meer voor extra verbruik. Indien je van een normaal abonnement overstapt naar ComfortNet betaal je ook nog eens een extra van 25 euro. In de Providergids van Clickx komt "Always ADSL" er veel goedkoper uit in vergelijking met ComfortNet.
Het blijkt ook veel interessanter te zijn om voor "Always ADSL" te kiezen, alleen is het zo dat je wel meer voor extra dataverkeer betaalt, hoewel dit wel maximaal tot 10 euro kan oplopen.
Zo zie je maar, ComfortNet lijkt interessant, maar eigenlijk kan het veel goedkoper.


Ingezonden door: admin
Wijziging Telenet-mailadressen

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo


Telenet kondigde enkele weken geleden aan dat het domain 'pandora.be', waar ondermeer de mailadressen van alle Telenet-klanten mee gevormd worden, na een nog onbepaalde periode stilaan zullen verdwijnen.
Concreet komt het vandaag hierop neer: nieuwe klanten kunnen uitsluitend nog @telenet.be mailadressen aanmaken, bestaande klanten eveneens. Het is wel zo dat de aangemaakte mailadressen met @telenet.be ook beschikbaar zijn in de @pandora.be variant.
Zo hoef je niet meteen al je contacten te waarschuwen dat je mailadres is gewijzigd.
Telenet heeft ook laten weten dat het haar klanten op tijd zal informeren en helpen om hun settings te wijzigen.
Tot slot verandert er ook iets aan de naam van de webruimte die Telenet-klanten ter beschikking krijgen. Al was dit al langere tijd het geval, vanaf nu zullen ook de webruimtes uitsluitend aangemaakt kunnen worden met http://users.telenet.be en niet langer met http://users.pandora.be. De twee varianten blijven echter, net als de mailadressen, nog voor onbepaalde tijd naast elkaar bestaan.
Gebruikers hebben al geprotesteerd tegen de naamswijziging en Telenet zou volgens hen de pandora-adressen toch behouden. Telenet ontkent dit echter en verklaart dat na verloop van tijd iedereen een telenet.be adres zal krijgen.


Ingezonden door: StriKe
Ad-aware



Onze brievenbussen worden meer en meer overspoeld door allerhande ongewenste mail: spyware, adware, malware, virussen en hoaxen.
Een deel daarvan kan met een gratis tooltje opgespoord en uitgeschakeld worden.

Download de gratis versie van Ad-aware 6.0 van de volgende site: www.lavasoft.de. Installeer deze op je computer. Download nu ook het "language"-pakket en installeer dit ook. Vink wel eerst alle landen weg behalve dutch (Nederlands). Wanneer dit is gebeurd kun je in "Options" je Ad-aware in het Nederlands zetten.

Voor je begint te scannen druk je altijd op "Nu naar updates zoeken", dit is nodig omdat er steeds nieuwe spyware bijkomt. Als deze update is uitgevoerd druk je op de knop "scannen". In het volgende venster kies je voor "Snelle systeemcheck" en druk op "verder".

Ad-aware zal nu spyware, adware en malware op je computer zoeken en weergeven. Wanneer Ad-aware klaar is klik je op "verder", en in het volgende venster vink je alle files en mappen aan die ad-aware heeft gevonden (Afhankelijk van je instellingen kunnen deze reeds aangevinkt staan). Druk nu op "Verder" en Ad-aware zal vragen of de aangevinkte objecten mogen worden verwijderd. Klik op "OK". De spyware is verwijderd, je mag Ad-aware nu afsluiten.

P.S Het kan zijn dat Ad-aware niet alle spyware onmiddellijk kan verwijderen omdat sommige programma's op dat ogenblik in gebruik zijn. Ad-aware zal dan vragen om de computer opnieuw op te starten en te mogen scannen voor de computer de normale programma's opstart. Druk dan op ja, dan wordt ook deze spyware verwijderd.


Ingezonden door: Verygoodman


Zone Alarm vangt nu ook virussen

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Stop
Zone Alarm, producent van het populaire en gratis firewallpakket, gaat actief virussen bestrijden. In een nieuw verschenen commerciële versie van Zone Alarm is een antiviruscomponent toegevoegd. De gratis versie van Zone Alarm zal echter niet over de antivirusoptie beschikken.

De stappen op het antiviruspad maken onderdeel uit van een nieuwe strategie van Zone Alarm. Fred Felman, verantwoordelijk voor de marketing bij Zone Alarm, stelt dat veel consumenten en kleine bedrijven vragende partij waren voor "een allesomvattende oplossing voor beveiligingsvraagstukken."

De antivirustechnologie wordt niet zelf ontwikkeld, maar eenvoudig gelicenceerd van Computer Associates, dat met het eTrust Antivirus-pakket al de KMO-markt bedient.

Een simpele firewall - om ongewenst dataverkeer te blokkeren en te controleren - inclusief antivirusfunctionaliteit, wordt voor minder dan 20 euro verkocht. Een geavanceerde versie met antivirusfuncties, waarmee ook IM-verkeer wordt beveiligd en die websites met potentieel gevaarlijke inhoud blokkeert, zal zo'n 60 euro gaan kosten.



Bron: ZDNet & Robert Lemos, CNet
Ingezonden door: Verygoodman

17 % van computerwinkels raadt illegale software aan




Een recent onderzoek van Microsoft toont aan dat niet alle Belgische computerwinkels het even nauw nemen met intellectuele rechten. Zeventien procent zou klanten wijzen in de richting van illegale software. Dat bleek uit een onderzoek met mystery shoppers die op bezoek gingen bij 500 kleine én grote computerzaken.
De nepklanten deden alsof ze geïnteresseerd waren in een desktop-pc voor persoonlijk gebruik. Daarbij werd nagegaan of de verkoper adviseerde om illegale software te gebruiken. Een kwart van de handelaars uit de steekproef zou de wet op de intellectuele eigendomsrechten niet respecteren.
De overtreders kregen een brief in de bus waarin hen gevraagd werd meer respect te tonen voor intellectuele rechten. Zij kunnen zich binnenkort verwachten aan een tweede bezoek van een mystery shopper. Wie opnieuw suggereert om met illegale software te werken, krijgt onmiddellijk nieuwe bezoekers over de vloer, maar dan een deurwaarder en een expert die door de beslagrechter is aangeduid, luidt de waarschuwing.


Bron: Clickx Magazine Ingezonden door: SoftAid
Belgacom investeert 522 miljoen euro in VSDL

Het Belgische telecombedrijf Belgacom gaat zijn landelijke netwerk de komende jaren geschikt maken voor VDSL, zo meldt Tijdnet. VDSL, waarbij de V staat voor 'very high bitrate', maakt het net als ADSL mogelijk data met hoge snelheid over een telefoonlijn te versturen. Bij VDSL ligt de snelheid echter een stuk hoger, maximaal kan er 52Mbps gehaald worden. Belgacom zal de komende tien jaar 522 miljoen euro gaan investeren in de uitrol van een VDSL-netwerk. Daarvan zal 329 miljoen de komende drie jaar al worden uitgegeven. Het netwerk is niet alleen bedoeld voor internetdiensten, maar ook voor digitale televisie.

VDSL kent naast het voordeel van de hoge snelheid ook een aantal nadelen. Zo ligt de maximale lengte van de lijn tussen de telefooncentrale en een aansluiting rond de 1200 meter. De hoogste snelheden worden slechts bereikt over een afstand van een paar honderd meter.
Belgacom moet dan ook zijn glasvezelnet behoorlijk uitbreiden, een van de oorzaken waardoor de kosten zo hoog liggen. Begin 2007 moet bijna de helft van de aansluitingen geschikt zijn voor VDSL, voornamelijk in de Belgische steden. Op dit moment kent België al een ADSL-dekking van 98 procent.


Bron: Tijdnet
Ingezonden door: Foxn


Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

Maart 2004

Windows-code gehackt??
Eerste stappen in het register
MSConfig bewerken
Budgetversie Windows XP in Thailand
Nieuwe geheugenkaarten passen in usb-poort
Hoe maak ik een banner of button?
Nieuwe verkeerswet staat op internet
Bill Gates nog steeds rijkste man ter wereld
Start Windows XP zonder het welkomsscherm
Varianten Netsky- en My-doom-wormen duiken op

April 2004

Blijf virussen een stapje voor
Is het einde van 'gratis' muziek downloaden nabij?
"Hulp op afstand" onder de loep
Een zapper voor de PC
Foutenrapport uitschakelen
HiJackThis nader bekeken
XP sneller opstarten
Mappen beveiligen tegen nieuwsgierige huisgenoten
Uw foto’s opslaan op een cd
Radio op je pc in één klik

Mei 2004

Nieuwe diensten Telenet
Extra tips rond het bestrijden van virussen
Back-ups, geen overbodige luxe
Trucje voor de VBEditor
Speciale Tekens
Nieuw: JPEG-2000 toepassingen
Spam vermijden met Mailwasher
Service Pack 2 voor Windows XP
Forgent start rechtszaken om schending JPEG-patent


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand mei
Totaal aantal leden 3584
Totaal aantal berichten 41746
Totaal aantal onderwerpen 8440
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 241

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- admin
- Verygoodman
- Yakko
- spyder
- Tientje

Eindredactie:
- SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich inschrijft op Oplossing.be krijgt, standaard zo ingesteld, de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.