Oplossing.be Nieuwsbrief 14e editie mei 2004
In dit nummer:
In mei.....

nest


De maand mei zal waarschijnlijk een drukke maand worden voor iedereen. Voor studenten wordt de druk voor het aankomend examen groter, de werkende mens begint al stilaan uit te kijken naar de welverdiende vakantie. De hof vraagt veel aandacht en ook voor oplossing.be en zijn moderators zal mei wat drukker worden. De site krijgt een Upgrade, waardoor Yakko extra zal moeten zwoegen. De nieuwsbrief zal ook worden aangepast met een gewijzigde layout, ten goede hopen wij.

April was een vruchtbare maand voor oplossing.be. Niet alleen werden er de afgelopen maand een record aantal bezoekers on line geteld, ook het aantal nieuwe leden lag zeer hoog. Nieuwe onderwerpen en nieuwe berichten kwamen op een normaal tempo binnen, het aantal opgeloste problemen lag op 83%, wat zeer goed mag genoemd worden.

Met plezier stellen we ook vast dat meer en meer leden helpen aan het oplossen van problemen, zodat de moderatoren zich meer kunnen bezig houden met het runnen en in orde houden van het forum. Waarvoor onze dank.

De nieuwsbrief van deze maand is zeer gevarieerd. Het artikel over de nieuwe diensten van Telenet zal voor de gebruikers van deze provider zeker goed aankomen. Ook vindt je weer enkele artikels over de plaaggeesten van het Internet, en hoe ze te bestrijden. StriKe stuurde ons een reeks tips over het bestrijden van virussen, Spyder besprak de Spam-killer Mailwasher. We ontvingen ook een inzending van Ingrid B, onze Office specialist, met een goed artikel over het gebruik van de VBEditor. Ingrid, we hopen dat dit een vervolgverhaal wordt ;-).

Nogmaals nodigt de redactie alle geïnteresseerden uit om een artikel naar oplossing.be te sturen. Ook gewoon een suggestie doen over een artikel kan voor ons zeer nuttig zijn. Vind je bepaalde artikels echt onnuttig of storend, laat het ons weten, indien mogelijk passen wij ons aan.

Groeten,

De redactie


Nieuwe diensten Telenet



Internetprovider Telenet heeft deze week een reeks nieuwe internetdiensten aangekondigd voor zijn klanten. Meest in het oog springend zijn de mogelijkheden om een persoonlijk e-mailadres te kiezen en de "Telenet PCTV"-dienst.

Vanaf nu is het mogelijk om bij Telenet over een e-mailadres naar keuze te beschikken.
Het is dus niet langer verplicht gebruik te maken van het bekende "pandora.be" achter het @-teken.
Via de "My Personal Mail & Site"-dienst kunnen de surfers het stukje e-mailadres na de @ naar eigen smaak personaliseren. De activering van het persoonlijk e-mailadres is gratis voor Telenet-klanten.

Een andere nieuwigheid is is dat u als Telenet-klant vanaf nu ook een persoonlijk websiteadres kan kiezen voor uw homepage die u bij Telenet laat hosten. (voorheen: "users.pandora.be") Voor deze dienst moet u wel een bijdrage betalen, maandelijks 2.95 Euro.
De persoonlijke websiteadressen kunnen eindigen op .be, .com, .org, .net en .info.

Met de nieuwe "Telenet PhotoZone" is het mogelijk om digitale fotoalbums aan te maken en deze on line te delen met vrienden of familie. Alles verloopt via een eenvoudig procédé.

Telenet Internet Anti-Spam zuivert via een verbeterde spamfilter alle ongewenste berichten uit uw mailbox.

Een erg opvallende nieuwigheid tenslotte is de "Telenet PCTV".



Met uw telenet-klantengegevens kunt u inloggen op de dienst. Via een overzichtelijke interface (vergelijkbaar met het klassieke mozaiek-beeld dat u kent van TV), kan u een ruim aanbod van streaming video bekijken. Zo kan u videoclips oproepen, , MTV Live on line bekijken, live concerten, Canal+ Kidsspecial voor de jongsten, de afleveringen van Temptation Island en Peking Express (VT4) of documentaires van Discovery Channel.


Bron: hbvl
Ingezonden door: SoftAid

Extra tips rond het bestrijden van virussen



We hadden je in de vorige editie al warm gemaakt voor nog enkele extra, zeer handige tips rond het bestrijden van virussen.

Eerst en vooral, we kunnen het maar niet genoeg herhalen: je eigen verstandelijk vermogen is de beste virusscanner, een betere bestaat er niet!
Je vraagt je wellicht af waarom? Het antwoord hierop is heel eenvoudig: een computer is niet gemaakt om te interpreteren, wel om te rekenen. Wij mensen zijn gemaakt om na te denken ...
  • Denk na voor je een e-mail(bijlage) opent
Het gebeurt maar al te vaak dat mensen zomaar, zonder enige argwaan een mailtje van een onbekend, of zelfs een bekend persoon gaan openen. Het mailtje op zich heeft in vele gevallen niets om het lijf, de daaraan verbonden bijlagen kunnen echter wel de mogelijke kapers op de kust zijn.

Het is daarom raadzaam om de AutoProtect functie van je virusscanner, die alle bestanden die je pc bereiken automatisch ZOU moeten scannen, aan te zetten. Bovenop deze automatische protectie is het nog veiliger om het bestand nog eens apart te scannen, zodat je een dubbele check hebt uitgevoerd.

En dan nog ... Het is steeds oppassen geblazen: het is namelijk zo dat niet alle virusscanners meteen alle virussen die in omloop zijn kunnen onderscheppen, bijvoorbeeld omdat de makers van de virusscanners nog bezig zijn met het ontwerpen van 'een tegengif'.

Tot zover het gevaar dat je met bijlagen kan oplopen, bijlagen die trouwens niet alleen in e-mail kunnen zitten, maar bijvoorbeeld ook in de bestanden die je download, of op een cd-tje dat je van een vriend ontvangt.

Het kan ook gebeuren dat een virus geactiveerd wordt doordat je de mail opent, of zelfs doordat je de voorbeeldfunctie van Outlook Express hebt aanstaan. Sommige virussen zijn op die manier geprogrammeerd dat vanaf het moment dat je deze opent in een voorbeeldvenster, ze zich meteen manifesteren, en de nodige taken uitvoeren. (zoals zichzelf doorsturen, je bestanden op PC bewerken en/of verwijderen)

We raden je daarom aan om de voorbeeldfunctie van je mailclient uit te schakelen, in Outlook Express kan je dit als volgt doen: zet je in een map (bijvoorbeeld Postvak In) en ga naar het menu Beeld. Kies daar de optie Indeling. Onderaan verwijder je het vinkje bij "Voorbeeldvenster weergeven".

Voorbeeldvenster Outlook Express uitschakelen

Vanaf nu moet je dus wel je mail openen vooraleer je de inhoud ervan te zien krijgt, maar je loopt alvast geen risico meer om besmet te worden door de zogenoemde script-virussen.

Nog een laatste raadgeving voor je dadelijk je mail opent: soms gebeurt het dat de virussen van bekende personen afkomstig zijn. De technieken van virusschrijvers zijn inmiddels zover gevorderd dat ze de hoofding van een mail kunnen namaken, waardoor het lijkt alsof je vriend je een mail stuurt, maar dat is alleen maar een teken aan de wand dat hij mogelijk ook besmet is. Open dus ook niet zonder nadenken mail van bekende personen, soms is daar een ernstig risico aan verbonden! Bij twijfel, raadpleeg eerst de afzender via een bericht.

  • Denk nooit "mij overkomt het niet"
Het is al lang geweten dat zelfs ervaren computer -en Internetgebruikers zich af en toe nog eens laten vangen, of 'verleiden'. Virusmail is meestal zodanig opgesteld dat ze je haast moreel verplichten om hun bijlage te openen, al was het alleen maar om de naam van het bestand (bijvoorbeeld love.exe).

  • Enkele 'gevaarlijke' bestandsextensies:
Het ene bestand houdt al meer risico in dan het andere, voortgaand op de extensie die de bestanden hebben. Bestanden met extensie .exe bijvoorbeeld zijn dubbel zo gevaarlijk dan bestanden van het type .gif, of eender welk ander type afbeelding. Nog enkele andere extensies die meer risico inhouden dan andere: .js, .bat, .reg, .mp3, .zip, .rar
Deze laatste twee zijn compressieformaten, wat betekent dat deze bestanden eerst uitgepakt moeten worden vooraleer ze kunnen worden uitgevoerd. Binnenin zo'n .zip of .rar kan echter ook steeds een virus ingesloten zitten. Doordat het bestand gecomprimeerd is passeert zo een bestand de beste virusscanner.

  • De laatste informatie
De informatie rond virussen verandert dagelijks, of soms zelfs nog sneller. Het is daarom raadzaam dit wat op te volgen, zodat je op de hoogte bent van de recentste vormen van virussen, zodat je ze sneller kan herkennen, en dus minder snel besmet geraakt.

Volgen welke de meest verspreide, de meest risicovolle of de nieuwste virussen zijn kan heel eenvoudig via diverse websites:


  • Zelf informatie verstrekken
Misschien heb je wel interesse om de mensen zelf in te lichten over nieuwe virussen, en heb je op de koop toe ook nog een eigen webstekje alwaar je dit kan doen?

Geen enkel probleem: Trend Micro stelt een scriptje ter beschikking die je gratis op je eigen website mag plaatsen. Dit scriptje kan je ondermeer informatie bezorgen omtrent de laatste, de meest populaire virussen en noem maar op! Een voorbeeld ervan zie je hieronder:
Dit scriptje wordt je in code-vorm bezorgd nadat je enkele zaken hebt opgegeven, zoals het aantal virussen die je wenst op te nemen, wat de achtergrondkleur van het frame moet zijn enzovoort.

Tot hier ons tweede en laatste deel rond virusbestrijding. Volgende maand kan je opnieuw een ander aspect rond het veilig surfen op internet verwachten, tot dan!


Ingezonden door: StriKe



Back-ups, geen overbodige luxe

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

In back-ups heb je verschillende soorten. Eerst moet je al een onderscheid maken tussen Images en Back-ups. Hoewel, Een Image is ook een back-up, en een Back-up kan soms ook een Image zijn. Eenvoudig, niet?

Images zijn als een identieke foto van een partitie, bijvoorbeeld je C:\ Alles wordt volledig identiek gekopieerd, zodat je deze gegevens later op de originele, of op een andere partitie kan terugzetten. Het is een echte kopie van je C:/. Ook al moet je een nieuwe HDD steken, er gaat niets van je instellingen, Windows, of persoonlijke gegevens verloren. Zulk een Image is natuurlijk groot. Voor WinXP kan dat al snel enkele GigaBytes zijn, afhankelijk wat je al geinstalleerd hebt. Toch is dit de meest aangewezen methode. 1 maal per week een Image naar een DVD-RW schrijven, en je kunt altijd je volledige systeem herstellen. Programma's om dit te doen zijn onder andere DriveImage, Norton Ghost en Windows Back-up (over dit laatste meer hierna)
Je kan Back-ups maken van aparte bestanden, mappen, of groepen, zoals het register. Een backup van alleen het register is best heel belangrijk. Het is ook heel eenvoudig te maken.

Je geraakt in je register door deze te openen met: klik op Start, Uitvoeren, type het woord regedit in het vak "Openen:" en druk op OK.

register5

Wil je een back-up van je volledig register dan ga je bovenaan in het linker vak naar "Deze computer". Selecteer "Deze computer" door er een klik op te geven en ga nu naar het menu "Bestand" en kies hierin "Exporteren". In het volgende venster kies je een locatie om je registerbestanden op te slaan. Maak bijvoorbeeld een nieuwe map aan met de naam Register, en plaats deze op je bureelblad, of in je map "Mijn documenten". Wil je een back-up van een enkele registersleutel, dan selecteer je deze sleutel, en kies voor Bestand, Exporteren.

register6

Geef het bestand een duidelijke naam. Voorbeeld: RunMRU.reg. Zo weet je achterna wat in het registerbestand staat: een backup van de sleutel MRU in de map Run. Klik op Opslaan.

Wanneer er iets moest misgaan met je register, hoef je enkel de map te openen en, zoals in bovenstaand voorbeeld, op volledigRegister250404.reg te klikken. Je laatste back-up van je hele register wordt terug gezet. Ideaal als je zelf iets in je register wil veranderen zonder enig risico te lopen.

Je kunt ook een deel, of zelfs 1 sleutel van je register Exporteren. Je kan dit ook best altijd doen alvorens een sleutel te veranderen of te verwijderen. Je selecteert de sleutel of map, klikt op Bestand, Exporteren, en geef ook hier weer de locatie, en een zinnige naam op voor de back-up. Als je de sleutel MRU wijzigt in de map RUN, dan geef je de backup de naam RunMRU.reg, zo weet je wie wat is.

Back-ups kunnen ook met Windows Back-up gemaakt worden. Start, Programma's, BureauAccesoires, Systeemwerkset, Back-up. Het programma back-up wordt wel niet standaard geladen als je WindowsXP Home installeert. Vind je dit programma onderdeel niet terug op je PC, dan moet op je CD van XP-Home, met verkenner, naar de map ValueAdd\MSFT\NTBackUp gaan, en daar dubbelklikken op het bestand NTBackUp.msi. De installatie verloopt dan automatisch.

register7

Bij uitvoeren van het programma kan je kiezen voor handmatig of automatisch, bij handmatig kan je nauwkeurig bepalen wat je in de Back-up wilt, en wat niet. Er is ook een taakplanner, die je toelaat om je back-ups op voorhand te plannen en automatisch uit te voeren.

Met Back-up van WinXP kan je zelfs Images maken. Met Back-up wordt, indien gevraagd, een schaduwkopie (Image) van een volume gemaakt, zodat je beschikt over een exacte kopie van de inhoud van uw vaste schijf, inclusief alle geopende bestanden of bestanden die door het systeem worden gebruikt. Tijdens het maken van de back-up kan het systeem gewoon worden gebruikt zonder dat men het risico loopt gegevens kwijt te raken.

Programma's zoals Norton Ghost of DriveImage werken in DOS, en zullen Windows tijdelijk stil leggen om hun Image te maken. Voordeel van deze programma's is hun hoge compressietechniek, die toelaat om in een 2 op 1 verhouding op te slaan. Dat scheelt al snel enkele GigaBytes.

Met Windows Back-up kan je de volgende bewerkingen uitvoeren:
  • Geselecteerde bestanden en mappen op de vaste schijf archiveren.
  • De gearchiveerde bestanden en mappen terugzetten op uw vaste schijf of op een andere schijf waartoe u toegang hebt.
  • Met Automatisch systeemherstel alle systeembestanden en configuratie-instellingen opslaan en terugzetten die nodig zijn om een vastgelopen systeem te herstellen.
    (Dit onderdeel werkt wel niet met de Home versie, wel met de Pro)
  • Een kopie maken van Externe-opslaggegevens en gegevens die zijn opgeslagen op gekoppelde stations.
  • Een kopie maken van de systeemstatusgegevens van de computer. Deze gegevens bestaan uit de systeembestanden, het register en de databases van Component Services, Active Directory en Certificate Services.
  • Een kopie maken van de systeempartitie en de opstartpartitie van de computer en van de bestanden die nodig zijn om het systeem op te starten in geval van een computer- of netwerkfout.
  • Regelmatig terugkerende back-ups plannen om de gearchiveerde gegevens up-to-date te houden.
U kunt met Windows Back-up back-ups van gegevens maken en terugzetten op volumes met het FAT-bestandssysteem (File Allocation Table) en volumes met het NTFS-bestandssysteem (NT File System). Als u echter een back-up hebt gemaakt van gegevens op een NTFS-volume dat wordt gebruikt in Windows XP, is het raadzaam de gegevens ook terug te zetten op een NTFS-volume dat in Windows XP wordt gebruikt. Als u dat niet doet, kunnen gegevens verloren gaan.



Ingezonden door: SoftAid

Trucje voor de VBEditor

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Als je regelmatig UserForms maakt dan zal je waarschijnlijk dilwijls dezelfde besturingselementen met exact dezelfde instellingen gebruiken. Neem bijvoorbeeld de knoppen OK en Annuleren, deze zullen niet gauw ontbreken op een UserForm. Telkens moet je twee knoppen op de UserForm zetten en de eigenschappen Name, Caption, Default en Cancel aanpassen. Het is handiger om deze knoppen één keer naar wens op te maken en deze dan in volgende UserForms reeds volledig ingesteld te kunnen plaatsen.

image001
Klik met de rechtermuistoets in de Werkset (Toolbox) op de naam Besturingselementen (Controls) en kies Nieuwe pagina (New Page) in het snelmenu. Er wordt een nieuwe pagina aangemaakt met slechts één knop nl. de pijl Objecten selecteren (Select Objects)







image003
Selecteer nu de knoppen op de UserForm en sleep deze naar de nieuwe pagina op de Werkset (Toolbox). Je kan de knoppen elk afzonderlijk aan de Werkset (Toolbox) toevoegen, of als groep. Standaard krijgen deze besturingselementen (of groepen) telkens hetzelfde uiterlijk als de standaard (niet opgemaakte) versie. Dit kan je makkelijk aanpassen via het snelmenu.




Eenmaal je deze nieuwe besturingselementen hebt aangemaakt kan je deze gebruiken zoals de standaard elementen. Het verschil is wel dat de eigenschappen reeds aangepast zijn.


Ingezonden door: Ingrid B
Ingrid Baplu





Speciale Tekens

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Veel mensen hebben problemen met speciale tekens zoals €. Je kan deze gemakkelijk via je Accecoires vinden maar dan moet je steeds beginnen kopieren en plakken en het is dus lastig als je een franse tekst aan het schrijven bent en je hebt bijvoorbeeld een qwerty-toetsenbord waar je niet mee overweg kan. Daarom bestaan er simpele hot-keys voor deze speciale tekens. In het volgende overzicht vindt je de belangrijkste. Het is de bedoeling dat je de alt-toets ingedrukt houdt terwijl je de cijfercode invoert. Hier volgen de tekens met de bijbehorende combinaties:

 

Teken

Code

 

Teken

Code

 

Teken

Code

 

Teken

Code

 

Teken

Code

 

Alt 8

 

E

Alt 69

 

q

Alt 113

 

ó

Alt 162

 

©

Alt 0169

[tab]

Alt 9

 

F

Alt 70

 

r

Alt 114

 

ú

Alt 163

 

®

Alt 0174

[line break]

Alt 10

 

G

Alt 71

 

s

Alt 115

 

ñ

Alt 164

 

¯

Alt 0175

¤

Alt 15

 

H

Alt 72

 

t

Alt 116

 

Ñ

Alt 165

 

³

Alt 0179

Alt 20

 

I

Alt 73

 

u

Alt 117

 

ª

Alt 166

 

´

Alt 0180

§

Alt 21

 

J

Alt 74

 

v

Alt 118

 

º

Alt 167

 

¸

Alt 0184

[paste]

Alt 22

 

K

Alt 75

 

w

Alt 119

 

¿

Alt 168

 

¹

Alt 0185

[space]

Alt 32

 

L

Alt 76

 

x

Alt 120

 

¬

Alt 170

 

¾

Alt 0190

!

Alt 33

 

M

Alt 77

 

y

Alt 121

 

½

Alt 171

 

À

Alt 0192

"

Alt 34

 

N

Alt 78

 

z

Alt 122

 

¼

Alt 172

 

Á

Alt 0193

#

Alt 35

 

O

Alt 79

 

{

Alt 123

 

¡

Alt 173

 

Â

Alt 0194

$

Alt 36

 

P

Alt 80

 

|

Alt 124

 

«

Alt 174

 

Ã

Alt 0195

%

Alt 37

 

Q

Alt 81

 

}

Alt 125

 

»

Alt 175

 

Ä

Alt 0196

&

Alt 38

 

R

Alt 82

 

~

Alt 126

 

¦

Alt 179

 

Å

Alt 0197

'

Alt 39

 

S

Alt 83

 



Alt 127

 

ß

Alt 225

 

È

Alt 0200

(

Alt 40

 

T

Alt 84

 

Ç

Alt 128

 

µ

Alt 230

 

É

Alt 0201

)

Alt 41

 

U

Alt 85

 

ü

Alt 129

 

±

Alt 241

 

Ê

Alt 0202

*

Alt 42

 

V

Alt 86

 

é

Alt 130

 

°

Alt 248

 

Ë

Alt 0203

+

Alt 43

 

W

Alt 87

 

â

Alt 131

 

Alt 249

 

Ì

Alt 0204

,

Alt 44

 

X

Alt 88

 

ä

Alt 132

 

·

Alt 250

 

Í

Alt 0205

-

Alt 45

 

Y

Alt 89

 

à

Alt 133

 

²

Alt 253

 

Î

Alt 0206

.

Alt 46

 

Z

Alt 90

 

å

Alt 134

 

Alt 0128

 

Ï

Alt 0207

/

Alt 47

 

[

Alt 91

 

ç

Alt 135

 

Alt 0132

 

Ð

Alt 0208

0

Alt 48

 

\

Alt 92

 

ê

Alt 136

 

Alt 0133

 

Ò

Alt 0210

1

Alt 49

 

]

Alt 93

 

ë

Alt 137

 

Alt 0134

 

Ó

Alt 0211

2

Alt 50

 

^

Alt 94

 

è

Alt 138

 

Alt 0135

 

Ô

Alt 0212

3

Alt 51

 

_

Alt 95

 

ï

Alt 139

 

ˆ

Alt 0136

 

Õ

Alt 0213

4

Alt 52

 

`

Alt 96

 

î

Alt 140

 

Alt 0137

 

Ö

Alt 0214

5

Alt 53

 

a

Alt 97

 

ì

Alt 141

 

Š

Alt 0138

 

×

Alt 0215

6

Alt 54

 

b

Alt 98

 

æ

Alt 145

 

Alt 0139

 

Ø

Alt 0216

7

Alt 55

 

c

Alt 99

 

Æ

Alt 146

 

Œ

Alt 0140

 

Ù

Alt 0217

8

Alt 56

 

d

Alt 100

 

ô

Alt 147

 

Alt 0145

 

Ú

Alt 0218

9

Alt 57

 

e

Alt 101

 

ö

Alt 148

 

Alt 0146

 

Û

Alt 0219

:

Alt 58

 

f

Alt 102

 

ò

Alt 149

 

Alt 0147

 

Ü

Alt 0220

;

Alt 59

 

g

Alt 103

 

û

Alt 150

 

Alt 0148

 

Ý

Alt 0221

< 

Alt 60

 

h

Alt 104

 

ù

Alt 151

 

Alt 0150

 

Þ

Alt 0222

=

Alt 61

 

i

Alt 105

 

ÿ

Alt 152

 

Alt 0151

 

ã

Alt 0227

> 

Alt 62

 

j

Alt 106

 

¢

Alt 155

 

˜

Alt 0152

 

ð

Alt 0240

?

Alt 63

 

k

Alt 107

 

£

Alt 156

 

Alt 0153

 

õ

Alt 0245

@

Alt 64

 

l

Alt 108

 

¥

Alt 157

 

š

Alt 0154

 

÷

Alt 0247

A

Alt 65

 

m

Alt 109

 

P

Alt 158

 

Alt 0155

 

ø

Alt 0248

B

Alt 66

 

n

Alt 110

 

ƒ

Alt 159

 

œ

Alt 0156

 

ü

Alt 0252

C

Alt 67

 

o

Alt 111

 

á

Alt 160

 

Ÿ

Alt 0159

 

ý

Alt 0253

D

Alt 68

 

p

Alt 112

 

í

Alt 161

 

¨

Alt 0168

 

þ

Alt 0254

 

Een printbare versie van de tabel kan je hier vinden.


Ingezonden door: Admin
Nieuw: JPEG-2000 toepassingen


Op Slashdot is te lezen dat internetters over enkele maanden gebruik kunnen maken van de JPEG2000 standaard. Deze opvolger voor de bekende JPEG standaard voor het comprimeren van afbeeldingen belooft kleinere bestanden bij een gelijkblijvende kwaliteit, waardoor webpagina's sneller dan ooit gedownload zouden kunnen worden. Daarnaast ontstaat door de introductie van de techniek de mogelijkheid om plaatjes "lossless" te comprimeren, wat betekent dat er bij de compressie geen kwaliteit verloren gaat. Voor het juist weergeven van JPEG2000-plaatjes zijn plugins nodig, die voor Internet Explorer en Netscape Navigator in de loop van het jaar gratis ter beschikking gesteld zullen worden.

Met JPEG2000 ziet de eerste grote upgrade van de tien jaar oude JPEG-compressie- methode het levenslicht. Diverse universiteiten over de gehele wereld ontwikkelden de standaard onder het toeziend oog van de International Standards Organisation en voltooiden de specificatie in 1999. Nu, drie jaar later, worden JPEG2000-afbeeldingen, die de extensie .jp2 krijgen, geschikt geacht voor grootschalige toepassing.

Met dank aan DefStef en tweakers.net!



Ingezonden door: SoftAid


Spam vermijden met Mailwasher

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Op het forum worden regelmatig vragen gesteld over een van de grootste plagen van deze tijd: SPAM. Iedereen kent het wel: een mailbox gevuld met ontelbare berichtjes van totaal onbekenden met als onderwerp bijvoorbeeld. hi, hello, ..

Om dit tegen te gaan kun je Mailwasher gebruiken. Voor de meeste gebruikers een "must-have". Mailwasher werd ontwikkeld om spam, virussen en ongewenste bijlagen op de server te verwijderen voor je de mail binnenhaalt, zodat ze je PC niet kunnen besmetten.
Met de gratis versie kun je 1 e-mail account beheren, met de betaalversie (Pro) zoveel als je wilt, met als extraatje de ondersteuning voor http-mail (Hotmail, Yahoo,... ). Een extra troef is de mogelijkheid om ongewenste mail te "bouncen"; deze mail wordt dan teruggestuurd naar de afzender, zodat het lijkt alsof je mailadres niet bestaat.

mailwasher2

Om je mail te controleren start je Mailwasher op en deze begint automatisch je account(s) te scannen. In het hoofdscherm krijg je de mogelijkheid om op drie plaatsen iets aan te vinken.
Bij "Delete" verwijder je alleen het berichtje, vink je "bounce" aan dan wordt het berichtje teruggestuurd naar de afzender, zodat het lijkt alsof uw emailadres niet bestaat, en bij "blacklist" wordt het emailadres van de afzender op de "zwarte lijst" gezet. Onderaan het venster wordt een gedeelte van het berichtje getoond. Dit kan je helpen om een beslissing te nemen.
Je vinkt de mails aan die je niet in je mailprogramma (Outlook Express, Outlook, Incredimail, Eudora, Pegasus) wil hebben, en klikt op het derde icoontje op de werkbalk. Het programma begint met het verwijderen en terugsturen van ongewenste mail, en start je mailprogramma op om je berichten te ontvangen.
In de rechtse kolom kun je mailadressen beheren. Hier heb je 3 tabbladen, (Friends, blacklist en filters). De eerste maal kun je mailadressen importeren vanuit je mailprogramma zodat je niet alle adressen manueel moet ingeven. Daarna kun je deze lijst nog verder bewerken door toevoegen en/of verwijderen van nieuwe adressen.


Ingezonden door: Spyder
Service Pack 2 voor Windows XP



BetaNews komt met het bericht dat de tweede Release Candidate van Service Pack 2 voor Windows XP aanstaande is. Naar verwachting zal de laatste testversie half mei ontwikkelaars bereiken. De finale versie staat gepland voor deze zomer. Zoals bekend bestaat een groot gedeelte van de veranderingen in SP2 in het teken van de veiligheid. Nieuwe functies zijn onder meer een verbeterde bescherming van het geheugen om buffer overruns tegen te gaan en een pop-up blocker in de Internet Explorer. Door middel van een grote reclamecampagnes hoopt Microsoft bedrijven te stimuleren om Windows XP te gaan gebruiken en particuleren te stimuleren om SP2 te installeren.

Windows
Als Microsoft later dit jaar het tweede service pack voor Windows XP zal introduceren, zullen verschillende softwareontwikkelaars er achter komen dat hun programma's niet meer werken. In het kader van veiligheid heeft Microsoft namelijk enkele ontwerpkeuzes gemaakt waardoor achterwaartse compatibiliteit niet meer in alle gevallen gewaarborgd is. Het softwarebedrijf roept alle ontwikkelaars dan ook op om hun eigen code te testen op de betaversie van SP2. Dit tweede service pack gaat niet alleen een verzameling bugfixes en updates zijn, er zullen grote veranderingen in Windows XP doorgevoerd worden om de veiligheid van het besturingssysteem te verbeteren. De veranderingen zullen plaatsvinden op vier gebieden: network protection, memory protection, e-mail security, and browsing security. Dit zal er echter voor zorgen dat bepaalde applicaties niet meer zullen werken.

Microsoft wil de ontwikkelaars echter niet in de kou laten staan en heeft daarom een online training course ontwikkeld. In dit document worden de voornaamste veranderingen in SP2 behandeld en er worden een aantal suggesties voor verandering van de code gegeven. Daarnaast kunnen een aantal grote softwareontwikkelaars hulp krijgen van Microsoft om ervoor te zorgen dat hun applicaties compatibel zijn met SP2. Kleinere bedrijven zullen het zonder deze hulp moeten doen. Wanneer een ontwikkelaar er tegen aan loopt dat een applicatie onder SP2 niet meer werkt, wil dat zeggen dat de code voorheen ook al niet erg veilig was. De enige applicaties die in SP2 niet meer zullen werken, zijn namelijk onveilige programma's, aldus Tony Goodhew, productmanager bij Microsoft.

Om de softwareontwikkelaars te informeren maakt Microsoft vooral gebruik van de Developer Days, events waar veel ontwikkelaars op afkomen om bijgepraat te worden door Microsoft over tal van onderwerpen. Verschillende ontwikkelaars geven echter aan geen idee te hebben van wat Microsoft nu precies wil overbrengen nadat ze de informatie gehoord hebben. Anderen verwachten dat het wel goed komt omdat SP2 pas over enkele maanden op de markt zal komen en er dus nog voldoende tijd is om aanpassingen door te voeren in de eigen code. Thor Larholm, senior analist bij PivX Solutions, is tevreden over de aanpassingen die Microsoft met SP2 introduceert. Het feit dat door die wijzigingen misschien programma's niet meer zullen werken, is geen enkel probleem voor hem omdat daardoor duidelijk wordt dat Microsoft ernst maakt met de veiligheid van computers.


Bron: Tweakers.net
Ingezonden door: Yakko

Forgent start rechtszaken om schending JPEG-patent



forgent
Forgent Networks, het Texaanse bedrijf, heeft 31 ondernemingen aangeklaagd in verband met patentschending. Het gaat hier om patent nummer 4.698.672 dat onder andere gebruikt wordt in het JPEG-formaat. Ondanks herhaald waarschuwen en aanmanen van Forgent hebben ondermeer Adobe, Apple, Canon, Dell, IBM, Macromedia en Toshiba geen licentiegelden willen betalen.

Dertig andere bedrijven wilden dat wel en hebben Forgent in totaal 90 miljoen dollar betaald. Het patent is toegewezen op 27 oktober 1986 en was toen in het bezit van Compression Labs. Dit bedrijf is in 1997 door Forgent Networks overgenomen en sinds juli 2002 vraagt Forgent royalty's voor het gebruik van het JPEG-formaat. Als een gevolg hiervan heeft de International Organisation for Standardization eind juli 2002 gedreigd het JPEG-formaat te schrappen als standaard.

Een standaard van de ISO is formeel alleen geldig wanneer de implementatie gratis is of volgens 'RAND' voorwaarden (Reasonable and non discriminatory) wat inhoud dat de licentie vrij beschikbaar is en voor iedereen gelijk. Het is volgens de ISO duidelijk dat de claims van Forgent Networks hier niet aan voldoen.


Bron: Tweakers.net
Ingezonden door: SoftAid


Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

Februari 2004

Gevaarlijk virus: MyDoom
Het verwijderen en vermijden van spyware
Afsluiten van Windows XP kan ook sneller
DVD Shrink 3.1.2. gratis kopieerprogramma voor DVD
Test je antivirus...
Pioneer maakt dual-layer DVD-R's mogelijk
IDE versus Serial ATA
Tipgeld Microsoft voor opsporing maker MyDoom
Mike Rowe veilt Microsoft-brief op eBay

Maart 2004

Windows-code gehackt??
Eerste stappen in het register
MSConfig bewerken
Budgetversie Windows XP in Thailand
Nieuwe geheugenkaarten passen in usb-poort
Hoe maak ik een banner of button?
Nieuwe verkeerswet staat op internet
Bill Gates nog steeds rijkste man ter wereld
Start Windows XP zonder het welkomsscherm
Varianten Netsky- en My-doom-wormen duiken op

april 2004

Blijf virussen een stapje voor
Is het einde van 'gratis' muziek downloaden nabij?
"Hulp op afstand" onder de loep
Een zapper voor de PC
Foutenrapport uitschakelen
HiJackThis nader bekeken
XP sneller opstarten
Mappen beveiligen tegen nieuwsgierige huisgenoten
Uw foto’s opslaan op een cd
Radio op je pc in één klik



Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand april
Totaal aantal leden 3139
Totaal aantal berichten 37810
Totaal aantal onderwerpen 7575
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 103

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Admin
- verygoodman
- Yakko

Eindredactie:
- SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich inschrijft op Oplossing.be krijgt, standaard zo ingesteld, de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.