Oplossing.be Nieuwsbrief 11e editie februari 2004
In dit nummer:
Een nieuw jaar, een nieuw begin


De feestdagen zijn weer voorbij, en voor de meeste onder ons was januari een kalme maand, na al de drukte van het afgelopen eindejaar. Oplossing.be bleef wel groeien, zij het niet zo sterk als in de maanden oktober, november en december, maar ons ledenaantal is toch gestegen tot bijna 3000 leden. En er werden veel goede oplossingen gevonden voor vele problemen. Niet alleen onze nieuwe moderatoren Tientje en Spyder zetten zich enorm in om te helpen, ook onze leden, en speciaal de vaste kern zoals Guido, Linda en Carlo, maar ook vele anderen zoals onder andere Schorpioen, Predator, en Ingrid doen hun duitje in de zak door zeer gericht te helpen, waarvoor dank.

We gaan, na de aanpassingen van verleden jaar aan het forum, voorlopig niet veel veranderingen meer doorvoeren. Iedereen schijnt best tevreden met het resultaat. Wat op de eerste plaats in onze agenda staat is om mensen te helpen met hun computerproblemen. Dat is onze prioriteit, en dat zal het altijd blijven.

Ik wil via deze brief nog eens een oproep doen aan al onze leden om actief mee te werken aan dit forum, en aan deze nieuwsbrief. Oplossing.be is een forum van en door de leden, en zo is ook de nieuwsbrief. Alle artikels zijn welkom op de redactie.

Deze editie bevat veel info over het nieuwe virus MyDoom, maar we kunnen dan ook niet genoeg waarschuwen voor de schadelijke gevolgen indien u zich niet goed beveiligd tegen deze aanvallen. Open geen bijlage in e-mail als je niet 100% zeker bent dat deze te vertrouwen is.


Opgesteld door: SoftAid

Gevaarlijk virus: MyDoom



In deze editie willen we u waarschuwen voor het wormvirus W32.MyDoom@mm (ook W32.Novarg.A@mm of Shimgapi genaamd). Aangezien het een zeer schadelijk virus betreft dat zich uitzonderlijk snel verspreidt, vonden wij het toepasselijk u hierover in te lichten.

Hoe herkent u het wormvirus ?
W32.MyDoom@mm infecteert uw pc zowel via e-mail en als via uitwisselingsdienst Kazaa. De kenmerken van een geïnfecteerd e-mailbericht variëren sterk. Soms kunt u ze herkennen aan :
het onderwerp (een van de volgende) :
Error, hi, hello, Mail Delivery System, Mail Transaction Failed, Server Report, Status,test
de boodschap (een van de volgende) :
"Mail transaction failed."
"Partial message is available."
"The message contains Unicode characters and has been sent as a binary attachment."
"The message cannot be represented in 7-bit ASCII encoding and has been sent as a binary attachment."
Naam van het attachment (een van de volgende) :
body, data, doc, document, file, message, readme, test, text
Het attachment draagt echter steeds de extensie .pif, .scr, .exe, .cmd, .bat of .zip en heeft een grootte van 22,258 bytes. Deze worm draait op Windows 95, 98, ME, NT, 2000, en XP.

Wat is het gevaar?
W32.MyDoom@mm stopt met zich te verspreiden vanaf 12 februari 2004 en doet het volgende: Doorzoekt uw harde schijf naar e-mailadressen waarnaar het zich kan doorsturen. Opent poorten 3127 t/m 3198 op uw pc waardoor de virusschrijver voor én na 12 februari 2004 :
- toetsenbord-aanslagen kan vastleggen
- geïnstalleerde software kan openen en verwijderen
- uitvoerbestanden (*.exe) kan downloaden op de geïnfecteerde pc
- uw pc kan misbruiken voor het uitvoeren van een hacking of aanval vanaf 1 februari 2004.

Hoe stopt / verwijdert u het?
Onder andere Skynet Mail Protection, de gratis optie voor Belgacom ADSL-abonnees, houdt dit wormvirus tegen nog voor het op uw pc terechtkomt. Skynet Mail Protection werd uitzonderlijk en slecht tijdelijk geactiveerd op alle uitgaande e-mails zodat het virus zich niet onder Belgacom-abonnees kan verspreiden. Opgelet, dit wil niet zeggen dat het virus de pc van een Belgacom-abonnee niet kan besmetten aangezien deze waarschijnlijk ook e-mails ontvangt van personen die geabonneerd zijn bij een andere provider. Wellicht zullen andere providers gelijkaardige beschermende stappen nemen.

Zelf kunt u wellicht ook een firewall activeren op uw pc.

Vermoedt u dat uw pc reeds geïnfecteerd werd met W32.MyDoom@mm doordat u in de standaard shared Kazaa-map het bestand winamp5, icq2004-final, activation_crack, strip-girl-2.0bdcom_patches, rootkitXP , office_crack of nuke2004 of in de systeemmap in Windows (c:\Windows\System) het bestand "taskmon.exe" aantreft? Download dan de "Removal Tool" van ZDNet.

Opgelet! We willen er op wijzen dat Windows XP en Windows Me gebruikers de pc moeten heropstarten in "Veilige modus" én "Systeem herstel" in hun besturingssoftware tijdelijk moeten uitschakelen vooraleer de toepassing uit te voeren.

Windows Me/XP gebruikt deze optie om door middel van het maken van kopiën, bestanden te repareren als ze beschadigd zouden raken. Als een pc geïnfecteerd is met een virus kan het dus zijn dat "Systeem herstel" een kopie maakt van het virus en daarna per toeval het geïnfecteerd bestand teruggezet op de pc.

Laatste variant: W32.MyDOOM.B Worm Net als zijn vroegere variant bevat deze worm een "backdoor"-component. Hij opent poort 1080 om van op een afstand toegang te krijgen tot besmette toestellen, maar ook de poorten 3128, 80, 8080, en 10080 kunnen worden gebruikt.
Meer informatie vind je op volgende sites:
trends-micro
f-secure
sophos
symantec
kaperski
mcafee
us-cert.gov


Bron: Skynet News & B.I.P.T.
Ingezonden door: SoftAid

Het verwijderen en vermijden van spyware



Spyware. Iedereen heeft al wel eens last gehad van onbekende icoontjes in zijn systemtray, een computer die constant staat te ratelen, het openen van internetpagina's wat zeer lang duurt, veranderende startpagina's in Internet Explorer, enzovoort. Al deze dingen (en vooral, een combinatie hiervan) wijzen zeer snel in de richting van spyware.

Spyware is een softwarematige spion die verschillende gegevens van de gebruiker (jij dus) doorstuurt naar de ontwikkelaar van het programma. Deze gegevens kunnen van alles zijn, maar vooral wordt er gezocht naar welke programma's er zich op je computer bevinden, welke websites je bezoekt, hoelang je surft op het internet, wat je download en upload.
Ook tracht het te achterhalen wat je e-mailadres is, voor het sturen van spam of gerichte reklame. Voor de pc-gebruiker heeft spyware alleen maar nadelen. Het verwijderen en vermijden van spyware werkt (voor mij) zeer succesvol op onderstaande wijze. Ik gebruik hiervoor de volgende programma's:
- Ad-aware
- Spybot Search & Destroy
- HiJackThis

Hoe ga je te werk.
Download de gratis programma's "Ad-Aware" en "Spybot Search & Destroy" en instaleer deze. Voor je de programma's gebruikt zorg je er voor dat je ze eerst update zodat ze ook de allerlaatste spyware herkennen. Daarna laat je beide programma's je systeem scannen. Het zijn beide gelijkaardige programma's, maar de ene vind dingen die de andere overslaat. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Kijk eerst bij Start>configuratiescherm>software en kijk of je daar iets ziet wat je zelf niet geïnstalleerd hebt of dat verwijst naar boosdoeners.

Maak daarna de mappen "C:\Windows\temp" en "C:\temp" leeg en herstart je computer. Na je systeem herstart te hebben, laat je beide programma's nog eens controleren. Geeft hij nog spyware aan, herstart dan in veilige modus (F8) en voer nogmaals de scan uit.
Een regelmatige controle op spyware is geen overbodige luxe. Hoe vaak je dit moet uitvoeren is een beetje afhankelijk van de gebruiker. Ik zelf scan minstens 1 maal per week.

Wil je zekerheid over de processen die nu lopen op je systeem gebruik je "HiJack This".
Hier hoort wel een waarschuwing bij!
Als je niet weet waar je mee bezig bent, en je verwijdert verkeerde dingen, kun je het hele systeem ruineren, en zit er niks anders meer op dan te formatteren. Maak dus voor de zekerheid altijd een backup van je register. Ga naar Start en klik op uitvoeren. Typ regedit in het venster. Selecteer "deze computer" en klik op Bestand dan op Exporteren. Vul een herkenbare naam in en klik op Opslaan. Gaat er toch iets fout met een van de bewerkingen, dubbelklik je op het *.REG bestand dat je zojuist gemaakt hebt en je register wordt terug gezet naar het tijdstip voor je de veranderingen doorvoerde.
Bij de minste twijfel, vraag raad op het forum! Na het instaleren van het programma "HiJack This", open je het door het icoon te dubbelklikken. Na een klik op de knop "SCAN" krijg je volgende afbeelding.


Dit logbestand vertelt je welke processen momenteel door je computer uitgevoerd worden. Om dit logbestand te bewaren klik je op "Save log". In het begin lijkt het een onbegonnen taak om het logbestand te ontcijferen, maar na een beetje experimenteren en opzoeken weet je van welke dingen je moet afblijven.

De bovenste items (gemerkt met R0, R1, R2 of R3) vertellen je welke startpagina er ingesteld staat. Herken je deze, zoveel beter. Zoniet kun je deze laten herstellen. De andere lijnen kun je nakijken door het bestand zelf (met de EXE, DLL of andere extensies) eens op te zoeken via internet. Er zijn verschillende websites die je over deze opstartbare programma's meer uitleg verschaffen, zoals:
- http://www.sysinfo.org
- www.answersthatwork.com
- www.kephyr.com
- www.spywareguide.com
De bestanden die hersteld mogen worden vink je aan, en na een druk op de knop "Fix checked" worden deze hersteld.


Ingezonden door: Spyder



Afsluiten van Windows XP kan ook sneller

WinXP logo

Iedereen heeft het over sneller opstarten van XP, maar soms gebeurt het dat het afsluiten ook lang duurt. Meestal verschijnen er nog allerlei waarschuwingsvensters die erop wijzen dat er nog programma's of andere toepassingen actief zijn. Wilt u tijd winnen bij het afsluiten, dan kunt u er voor zorgen dat deze vensters niet meer verschijnen. Wel moet u zeker zijn van uw zaak, want Windows sluit deze programma's dan af zonder op te slaan, en zonder te vragen of u de wijzigingen wilt opslaan.

Maak de nodige backups (en een herstelpunt) voor u wijzigingen aanbrengt in het Register!
Start de Register Editor op door op Start en daarna Uitvoeren te klikken, en typ Regedit in. Eenmaal de register editor geopend is zoek je de map HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop en klik met de rechtermuisknop de sleutel AutoEndTasks in het linker venster aan. Kies voor Wijzigen. Verander de waarde 0 in 1 als u wilt dat Windows tijdens het afsluiten openstaande programma's automatisch afsluit. Mocht u later bedenkingen hebben, dan kunt u de 1 weer zonder bezwaar veranderen in een 0.


Ingezonden door: Tientje
DVD Shrink 3.1.2. gratis kopieerprogramma voor DVD

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

DVD Shrink


DVD Shrink, een van de beste gratis kopieerprogramma’s voor DVD, is toe aan een nieuwe versie, 3.1.2. Het programma is nu ontdaan van enkele vervelende bugs en gaat beter om met regiovrije DVD-drives.

Met DVD Shrink kun je gekochte dvd’s veilig kopiëren naar een dvd als back-up voor het geval het origineel beschadigd wordt of kwijt raakt. Ook het branden van de nieuwe dvd wordt ondersteund door DVD Shrink. Alle software wordt ondersteund, maar er is specifieke integratie met Nero.

DVD Shrink past zelf op een slimme manier compressie toe, om een dual layer DVD videofilm, op een single layer DVD te branden. Daarbij is er nauwelijks sprake van zichtbaar kwaliteitsverlies.

Het programma aanvaardt als bron zowel DVD-schijven als bestanden op de harde schijf. Je geeft ook meteen aan hoeveel ruimte de afgewerkte video mag innemen. Na selectie van de bron, krijg je een scherm voorgeschoteld waarin je aangeeft of je de film ongewijzigd kopieert, hercodeert naar een compacter MPEG2-formaat of nieuwe instellingen meegeeft (bijvoorbeeld een andere regio). Het programma laat je ook kiezen welke menu's je meeneemt naar de back-up.

Bij de hercodeer optie krijg je na een snelle analyse te zien hoeveel ruimte elk kwaliteitsniveau uitspaart. Er zijn ook custom-instellingen. Voor het hercoderen van een film moet je wel wat tijd uittrekken, want zelfs op een snelle machine zal dit bijna een uur duren. De afgewerkte bestanden kun je dan eenvoudig op een DVD-r of een ander medium wegschrijven.


Bron: PC Magazine
Ingezonden door: SoftAid

Test je antivirus...

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo


Er gaat geen dag voorbij of er duikt wel ergens een nieuw virus op. De meeste onder ons hebben wel een virusscanner, maar werkt deze effectief? Beschermt deze ons wel degelijk tegen allerlei ongure bestanden? We gaan ervan uit dat dit ook zo is, maar speel je niet liever op zeker?

Dat kom je snel te weten als je surft naar www.eicar.com, de website van het European Institute for Computer Anti-Virus Research. Hier kan je een test virus downloaden, dat een 30-tal onschadelijke bestanden naar je e-mail adres stuurt. Dit bestand is ontwikkeld in samenwerking met enkele antivirusproducenten en is uiteraard volkomen onschadelijk. Wanneer je scanner goed werkt, moet je de volgende boodschap krijgen op je scherm: eicar-standard-antivirus-testfile!

Als je de bestanden niet kan openen, wil dat zeggen dat je virusscanner deze blokkeerde. U zit dan wel met een weliswaar onecht, maar door je virusscanner toch als virus herkend bestand, dat hij in quarantaine zal plaatsen. Het is dan soms moeilijk om dergelijk nepvirus te verwijderen.

Eicar

Kan je er wel eentje of meerdere openen, dan kan je best je virusscanner updaten. Uit de bijgeleverde commentaar (wel in het engels), leer je waar er eventueel een zwakke plek in je bescherming zit.

Let wel: dergelijke test wil niet zeggen dat je virusscanner up-to-date is! Elke dag worden nieuwe virussen gemaakt en virusscanners lopen altijd een beetje achter. Zo ook dit testprogramma. Het is zaak je systeem zo goed mogelijk te beschermen door de antivirusdefinities van je virusscanner zo recent mogelijk te houden.


Ingezonden door: Tientje
Pioneer maakt dual-layer DVD-R's mogelijk


Pioneer DVD
Firmware-update is noodzakelijk.

Pioneer heeft op de CES-beurs gedemonstreerd dat de DVR-A06 DVD-schrijver in staat is om dual-layer DVD-R's te branden. De schrijver, die ook bij ons te koop is, hoeft alleen van nieuwe firmware voorzien te worden.

Daardoor is het mogelijk om met deze al beschikbare DVD-schrijver volledige DVD-films één op één te kopiëren. Pioneer slaat hiermee een flinke slag in de strijd om de dual-layer DVD-standaard. Pioneer concurreert met de DVD-R9-standaard direct met Philips, dat hoog van de toren blaast met de DVD+R9-standaard.

Mochten alle DVD-r schrijvers middels firmware in staat blijken te zijn om DVD-R9-schijfjes (dual-layer) te maken, dan heeft Pioneer, uitvinder van de DVD-r standaard, een groot voordeel ten opzichte van Philips en andere producenten. Beide fabrikanten doen nu hun best om de eigen standaard zo snel mogelijk geaccepteerd te krijgen door het officiële DVD orgaan, het DVD Forum.


Bron:Clickx Magazine
Ingezonden door: SoftAid


IDE versus Serial ATA

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Bij de aankoop van een nieuwe PC of een nieuwe harde schijf krijgen we tegenwoordig de keuze tussen SATA of IDE. Om een beetje duidelijkheid te scheppen zocht ik wat meer informatie over deze technieken. Serial ATA of SATA is de opvolger van de aloude IDE-standaard voor harde schijven.

SATA
Als er iets is dat we waarschijnlijk allemaal in onze pc hebben, is het wel een IDE-harde schijf. De standaard IDE-interface in onze computers is van het parallelle type, wat wil zeggen dat meerdere bits aan data tegelijkertijd doorgestuurd worden. Om precies te zijn zestien bits. Naarmate de snelheid toeneemt, levert een dergelijke parallelle aansluiting meer problemen op: overspraak (signalen van één draad beïnvloeden een andere) en allerlei andere storingen. Daarom werden technieken zoals foutencorrectie met behulp van CRC en nieuwe kabels en connectoren met 80 in plaats van 40 aders toegepast.

Een ander probleem met de parallelle IDE-interface is dat je vrij brede en platte kabels, zogenaamde flatcables, nodig hebt die soms moeilijk te buigen zijn in de richting die je nodig hebt en die erg veel plaats in een kast in beslag nemen, genoeg om de vrije luchtstroom doorheen de kast te verhinderen en dat heeft dan weer een impact op de koeling in de kast.

Serieel in plaats van parallel Vandaar dat Intel en anderen kozen om de parallelle aansluiting te vervangen door een seriële: Serial ATA was geboren. Als je de zestien bits van vroeger nu ineens bit per bit gaat doorsturen, zit je natuurlijk al meteen met een zestien keer tragere doorvoersnelheid voor de data. Langs de andere kant betekent de seriële aansluiting dat de signalisatie sterk vereenvoudigd wordt en dat de data aan veel hogere snelheden doorgepompt kunnen worden, zodat er een compensatie is voor de terugval van 16 bits tegelijk naar slechts één bit tegelijk. Deze redenering werd overigens ook toegepast voor het ontwerp van Firewire. Men zou dus even goed Firewire - IEEE 1394 - gebruikt kunnen hebben in plaats van Serial ATA. Doch dat wilde Intel absoluut niet.

Serial ATA zou overigens maximum snelheden van meer dan ettelijke honderden MB/s moeten ondersteunen, maar tot dusver hebben wij dat nog niet zelf kunnen testen. Een andere verandering ten opzichte van klassieke IDE is dat je momenteel twee toestellen per IDE-poort kunt aansluiten in een master/slave-configuratie, maar bij Serial ATA is een point-to-point verbinding gedefinieerd en heb je dus maar één toestel per Serial ATA-aansluiting.

Toch maar Firewire? Bij moderne moederborden zien we vaak ruim vier IDE-poorten, daarmee kun je acht IDE-toestellen aansluiten. Het is nog maar de vraag of we acht Serial ATA connectoren in een moederbord zullen krijgen. Zes Serial ATA-aansluitingen hebben we wel al gezien, maar dat was een moederbord voor een high-end server en de zes aansluitingen waren bedoeld voor een RAID-configuratie. Hoewel in de Serial ATA 1.0 specificatie melding gemaakt wordt van hot swapping (harde schijven en andere toestellen weghalen en aansluiten terwijl de pc in werking is), blijkt dat met de huidige chipsets niet mogelijk te zijn. Als je dan weet, dat IEEE-1394b ondertussen al bandbreedtes tot 3,2 Gbit/s voorziet terwijl hot swapping en daisy-chainen wel degelijk mogelijk zijn, vraag je je af wie Serial ATA van dienst moet zijn: de consument of de chipsetfabrikanten? Wij verwachten in elk geval niet dat parallelle IDE-aansluitingen zo vlug gaan verdwijnen. Tenslotte zijn er veel te veel systemen met dergelijke aansluitingen op de markt en zal het jaren duren voordat dat allemaal uitgefaseerd is. Tegen die tijd hebben de consumenten misschien toch gekozen voor Firewire?


Bron:SerialATA organisation
Ingezonden door: SoftAid

Tipgeld Microsoft voor opsporing maker MyDoom


Microsoft heeft een beloning van 250.000 dollar uitgeloofd voor een tip die kan leiden tot de opsporing van degene die verantwoordelijk is voor het schijven van het gevaarlijke computervirus MyDoom.

Een variant van MyDoom probeert Microsoft dit weekeinde met e-mailverkeer te bombarderen om de website plat te gooien. MyDoom heeft inmiddels meer dan 500.000 computers geïnfecteerd. Besmetting ontstaat wanneer gebruikers een bijlage openen, waarmee een programma wordt geactiveerd dat in de PC als het ware de achterdeur openzet voor de hackers. Kwaadwillenden kunnen zo de controle over de computer overnemen. Het virus kan via e-mail en via Kazaa verspreid worden, wat het nog eens extra gevaarlijk maakt.

Voor meer informatie klik hier.


Ingezonden door: Admin
Mike Rowe veilt Microsoft-brief op eBay


Mike Rowe De Canadese tiener Mike Rowe probeert via veilingsite eBay de officiële brief die hij van Microsoft heeft ontvangen, te verkopen. Mike Rowe ontving vorige week een brief van Microsoft met het verzoek om te stoppen met de website Mikerowesoft.com. Volgens de softwarefabrikant lijkt de domeinnaam Mikerowesoft.com teveel op Microsoft.com.

In ruil voor een Xbox-spelcomputer stopte Rowe dan ook uiteindelijk met zijn site. Ook zouden de kosten van een nieuwe domeinnaam worden vergoed.

De spelcomputer is blijkbaar niet genoeg, want de tiener wil het 25 pagina's dikke document van Microsoft verkopen. De veiling loopt af op 5 februari. Het aantal geïnteresseerden is blijkbaar groot. Zondagmorgen stond het bod al op 117.100 dollar (140.720 euro).



Ingezonden door: admin

Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.


November 2003

Probleem met knoppen in Internet Explorer
PrintScreens maken met MWSnap
Nieuwe Zip-bestanden niet uitwisselbaar
Bescherm uw persoonlijke bestanden
Gedragscodes bij gebruik van Messenger
100% veiligheid voor uw aankopen op Internet
Outlook Express: problemen en backups
Wordt slimmer via het internet!
Multifunctionele usb-drive

December 2003

Internet afbeeldingen opslaan
Productactivatie krijgt navolging
MicroAngelo, een tovenaar met icoontjes
Werken met [tags] in oplossing.be
Een pc opstarten in veilige modus
Excel zonder hyperlinks
Voorkom dat je paswoord vervalt.
MSN 6:je afbeeldingen kwijt?
125 arrestaties bij actie tegen cybercrime

Januari 2004

XMicrosoft Office 2003: een overzicht
Foutieve Patch zet deur open voor hackers
WinXP laat steekje vallen: Meldingen aanpassen
Roxio Toast 6 Titanium, en je broodje is gebakken
Tips en tricks voor Office
Getest: de kleine Casio Exilim, 3.2 megapixels
Windows XP tuning
Vervalsen van webadressen mogelijk bij Internet Explorer
KaZaA-ruilsoftware is legaal in Nederland



Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand december
Totaal aantal leden 2931
Totaal aantal berichten 34329
Totaal aantal onderwerpen 6780
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 93

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Admin
- Spyder
- Tientje
- verygoodman
- Yakko

Eindredactie:
- SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich inschrijft op Oplossing.be krijgt, standaard zo ingesteld, de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.