Help!

PC-Problemen?
De vrijwilligers van Oplossing.be zoeken gratis met u mee!

Hulp bij posten

Recente topics

Auteur Topic: partitie,logical drive,simple volume???  (gelezen 5188 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gagaman

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 102
partitie,logical drive,simple volume???
« Gepost op: 28 oktober 2002, 11:12:23 »
Ik heb in mijn pc zit een HD van 20 GB. Deze is verdeeld in 2 partities van elk 10 GB. Nu heb ik een tweede HD bijgestoken van 40 GB. Als ik wil formateren krijg ik de keus voor verschillende mogelijkheden. Alleen weet ik niet welke mogelijkheid nu de beste is.
*Van de tweede HD een Basic disk maken met enkele partities of logical drives.
*Er een dynamic disc van maken met enkele simple volumes

Wat is eigelijk het verschil tussen
Basic disc, dynamic disc, Primary partition, extended partition, logical drive, volume?

Alvast merci
Gagaman

Systeem1: AD70-SC DFI, GeForce4 MX 440, WinXP Pro SP2, EN, AMD Athlon XP 2400+, 1024 MB RAM, HDD:80 + 80 + 244 GB, NTFS, Nod32, ZoneAlarm
Systeem2:P5RD2-VM ASUS, GeForce 7600 GT, WinXP, Pro SP2, Intel Pentium D CPU 3.20GHz, 1024 MB RAM, HD:244 GB, NTFS, Nod32, ZoneAlarm

Offline Yakko

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.943
Re:partitie,logical drive,simple volume???
« Reactie #1 Gepost op: 28 oktober 2002, 18:59:38 »
prepare yourself :p
Tis een ganse boterham ;)

Windows 2k ondersteunt 2 manieren om gegevens op te slaan: basic en dynamic. Deze 2 systemen worden door 2 verschillende servervices aangesproken : de Fault tolerant manager (FTDISK) overgenomen van NT, en Logical Disk Manager (LDM). Je kan een schijf niet tegelijkertijd instaleren als basic en dynamic. Win2k kan echter wel werken met beide systemen op dezelfde computer.
Basic disk zijn een industrieele standaard en ook de standaarkeuze van win2k. Tijdens de isntallatie worden de schijven automatisch als basic schijven geinitialiseerd. Basic schijven maken gebruik van primaire en extended schijfpartities. Basic volumes zijn hetzij primaire schijfpartities, hetzij logische station in de extended schijfpartitie. Basic opslag kent echter belangrijke beperkingen : De partitietabel van een schijf kan maar informatie bevatten over 4 partities en zowel spanned volumes als fouttolerante opslag vereisen dynamic opslag. Volumes die op basic disk gemaakt zijn kunnen niet uitgebreid worden.
Dynamische schijven gebruiken de partitietabel niet en op een dunamsiche schijf wordt de opslagcapaciteit verdeeld in volumes, niet in partities of logische stations. De LDM beschouwt de gehele dynamische schijf als een logisch opslagobject. Dit object vormt een abstractielaag boven de systeemcode van laag niveau naar de fysieke schijf zelf. De informatie over alle dynamsiche schijfobjecten in een systeem wordt niet in het register bijgehouden, maar tegelijkertijd op alle dynamische schijven van het systeem. Elke schijf bevat bijgevolg informatie over de andere schijven in de host. Wijzigingen aan de schijconfiguratie worden bijgewerkt naar alle schijven. Dynamische schijven zijn zelfidentificerend. Zodra een schijf ingesteld is, kan ze verwijderd worden uit een systeem en toegevoegd worden aan een ander, terwijl beide systemen actief blijven. Dynamische schijven kunne beheerd en zelfs uitgebreid worden zonder het systeem te moeten stoppen en opnieuw op te starten.
Het aantal dynamische volumes dat op een dynamic schijf kan maken, wordt alleen beperkt door de beschikbare ruimte op de schijf. Daarnaas kan je volumes maken die 2 of mer schijven in beslag nemen en dis fouttolerant zijn. Dynamic opslag is echte niet zichtbaar voor enig ander besturingsysteem buiten win2k en XP.  Ook is het niet mogelijk om win2k te instaleren in een volume op een dynamic disk, tenzij die eerst een volledig gepartinioneerde besic disk is geweest. Paritietabellen komen voor in basic disks en blijven behouden op dynamic disks die aanvankelijk basic waren.
Basic disks kunnen geconverteerd worden naar dynamic disks, zelfs nadat deze gepartinioneerd zijn. Alle gegevens blijven intact. Om dit te doen klik je in disk management met de rechgtermuisknop in de grijze zone van de fysieke schijf en kies je Upgrade to dynamic disk. Na enkele minuten is het proces voltooid. Het is echter wel nodig de computer te heropstarten vooraleer deze wijzingen actief worden.
Je kan in principe ook van een dynamische disk terug een basic disk maken maar niet zonder eerst alle volumes te verwijderen en dus alle gegevens te verwijderen.
Wel moet aan het einde van de schijf minstens 1MB vrij zijn om de upgrade goed te kunne uitvoeren.
Het is niet mogelijk om 2 volumestets samen te voegen. Ook kan je alleen maar volumes uitbreiden die op een dynamische disk gemaakt zijn. Bij een conversie van basic naar dynamic worden alle partities en logische stations enkelvoudige volumes maar men kan ze niet vergroten.

Een partitie is een opzichzelfstaand deel van een vaste schijf dat zich logisch gedraagt alsof het zelf een fysieke schijf is. De partitietabel van een schijf kan maar gegevens bevatten over 4 partities.
·   primaire partities kunnen door een besturingsysteem worden aangemerkt als bootable, hetgeen betekend dat de partitie een opstartsector bevat voor het opstarten van een besturingssysteem.
·   Maximaal 1 van de vier partities kan aangemerkt worden als extenden partitie. Vooraleer men een extenden partitie kan gebruiken om gegevens in op te slaan moet deze opgedeeld worden in een of meerdere logische (of virtuele) stations.  Logische stations en primaire partities zijn beperkt tot 1 fysieke vaste schijf.
Volumes of volumesets kunnen zich uitstrekken over verschillende fysieke schijven. Overspant dit volume meerdere fysieke schijven dan spreekt men over ‘spanned’ volume zoniet is het een ‘enkelvoudig’ volume. De gebieden die een spanned volume uitmaken hoeven niet allemaal even groot te zijn. Volumes kunnen dynamisch uitgebreid worden met niet-toegewezen ruimte van om het even welke schijf. Hierdoor gaan volumes efficienter om met opslagcapaciteit dan partities of logische stations. Het is echter niet mogelijk om volumes te verkleinen zonder ze eerst te verwijderen en vervolgens opnieuw aan te maken. Spanned volumes bieden op zich geen bescherming van gegevens. Indien een van de schijven die deeluitmaakt van het volume uitvalt dan is het volledig volume verloren.

Nog vragen ?  ;D
ps wat voor win2k geldt geldt ook voor xp moest je daaraan twijfelen
Gelieve uw systeemgegevens in te vullen. Klik HIER voor meer informatie.

Offline gagaman

  • Volledig lid
  • **
  • Berichten: 102
Re:partitie,logical drive,simple volume???
« Reactie #2 Gepost op: 28 oktober 2002, 20:45:11 »
Amaai, een hele brok, maar wel interessant! :)

Als ik het goed heb is een dynamische schijf met volumes interessanter omdat die later makkelijker te veranderen is.
Ik kan dus best mijn tweede HD dynamisch maken en hier wat volumes op zetten.
Mijn Basic disk (waar winxp opstaat) mag ik die ook converteren naar een dynamische disk, zonder bootproblemen te krijgen?

gagaman
Systeem1: AD70-SC DFI, GeForce4 MX 440, WinXP Pro SP2, EN, AMD Athlon XP 2400+, 1024 MB RAM, HDD:80 + 80 + 244 GB, NTFS, Nod32, ZoneAlarm
Systeem2:P5RD2-VM ASUS, GeForce 7600 GT, WinXP, Pro SP2, Intel Pentium D CPU 3.20GHz, 1024 MB RAM, HD:244 GB, NTFS, Nod32, ZoneAlarm

Offline Yakko

  • Ambassadeur
  • *****
  • Berichten: 1.943
Re:partitie,logical drive,simple volume???
« Reactie #3 Gepost op: 28 oktober 2002, 21:30:22 »
Amaai, een hele brok, maar wel interessant! :)
en nog een brok :
https://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dnw2kmag00/html/DynamicDisks.asp

Citaat
Als ik het goed heb is een dynamische schijf met volumes interessanter omdat die later makkelijker te veranderen is.
Ik kan dus best mijn tweede HD dynamisch maken en hier wat volumes op zetten.
Het valt te zien wat je verstaat onder veranderen he ;)
Dynamische schijven zijn vooral handig als je volumes over meerdere schijven spreid. Groot nadeel hieraan als je geen mirroring ofzo toepast is dat als een van je schijven het begeeft de andere data op het volume ook verloren is, ook al is de nog intact.
Als ik het goed voorheb kan windows 98 ook geen dynamische schijven lezen dus als je een dualboot gebruikt met win98 kan dat wel problemen geven.
Je mag gerust je 2de hdd onmiddelijk als dynamic formateren maar als je ooit later daar windows2000 ofzo wil op instaleren zal dit niet gaan en moet je die dan eerst terug converteren naar basic.

Citaat
Mijn Basic disk (waar winxp opstaat) mag ik die ook converteren naar een dynamische disk, zonder bootproblemen te krijgen?
Normaal gezien zou dit inderdaad geen problemen mogen geven. Je kan die dynamische schijf dan niet uitbreiden met een volume van je 2de hdd ofzo.

Het is dus eigenlijk allemaal niet zo simpel he. Als je veel harde schijven gaat plaatsen heeft een dynamisch volume zeker zijn voordelen maar voor de gewone gebreuker is basic voldoende.
Gelieve uw systeemgegevens in te vullen. Klik HIER voor meer informatie.

 


www.combell.com