Oplossing.be Nieuwsbrief 38ste editie, eerste kwartaal 2007
In dit nummer:
Redactioneel



We zijn er wellicht wat later mee dan we aanvankelijk gepland hadden, maar het is daarom niet minder gemeend. Het hele team van Oplossing.be wenst iedereen in het nieuwe jaar het allerbeste toe. Dit gaat van "de beste wensen" over "een goede gezondheid" tot "zo weinig mogelijk computerproblemen". Alhoewel dit laatste met het uitkomen van de nieuwste Windows telg (Windows Vista) wellicht toch een utopie zal blijken.

Bij het begin van het nieuwe jaar horen natuurlijk ook enkele goede voornemens. Het eerste wat u zal opvallen, is de vernieuwde look van het forum. Bij de nieuwe look horen ook enkele nieuwe "features" die het leven op het forum wat aangenamer zullen maken. Eén van de belangrijkste bronnen van ergernis was de beperking van de bijlagen. Vanaf heden kan je tot 4 bijlagen aan je berichtje hangen. Ook de foutmelding dat een aanhangsel met eenzelfde naam zich reeds op het forum bevindt (met de bijbehorende ergernis dat je het zojuist ingetikt berichtje van 300 regels volledig kwijt bent), behoren tot het verleden. Onze intentie was om hier per 1 januari mee te starten, maar enkele technische details en tijdsgebrek gooiden roet in het eten. Aangezien het echte testen pas kan beginnen "in real life" zullen er hier en daar nog wel enkele probleempjes kunnen opduiken. Aarzel niet om ons deze mede te delen. Vragen, commentaar en opmerkingen allerhande rond de nieuwe look en mogelijkheden kan je kwijt in het forum "Opmerkingen"..
Sommige dingen zullen voor ons ook nog nieuw zijn, en hopen daarom op een beetje begrip van uwentwege te kunnen rekenen.

Ons tweede voornemen zie je hier nu op je scherm: we zijn met goede moed terug begonnen met onze nieuwsbrief. In het voorbije half jaar, hebben we verschillende keren de vraag gekregen, wanneer de volgende nieuwsbrief kwam. Door een gebrek aan tijd en artikeltjes zit een maandelijkse editie er voorlopig niet in. We leggen de prioriteit momenteel bij kwaliteit in plaats van kwantiteit, maar wie weet....
Voelt u de kriebel om ook eens een artikeltje in te sturen? Deze zijn meer dan welkom. Elke inzending wordt tenzeerste geapprecieerd.

Als laatste puntje wil ik onze huisregels nog eens onder de aandacht brengen. Deze worden zo los mogelijk gehouden maar we rekenen daarom op ieders fatsoen. Zolang er toch enkelingen zijn die iedere keer proberen om deze te omzeilen (bvb voor eigen gewin), zien wij ons spijtig genoeg genoodzaakt om de regels iedere keer te verscherpen. Het verwijderen van de eigen links was er daar eentje van. Oplossing.be blijft "gratis hulp" hoog in het vaandel dragen.


Ingezonden door: spyder
OpenOffice.org 2.1

  



De nieuwste versie van OpenOffice.org, namelijk v2.1 is nu gratis beschikbaar.
Aanhangers van het openbronpakket hopen dat de vele nieuwe features en opgefriste interface eindelijk de doorbraak zal betekenen bij het grote publiek. Met meer dan vijftig miljoen downloads was de eerste uitvoering was het pakket al een ongelooflijk succes.

De lancering van versie 2.1 brengt een hele schare aan verbeteringen, en er werd erg hard gewerkt om vanaf de eerste "release" zo min mogelijk bugs in de code te laten.
OpenOffice.org 2.1 pronkt ook met talloze vernieuwingen.
Er zijn verschillende nieuwe functies in deze versie. In de presentatiemodule Impress kan nu met verschillende monitoren worden gewerkt. Degene die presenteert, kan kiezen op welke monitor de presentatie wordt getoond.

Het rekenblad Calc heeft een verbeterde HTML-export, zodat de weergave in een browser meer lijkt op het originele rekenblad. In de databasemodule Base zijn er meerdere verbeteringen, waaronder een betere koppeling met databases van Microsoft Access.
De populaire snelstarter is nu ook beschikbaar voor GNU/Linux-gebruikers als een GTK-programma. Verder is het hulpprogramma verbeterd.

Het kantoorpakket pronkt met nog meer functies dan ooit. In het lijstje staan een verbeterde PDF-exportfunctie, CustomShapes (compatibel met MS' AutoShapes), ondersteuning voor nested tabellen, pivot-tabellen en certificaten, en een betere front-end voor databankfunctionaliteit.

Microsoft heeft al een overeenkomst gesloten met OpenOffice.org om samen te werken, iets wat als zeer uitzonderlijk mag beschouwd worden. Het OOo formaat wordt wellicht een ISO-standaard, wat een enorme impact kan hebben op overheidsbestedingen.
Onder meer de EU sprak zich uit als een voorstander van het OpenDocument-formaat als een manier om overheden te verlossen van de afhankelijkheid van één leverancier.
Let op als je over OpenOffice.org spreekt of schrijft: OpenOffice is een particulier bedrijf in kantoormeubelen, dat de rechten heeft op de naam OpenOffice. OpenOffice.org, het gratis openbronpakket, wordt steeds aangeduid als OpenOffice.org, afgekort tot OOo.

Vandaag is ook de Nederlandstalige uitvoering van OpenOffice.org 2.1 beschikbaar.


Ingezonden door:SoftAid
Nabaztag - Het WiFi konijn



De paashaas is al een hele tijd verdwenen, maar misschien heb je echter wel dit leuk konijn als kerstgeschenk gekregen. Zoniet is het tijd om even kennis te maken met dit leuk gadget dat is komen overhuppelen uit Frankrijk: Nabaztag, het WiFi konijn.

De naam zelf komt uit het Armeens en betekent gewoon "konijn". In Frankrijk is het al een aardige hype en een vrij actieve community verzint voortdurend nieuwe toepassingen voor dit leuke beestje.

Nabaztag is ongeveer 23cm groot en heeft slechts 1 schakelaar: je kan hem aan- en uitschakelen. Maar eigenlijk is het beestje ontworpen om 24 uur op 24 actief te zijn. Eenmaal aangeschakeld zoekt het verbinding met de dichtsbijzijnde WiFi router.

De bedoeling is vrij simpel: Nabaztag ontvangt boodschappen en kan hierop reageren op 3 verschillende manieren. Een reeks ledjes geven een combinatie van lichteffecten in diverse kleuren: je kan bijvoorbeeld het konijn laten vertellen dat het slecht weer zal worden door een blauwe kleur weer te geven.
Daarnaast veranderen de oren van positie: als deze rechtop komen te staan kan dit betekenen dat er mail is. Diezelfde mail kan je tenslotte ook laten voorlezen door Nabaztag: de geest van L&H huist in onze vriend.

Helemaal leuk wordt het als jouw konijn verbonden wordt met een ander over het internet: zo kan jouw exemplaar reageren op exact dezelfde manier en hetzelfde als dat van jouw vriend of vriendin op afstand. We laten aan jullie verbeelding over wat het beestje zoals kan doen en wat dit moet betekenen...

En voor de handigen onder ons: naast de services die de fabrikant en de community bieden kan je ook zelf applicaties gaan schrijven.

Alle info vind je op www.nabaztag.com. En voor wie zelf ook wel gaan proberen: het beestje is te koop bij www.pixmania.be .


Bron: Surfgids.be
Ingezonden door: SoftAid


Runescape, één van de vele MMORPG games.

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

In de vorige nieuwsbrief werd al duidelijk wat nu eigenlijk MMORPG games zijn. Eentje daarvan is de laatste jaren zeer populair geworden onder de jeugd, maar ook onder de volwassenen, nl. Runescape.

Dit spel is eigenlijk al behoorlijk oud (4 jaar online) en draait op basis van Java. Er kunnen in principe zowat 260.000 mensen tegelijkertijd spelen, verdeeld over een 120 tal servers die elk een maximum van 2000 spelers aankunnen. In een druk weekend spelen er ongeveer 200.000 spelers op hetzelfde tijdstip. Behoorlijk groot dus!

De gameplay is gebaseerd op een middeleeuws gelijkende fantasiewereld. Vandaar dat meisjes deze game ook wel behoorlijk aantrekkelijk vinden. Het draait immers niet zoals bij de meeste games alleen om vechten, maar ook om simpele vaardigheden te trainen en goed te benutten, waardoor je er geld mee kunt verdienen. Daarmee kunnen dan allerlei nieuwe dingen, nieuwe kledij of juist heel zeldzame hebbedingetjes aangekocht worden.

Je kiest zelf welke van de zovele vaardigheden je zelf wil trainen en benutten. Er is geen enkele "regel" die je verplicht om één bepaalde vaardigheid te trainen. Alleen, wanneer je een "Quest" wil doen die best veel aan beloning kan opleveren, kan het zijn dat een hogere graad van een bepaalde vaardigheid(skills) vereist is. Doe je dit niet, kan je bepaalde "Questen" gewoon niet spelen en loop je goede beloningen of de mogelijkheid om nieuwe dingen in het spel te openen mis.

Deze mogelijkheden zijn uiteraard in het gratis te spelen gedeelte veel kleiner dan in de betaalde versie (6 euro/maand). Doch, het is niet aan te raden om als totale leek onmiddellijk voor deze game te betalen. Het duurt enkele maanden voordat je alle beschikbare questen doorlopen hebt, en genoeg vaardigheden getraind hebt, om de "free world" volledig te doorgronden.

De meeste jongeren hebben geen behoefte aan meer. Immers, Runescape heeft een eigen economie die in stand wordt gehouden door de spelers zelf. Deze ruilhandel omvat in de F2P wereld (Free to Play) enkele honderden items die kunnen gemaakt, geruild en verkocht worden. In de P2P wereld(Pay to Play) loopt dit aantal op tot boven de duizend. Dit is voor de meeste jongeren lastig te begrijpen, waardoor ze niet behoorlijk meekunnen met de wat oudere spelers.

Runescape is ook zeer aantrekkelijk voor de jeugd omdat ze de mogelijkheden krijgen om de "ingame chat" te gebruiken. Een doorn in het oog voor vele ouders, maar onmisbaar in dit spel. Niet alleen voor de ruilhandel, maar ook om je vaardigheden met andere "runescapers" te meten en op die manier competitief te worden.

Slecht taalgebruik word aan banden gelegd door bepaalde lettercombinaties te censureren door middel van tekens zoals deze: ****

Ook moderators kunnen slecht gedrag en taal "bestraffen" door je het zwijgen op leggen ("muten"), of je zelfs verbannen uit het spel. Niet leuk als je al maanden of langer een karakter aan het trainen bent. De meeste jongeren houden zich meestal wel aan de spelregels. Doch bij jongere kinderen ( -12 jaar) is het aangeraden om toezicht te houden. Vooral omdat kinderen onder deze leeftijd beïnvloedbaar zijn, waardoor ze een makkelijke prooi worden voor oplichters.

Zelf ben ik een "high level" runescape player, met ondertussen bijna 3 jaar ervaring in deze game. Maar dit artikel wilde ik vooral schrijven omwille van zoveel negatieve houdingen over dergelijke online games door volwassenen. Dit soort tactische spelletjes kunnen zeer leerrijk zijn voor hun ontwikkeling. Daarom, beste ouders, kijk over hun schouders mee. Uw kinderen kunnen je hulp en ervaring als ouder best gebruiken.


Ingezonden door: Tientje
Jetstart 3.22 Freeware



Wie vaak nieuwe programma's installeert, heeft al snel te kampen met een onoverzichtelijk Startmenu in Windows. De zoektocht naar het juiste programma vraagt dan onnodig veel navigatie- en klikwerk.

Na de installatie indexeert Jetstart alle aanwezige programma's. Vervolgens kunt u de programma's verdelen over vijf algemene categorieën: Tools, Internet, Office, Games en Other. Zelf rubrieken aanmaken is niet mogelijk, tenzij u upgradet naar de betaalversie van Jetstart.

Jammer genoeg kunt u niet meerdere programma's in één keer toewijzen aan een bepaalde categorie. Hierdoor duurt het wel eventjes voor u alle programma's hebt verdeeld over de vijf rubrieken.

Na deze tijdrovende taak neemt het programma het Startmenu onder handen. Het nieuwe Startmenu verschijnt als u eventjes stilstaat met de muisaanwijzer boven de Startknop in Windows. Het oude Startmenu kunt u nog altijd oproepen met de traditionele muisklik.

Het programma nestelt zich ook in de systeembalk. Een rechter muisklik op het pictogram roept de programma-instellingen op, een linker muisklik tovert een zwevend venster tevoorschijn met de verschillende rubrieken. Dit zwevende venster kunt u ook oproepen met de toetscombinatie Win + A.

Door het aantal rubrieken in de gratis versie te beperken tot vijf, schiet Jetstart een beetje zijn doel voorbij. Zeker als er nogal wat programma's op uw pc staan, leidt dit tot overvolle rubrieken in het alternatieve Startmenu. Dan zijn we meer te spreken over het zwevende venster, dat makkelijk aanroepbaar is in andere programma's.

Wie niet zo gelukkig is met zijn huidige Startmenu kan eens experimenteren met Jetstart. Alleen jammer dat u in de freewareversie zelf geen rubrieken kunt aanmaken.

Download: jetstart.exe (613 KB)


Bron: ZD-Net
Ingezonden door:Tientje

De nieuwste bedreigingen in cyberland



Spamfilters, antivirussoftware en adware-verwijderaars worden steeds beter. Helaas wordt ook malware geraffineerder - en gevaarlijker, nu het de makers niet langer te doen is om het plagen van computeraars, maar om serieuze oplichting voor geldelijk gewin.

Virussen worden gebruikt om pc's zonder medeweten van de eigenaars in te zetten voor de verzending van spam en het afpersen van bedrijven. Phishing-mailtjes worden geraffineerder en doelgerichter. Hoe veilig bent u vandaag de dag wanneer u inlogt? Een analyse.

Invasion of the Zombies De 20-jarige Jeanson James Ancheta bekende in januari voor een Californische rechtbank malware te hebben gebruikt. Hij had overheidscomputers gekraakt en er software op geïnstalleerd die hem in staat stelde de pc's op afstand opdrachten te geven. Vervolgens liet hij de pc's constant hits genereren op advertenties op zijn eigen site. De adverteerders betaalde hem voor het aantal hits. Op deze manier wist hij 60.000 dollar (zo'n 48.000 euro) te verdienen voordat de truc werd ontdekt.

Niet alleen bekende de jonge Amerikaan deze fraude; ook gaf hij toe de controle in handen te hebben van 400.000 computers, verspreid over de hele wereld. Hij kon deze naar wens spam laten verzenden, geïnfecteerde software laten verspreiden of advertentieverkeer laten genereren. En dat alles met behulp van malware die op de pc's terecht was gekomen.

Ancheta is een typerend voorbeeld van een nieuwe generatie internetcriminelen. Het is hen niet langer om de eer te doen, of om een grap uit te halen; het gaat uitsluitend om het geld. En ze gaan grotendeels onzichtbaar te werk. De malware waarmee zij de controle over pc's weten over te nemen, draait op de achtergrond zodat de rechtmatige gebruikers vaak niets in de gaten hebben. Hun computers functioneren immers nog naar behoren - zei het iets langzamer dan zou moeten.

Botnets - netwerken van dit soort gekaapte zombie computers - vormen momenteel een van de grootste bedreigingen van het internet. Volgens beveiligingsbedrijf CipherTrust worden dagelijks meer dan 180.000 pc's tot zombie gemaakt. Sommige van deze botnets worden verhuurd aan criminelen, veelal om spam te verzenden of om bedrijven af te persen onder dreiging van een DoS-aanval op hun website.

"Grote virusuitbraken als die van Sasser en Blaster komen minder vaak voor. Sommige mensen denken dan ook dat het internet veiliger wordt, terwijl het tegenovergestelde het geval is", aldus beveiligingsexpert Mikko Hyppönen van het bedrijf F-Secure. "De slechteriken worden professioneler en voeren gerichter aanvallen uit."


Bron: Remco Mourits, ZDNet
Ingezonden door: SoftAid


Office vensters aanpassen



Deze week kwam ik weer eens tot de constatering dat de meeste mensen hun programma's niet aanpassen naar eigen smaak. In Office zit een optie waar weinig mensen gebruik van maken, en die je het leven toch wel een stuk aangenamer kan maken.



Dit venstertje krijgen we vaak te zien. We zien het als we iets willen openen of sluiten en aan de linkerkant waar staat 'zoeken in' staan de standaard mappen van Windows zoals 'Mijn documenten', 'Bureaublad' en 'Netwerkomgeving'.
Wist u dat u deze kan aanpassen met mappen naar eigen inzicht? De meeste mensen hebben bvb een vaste downloadmap, of openen een bepaalde map veel vaker dan andere.
Waarom, in plaats van die dan telkens te gaan zoeken, ze niet in het venster plaatsen zodat je met één muisklik het gewenste document kan opslaan of openen?

Hoe?

Ga naar Bestand> Openen en navigeer naar de map die je toe wil voegen. Selecteer deze en klik daarna op Extra en ga naar 'Toevoegen aan Mijn locaties'.






Je eigen map vind je nu links in het venster terug,
helemaal onderaan in het lijstje.

Om deze te verplaatsen klik je met rechts op die navigatiemap,
en in het keuzemenu selecteer je 'Omhoog' of 'Omlaag'.

Je kan deze balk met zoveel persoonlijke mappen aanvullen
volgens je eigen noden. Zijn er dit meer dan de venstergrootte
toelaat, dan krijg je een uitschuifpijltje te zien.

Indien je wenst, kan je, door rechts te klikken op
de navigatiebalk, kiezen voor "Kleine Pictogrammen",
waardoor de beschikbare ruimte overzichtelijker wordt.







Extra tips


Geef de mappen die je hier te zien krijgt een ander pictogram dan de standaard Windowsmap. Je kan op deze manier je eigen mappen veel makkelijker teruggevonden krijgen!
Hiervoor klik je in de Verkenner met rechts op een map en navigeer achtereenvolgens naar Eigenschappen> tabblad Aanpassen en kies onderaan voor 'Ander pictogram'




Ingezonden door: Linda


Windows Live Messenger strippen



MSN Messenger is sinds kort in een nieuw kleedje gestoken en heeft de naam Windows Live Messenger meegekregen. De betaversies hiervan circuleerden al wat langer op het net, maar zoals het verleden al meermaals uitgewezen heeft, was het vooral voor de onervaren gebruiker toch aan te raden, om de nieuwsgierigheid te bedwingen en te wachten op de volledige versie.
Wat is er veranderd aan deze versie, behalve de naam? Eigenlijk niet zo heel veel. De tabbladen waren al eerder beschikbaar, maar vanaf heden kan je berichtjes laten aan personen die offline zijn. Ook bellen naar vaste toestellen en delen van bestanden en mappen op je PC wordt nu ondersteund.
Bij deze laatste zou ik wel voorzichtig zijn en goed opletten welke mappen je deelt. Je zou niet de eerste zijn die zijn of haar privé-gegevens zomaar op internet te grabbel gooit.


Microsoft gaat er (natuurlijk) van uit dat "hun" programma zeer belangrijk is, en wil je hun instellingen opdringen, zoals de extra toolbar en het automatisch mee laten opstarten van het programma.
Bij de installatie zet je als doorsnee gebruiker op het tabblad "Overige Windows Live-services" alleen een vinkje voor "Links naar Windows Live Messenger". De rest is niet noodzakelijk als je daar geen prijs op stelt.


Heb je er geen behoefte aan om Messenger ieder keer mee op te starten als je PC opgezet wordt, ga je na de installatie naar Extra> Opties > tabblad Algemeen en haal alle vinkjes weg onder het kopje "Aanmelden". Op deze wijze beslis je zelf wanneer je MSN wil gebruiken.

Indien je geen nood hebt aan de verschillende tabs kan je deze bij Extra> Opties> tabblad Tabs uitzetten door een vinkje te plaatsen voor "Tabs verbergen".



Willen we nog verder gaan, en Messenger verder "uitkleden" zodat je deze naar eigen inzicht kan modificeren, is A-Patch een goed alternatief.


Controleer vooraf even met welke versie van Messenger je werkt, en of deze al ondersteund wordt. Start het bestandje op en klik onder Language op Nederlands en druk op OK. Vervolgens kan je zogoed als alles uitschakelen op de verschillende tabbladen totdat je een volledig kaal chatvenster zonder toeters en bellen overhouden.
Heb je teveel verwijderd? Geen probleem. Start A-Patch terug op, en vink de teveel uitgeschakelde items terug in.

Downloadlinks:
Windows Live Messenger
A-Patch


Ingezonden door: spyder
Million Dollar Homepage



De 21-jarige Engelse student Alex Tew heeft toch wel een heel origineel idee tot een goed einde weten te brengen en er nog een aardig centje aan verdient ook. Als beginnende student Business Management had hij niet veel om zijn studies te bekostigen en ontwierp hij een website waar hij 1,000,000 pixels verkocht als advertentie ruimte. De prijs van een pixel is 1 dollar en de naam van de website is dan ook http://www.milliondollarhomepage.com.
De minimum afname was een blokje van 10x10 pixels.

Ondertussen is de volledige site met advertenties voorzien, en is Alex Tew dus een miljoen dollar rijker. Bij de klanten zijn grote internetcasino's, maar het merendeel bestaat voornamelijk uit particuliere websites en kleine bedrijfjes.

Uiteindelijk blijkt het de investering meer dan waard geweest te zijn voor deze mensen want op de topdagen van het bestaan van deze website bezoeken 50.000 mensen de site per uur.



Het is de bedoeling dat de website altijd blijft bestaan maar Alex heeft de belofte gemaakt de website minstens 5 jaar on-line te houden. Er bestaan natuurlijk klonen van deze website maar door de weinige media-aandacht zijn zij niet geslaagd in de opzet. Zelf zegt hij dat hij een deel van het geld aan zijn ouders gaat geven die altijd goed voor hem gezorgd hebben. Leuk begin om aan je studie van Business Management te beginnen.


Ingezonden door: Admin
IZArc, een gratis archiveringsprogramma



Voor de meeste personen onder ons is IZArc een grote onbekende. Vraag aan 100 mensen welk programma ze gebruiken om bestanden in en uit te pakken, en je krijgt zo goed als zeker altijd dezelfde antwoorden te horen: WinZIP of WinRAR. Hier kleeft 1 nadeel aan: je installeert een probeerversie die na het verstrijken van die testperiode een "nagscreen"(zeurscherm) toont, tot je de bijdrage betaald hebt.
Sinds kort zijn deze programma's op mijn computers vervangen door het volledig gratis IZArc.





In een moderne, makkelijk te gebruiken interface herkend IZArc bijna 50 bekende en minder bekende archiveringstypes waaronder de ons bekende ZIP en RAR bestanden. Het maken van ingepakte bestanden kan IZArc doen in een tiental types, waaronder ZIP (RAR bestanden behoren momenteel nog niet tot de mogelijkheden).
IZArc moet zeker niet onderdoen voor zijn grote broertjes en bied dezelfde mogelijkheden en meer. De meest in het oog springende zaken zijn:


  • Het maken en uitpakken van een archiefbestand.
  • Kopiëren van bestanden in en uit een archiefbestand.
  • Bestanden verwijderen uit een archiefbestand.
  • Automatisch uitpakkende archieven maken.
  • Herstellen en converteren van archiefbestanden.
  • Hij spreekt Nederlands.
  • Commentaren toevoegen die getoond worden bij het openen van een archief.
  • Zoeken naar bestanden in meerdere archieven.
  • Opstarten vanuit een archief met bijbehorend programma.
  • Coderen van bestandjes in een sterke 256-bit encryptie.




Zeer interessant is ook de ondersteuning van CD en DVD images zoals ISO, BIN, MDF (Alcohol120%), NRG (Nero), IMG, C2D (WinOnCD) en CDI. Je hebt bvb een image van een CD waaruit je maar enkele bestanden nodig hebt, is het nu niet meer nodig om deze eerst op CD te branden.
Je dubbelklikt op je ISO bestandje en deze wordt geopend, alsof je een gewoon ZIP bestandje opent.
Je kan zelfs sommige CD/DVD images (BIN, MDF, NRG en PDI) converteren naar ISO bestanden.



Conclusie? IZArc is lekker gratis, heerlijk legaal en bied net dat ietsje meer. Een aanrader dus!!



Ingezonden door: spyder
Windows Vista - ook voor de gewone computeraar?


Iedereen, of toch bijna iedereen, zal links en rechts reeds hebben opgevangen dat zeer binnenkort Windows Vista gelanceerd wordt.
Voor de gewone sterveling althans. Voor bedrijven, ontwikkelaars en nog enkele andere groepen is de nieuwe Windows-versie reeds een aantal maanden beschikbaar. In deze nieuwsbrief een korte vlucht over enerzijds een aantal vertrouwde zaken, anderzijds een groot aantal aanpassingen die Vista brengt ten opzichte van de ondertussen zeer vertrouwde XP-omgeving.

Je hoort regelmatig onder de mensen dat, als je met Vista de ultieme belevenissen wil, je een systeem nodig hebt waar nogal gegoocheld wordt met systeemcapaciteiten. Vooral de hoeveelheid geheugen, de processor en de grafische kaart die in je pc aanwezig zijn, zouden van vitaal belang zijn.

De testen en schermafbeeldingen in dit artikel werden gemaakt op een systeem met 512 RAM geheugen, een grafische kaart van Geforce (FX Go 5200). Het hart van de computer bestond uit een Intel Mobile Processor 3,06 Ghz.

Dat de resultaten en de ervaring in stijgende lijn gaan vanaf het moment dat je met een zwaarder systeem aan de slag gaat is niet meer dan logisch. Maar Vista werkt ook op een middelmatig systeem. De configuratie zoals hierboven vermeld is ongeveer twee jaar oud, en werkt voor Windows Vista nog zeer prettig.

Beveiliging

Microsoft trachtte vanaf Windows XP steeds met een veiliger besturingssysteem naar buiten te treden. In een wereld waar we steeds meer te maken krijgen met cybercrime (spam, phishing,...) is dat maar goed ook, natuurlijk.
Zo werden ondermeer extra tools in Vista ingebouwd (Defender, geprivilegieerde handelingen,...) en bestaande zaken uit XP duchtig uitgebreid.
Uitbreidingen zijn bijvoorbeeld de verbeterde firewall, maar ook Internet Explorer kreeg een duchtige facelift: zowel aan de binnen- als buitenkant werd serieus gesleuteld.

Nieuwe lay-out

Heel wat zaken op het gebied van lay-out zullen je vertrouwd voorkomen, bij andere zaken zal het even wennen zijn. Ik kan me best voorstellen dat voor 'overgangsmensen' (die nu nog met XP, maar misschien ook eerdere versies van Windows gewerkt hebben) het af en toe een overvloed aan informatie zal betekenen. Een aantal aspecten die qua lay-out grote veranderingen hebben ondergaan:



Wat in vorige versies 'Deze Computer' heette, noemt nu gewoon Computer. Inderdaad, overal waar een bezittelijk voornaamwoord vermeld stond in vorige versies van Windows werd dit nu gewoon weggelaten: "Mijn Documenten, Mijn Muziek,...." wordt in Vista dus "Documenten, Muziek ... ". Het leven kan toch simpel zijn!)



Ook het configuratiescherm kreeg enerzijds een grondige facelift, maar tegelijk ook heel wat meer functionaliteit aan boord.
Alles is zoals je ziet wel mooi opgedeeld in categorieën, maar de hoeveelheid informatie is zodanig groot dat het vooral in het begin zoeken en gewennen zal worden, vrees ik.
Mocht je toch nog de oude vertrouwde lay-out wensen (maar waarom stap je dan over op Vista?), dan kun je die natuurlijk ook (net als in XP) nog steeds oproepen.



Dit is het startpunt van waaruit Microsoft je bij het starten van een nieuwe Windows sessie wil op weg helpen. Nou ja, op weg helpen, na een tijdje besef je maar al te goed dat in dit introductiescherm niet zo heel veel functies terug te vinden zijn, en stel je al gauw vast dat dit een wat overbodige tool is ter vervanging van het vroegere 'Wist je dat' schermpje in Windows 98.



Vanaf nu geen submenu's meer die naar rechts uitklappen. Wanneer je op "Alle Programma's" klikt, wordt het gedeelte waar nu bijvoorbeeld Introductiecentrum staat gewoon vervangen met de inhoud die anders rechts van Alle programma's was verschenen.
Ook handig is de zoekfunctie, die niet alleen zoekt in items uit het startmenu maar ook elders op de schijf gaat rondneuzen.

Mobiliteit

Mobiliteit is tegenwoordig ook nog zo'n hot item.

Ook Microsoft is dat duidelijk niet ontgaan. Het zou vanaf nu eenvoudiger moeten zijn om je laptop te gebruiken voor het draadloze netwerk, een projector aan te sluiten, een extra scherm, ... Het zou allemaal aangesloten moeten kunnen worden 'on the fly', als het ware.



Netwerk

Wat betreft netwerken is er in Vista heel wat veranderd, en niet alleen wat betreft het uitzicht en de verschillende wizards. Een grote dank gaat uit naar de driversupport voor Vista: mijn draadloze netwerkkaart werd alvast zonder enig probleem gedetecteerd. Alleen, de naam van het draadloze netwerk staat (zoals het eigenlijk hoort) verborgen, en daar heeft Vista blijkbaar een probleem mee. Mijn draadloos netwerk kon daardoor niet worden gevonden.
Na het herstellen van dit probleem verliep echter alles vlekkeloos. Het nieuwe netwerkcentrum bied tal van nieuwe mogelijkheden om nog sneller en eenvoudiger je netwerk op te zetten.



Qua netwerkbeveiliging zijn er ondermeer verbeteringen aangebracht op vlak van bestandsdeling. Dit kan nu niet meer automatisch maar moet expliciet worden ingeschakeld. Je kan er verder ook voor kiezen (de standaardoptie) om alleen gebruikers die een eigen account hebben op de Vista machine, bestanden te laten benaderen vanaf andere locaties.

Samengevat:

Zoals je ziet bied Vista heel wat mogelijkheden. Maar alvorens de overstap naar Vista te maken moet je natuurlijk steeds de vraag stellen of je die nieuwe functies ook nodig hebt, en eventueel ook zou gebruiken.
Mocht je vragen of opmerkingen over Vista hebben, dan kun je die natuurlijk steeds op ons forum plaatsen. Bedenk echter dat ook voor ons, (de helpende handen op oplossing.be) het OS compleet nieuw is, en we dus ook niet meteen overal een antwoord op zullen vinden.


Ingezonden door: StriKe
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.
Februari 2006

Identiteiten in Outlook Express
Sneller PDF documenten openen
Nieuwe standaard draadloos Internet in aantocht
FireFox, of toch weer even Internet Explorer?
Virussen bestaan reeds 20 jaar
Office 12, of is het Office 2007?
Chatten op een veilige manier, kan het wel?
Hitman Pro 2
Je eigen domeinnaam

Maart 2006

De duistere kamer van Windows: het register
Bedrog? Niet met mij!
Yapperen: telefoneren met de muis
Je eigen blog op het net dankzij Combell
Google Desktop Search: gevaarlijk voor bedrijven
Bestanden beveiligen en comprimeren met WinRar
UltraVNC
Een volledig gratis racegame

April 2006

Speel op veilig, schakel Active Scripting uit.
De "Ultra-Mobile PC": Samsung Q1
Laptops nog goedkoper?
Je eigen Wereldkrant op je PC
MORPG Games, de nieuwe generatie computerspellen.
Bestandsdeling in een lokaal netwerk
Twee Pc's aan één scherm
Groot, groter, grootst
Start eens wat sneller!
Legaal downloaden neemt alsmaar toe


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor het jaar 2006
Totaal aantal leden 11327
Totaal aantal berichten 134250
Totaal aantal onderwerpen 25092
Aantal nieuwe leden in 2006 3727

De redactie
Deze Oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van: spyder
Verantwoordelijke voor de verzending: Yakko
Cartoons door: Tom Cartoon

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief, kan u steeds een e-mail sturen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich registreert op Oplossing.be krijgt standaard de maandelijkse nieuwsbrief toegezonden. Wens je deze niet meer te ontvangen, kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Wens je later toch terug in te schrijven, dan kan dit door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem in de toekomst ook ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.