Oplossing.be Nieuwsbrief 10e editie januari 2004
In dit nummer:

We wensen U, vanwege het volledige oplossing.be-team, prettige feestdagen en een gelukkig 2004!


En op de tiende plaats....Oplossing.be


Oplossing.be heeft een mooie plaats behaald in de strijd om de titel van "site van het jaar". Onze dank gaat uit naar alle mensen die voor ons gestemd hebben, naar iedereen die voor onze site gewerkt en geijverd heeft. Bedankt voor de steun. Bedankt voor de erkenning.

Carre2003
Natuurlijk waren onze moderatoren Verygoodman, Yakko en SoftAid aanwezig om onze Admin te steunen, en eventueel te troosten of om mee te vieren, afhankelijk van de uitslag van de stemming, maandagavond in dancing Carré. Na een uurtje wachten en aanschuiven, gelukkig niet in de barre kou maar in het verwarmde voorportaal (waren wij blij iets te vroeg te zijn) kregen we eindelijk toegang en konden we een rustig plaatsje zoeken. Niet te dicht op het podium, dat komt snel over als "te zelfzeker", maar ook niet te ver naar achter, want als Admin toch het podium op moest, dan zouden zijn knieën het wel eens kunnen begeven. De spanning was te snijden toen de presentator begon met de voorstelling van de top-tien in de categorie amateurs. Het was een prachtig moment om de naam www.oplossing.be op het grote scherm te zien verschijnen. Bij de tien beste sites van België geteld worden, het doet je toch wat. Je hoopt natuurlijk op een eerste plaats, maar ons forum is nu eenmaal geen sportforum, een tak die het trouwens weer zeer goed deed. Dat de fan-site van Kim Clijsters voor de tweede maal een eerste plaats haalde is niet verwonderlijk. Het is een mooie, goed opgebouwde site, én ons Limburgs tenniswonder heeft een héél grote, trouwe aanhang. Alle sportgerichte sites deden het zeer goed. De bekendmaking ging trouwens razend snel. Er werden enkel de namen genoemd van de tien finalisten in elke categorie. Alleen de drie sites met het meeste stemmen (ik zeg dus opzettelijk niet "de drie beste sites") werden op het podium geroepen om hun applaus, een ruiker bloemen en een oorkonde in ontvangst te nemen. De vlot gestelde vragen aan de vertegenwoordigers van de winnende sites werden even vlot beantwoord. Na de huldiging werd de discotheek weer een discotheek, en hebben wij de vlucht genomen, teneinde onze trommelvliezen niet voor eeuwig beschadigd te zien.

Volgend jaar zullen we er nog harder voor knokken. Maar wat op de eerste plaats staat in onze agenda is om mensen te helpen met hun computerproblemen. Het is telkens weer een grote overwinning voor deze kleine site, het "dank je wel" als je weer iemand uit de penarie hebt kunnen helpen. Daar doen we het voor....

Blijdschap ook om de nieuwe moderators, die ons komen helpen dit forum in goede banen te leiden.

Logo Tientje
Tientje, een jong "groentje" uit Peer in 'mijn Limburg' is nog maar een jaar actief op deze site, maar ze is dan ook al super-actief geweest. Ze is door iedereen geliefd, en kent haar hobby-paardje, MSN (met alle plussen en zessen) vanbuiten. Een prachtige hulp voor het forum, een doorbijter, eentje die niet loslaat. Vinden zal ze het, al is het met een vergrootglas.

Logo Spyder
Spyder daarentegen is al een doorwinterde "all-rounder" die zich al een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd als tegenspeler in het blijspel "WinXP versus Win98", waarin hij en Guido1 de hoofdrollen onder elkaar verdelen. Maar er is meer. Als een spin kruipt hij door alle topics, en weet goede raad te kombineren met een "vleugje" humor. Wie "halfzevendoenker" is hebben we nog niet kunnen achterhalen, maar deze jongeman (37) uit Oud-Tunhout is heel zeker een goede aanwinst voor ons forum.

Het Oplossing.be team heet hen dan ook van harte welkom.


Opgesteld door: SoftAid

Microsoft Office 2003



Het inmiddels meer dan twintig jaar oude programma Office, een belangrijk softwarepakket van Microsoft is met nieuwe versie op de markt gekomen, namelijk Office 2003. Naast de basisprogramma’s zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Access bevat het ook nog Frontpage om websites te maken en het grafische pakket Publisher. Outlook heeft een heel nieuwe look gekregen. De informatie wordt nu verticaal gerangschikt waardoor je minder door je berichten hoeft te scrollen. Je kunt nu ook beslissen wat je met de ontvangen berichten doet. Je kan nu bijvoorbeeld een bericht doorsturen, maar voorkomen dat de ontvanger dit bericht afdrukt. Het is nu ook mogelijk om een vervaldatum te plaatsen op je e-mail. Het Officepakket is verkrijgbaar in verschillende versies: voor kleine bedrijven, studenten en leerkrachten, een standaard en een professionele editie. Je betaalt voor de standaard versie wel al snel 600 euro, maar studenten kunnen zich het pakket veel goedkoper aanschaffen.


Ingezonden door: Admin
Foutieve Patch zet deur open voor hackers



Een onvolledige patch van Microsoft heeft een kwetsbare plek geopend in Internet Explorer, en veiligheidsexperts zeggen dat er hierdoor minstens vier methoden zijn ontstaan waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot jou PC.

Kort geleden identificeerden experts een nieuw virus, een "Trojaans Paard", gekend als Qhost-1, en dit virus werd op vele computers gevonden. Qhost-1 veranderde enkele DNS instellingen op de geïnfecteerde Pc's, en voegde enkele sleutels toe aan het register, maar meer acties werden er niet echt waargenomen.

De cumulatieve patch die Microsoft uitbracht in augustus moest een paar van deze fouten in Internet Explorer verhelpen, maar zij losten het probleem niet volledig op.

Om gebruik te kunnen maken van deze zwakke schakel moet een hacker een gebruiker enkel zo ver krijgen om een besmette e-mail te openen, of een Web site te bezoeken waar dan het "Trojaans Paard" of andere boosaardige code automatisch kan worden geïnstalleerd op de PC van de gebruiker.

Een remedie die voorgesteld wordt door de Officials van het "CERT Coördination Center", is het verwijderen van een bepaalde registersleutel. Deze methode is de meest aangewezen manier om het uitbuiten van deze zwakheid in het systeem tegen te gaan. De sleutel die je dient te verwijderen is HKEY_LOCAL_ MACHINE\SOFTWARE\Classes\MIME\Database\Content Type\application/hta.

Je kan het register bereiken door te klikken op Start, Uitvoeren, typ regedit, en in de editor zoek je de waarde application/hta. Verwijder deze waarde. Maak steeds een backup alvorens veranderingen aan te brengen in je register. Exporteer eerst de sleutel alvorens je hem verwijderd. Dit doe je door te rechtsklikken op de map application/hta en kies voor "exporteren".


Bron:PC Magazine
Ingezonden door: SoftAid



WinXP laat steekje vallen: Meldingen aanpassen

WinXP logo

GriepDiegenen onder ons die Windows XP gebruiken en er voor kiezen het startmenu van XP te gebruiken en niet het 'Klassiek Menu Start' hebben het al ondervonden. Er blijven pictogrammen van reeds verwijderde programma's achter in het menu 'Meldingen aanpassen'!
Wanneer je de eigenschappen van de taakbalk opvraagt (rechts klikken op de taakbalk) en onderaan het tabblad op 'aanpassen' klikt, krijg je een venster 'meldingen aanpassen'. Bij het onderdeel 'niet actieve onderdelen' zie je veel vermeldingen staan, sommige zelfs dubbel, van programma's die al lang niet meer op de PC staan. In het voorbeeld hiernaast is op deze computer het programma Norton Internet Security verwijderd, toch staan de onderdelen zoals Auto-protect en Norton Ghost nog steeds in de lijst. ZoneAlarmPro, nochtans geen Norton product, heeft hier ook het icoontje van Norton gekregen.

Zo geraak je die vergeten icoontjes kwijt:

1. Klik Start, Uitvoeren, en typ regedit in het venster. Eenmaal in de register editor kan je navigeren naar: HKEY_CURRENT_USER\software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Traynotify
2. Zoek nu de sleutels ICON STREAMS & PAST ICON STREAM, en verwijder deze. (rechts klikken en kiezen voor verwijderen)
3. Sluit het programma regedit af.
4. Druk ALT + CTRL + DEL en je opent het venster taakbeheer.
5. Selecteer het tabblad 'Processen' en klik Explorer.exe aan, klik nu op 'proces beëindigen'
6. Klik in de menubalk op 'bestand', kies 'nieuwe taak' typ 'explorer' en klik op OK.
7. Nu hoef je alleen nog de PC te herstarten en eindelijk ben je van die vervelende pictogrammen af.


Ingezonden door: Linda
Roxio Toast 6 Titanium, en je broodje is gebakken

Apple logo windows logo

Roxio Toast 6 Titanium
Telkens als er een nieuwe versie van een klassieker op de markt komt, loopt het water ons al in de mond. Deze nieuwe Toast werd dan ook enthousiast onthaald. De vorige editie was immers een degelijk en gebruiksvriendelijk pakket dat zijn nut ruimschoots bewezen heeft. Maar hoe zit het met de opvolger? Die scoort nóg beter.

Meteen na de installatie waren we er al redelijk gerust in: Roxio koos opnieuw voor een overzichtelijke drag and drop-interface die aan de nieuwe OS 10-versie aangepast is. Qua look & feel zit het dus meteen goed. Nóg beter nieuws is dat aan de bestaande mogelijkheden heel wat extra's toegevoegd werden; dat maakt het programma niet alleen voor nieuwe gebruikers interessant, maar rechtvaardigt ook een eventuele upgrade. Wij waren vooral onder de indruk van de ondersteuning van bekende Apple-programma's en de nieuwe Plug & Burn-optie waarmee je data van je digitale camera rechtstreeks op cd kunt branden.

Ook nieuw en al meteen onmisbaar is Deja Vu, een eenvoudige manier om je belangrijkste data op een schijf of op een netwerk te back-uppen. Over netwerken gesproken: met ToastAnywhere kun je voortaan ook cd- of dvd-schrijvers met andere gebruikers delen - vooral handig als je thuis een netwerkje en slechts één brander hebt.

Minder vernieuwend, maar wel leuk is Motion Pictures waarmee je diashows aanmaakt en die rechtstreeks op schijf brandt. En het branden zelf, horen we je vragen? Daar valt weinig op aan te merken. Geen enkel probleem tijdens onze tests, al verliep DVD's schrijven redelijk traag - maar een kniesoor die daar over valt. Roxio Toast Titanium 6 heeft met zijn eenvoudige interface en brede waaier van mogelijkheden alles in huis om tot hét standaardbrandprogramma voor de Mac (en Windows?) uit te groeien. Kostpijs van het pakket: 109,99 euro.


Bron: Skynet News
Ingezonden door: SoftAid

Tips en tricks voor Office

Win98 logo WinMe logo Win2k logo WinXP logo

Microsoft Office is voor menig computerfanaat een onontbeerlijk stuk gereedschap. Het maken van brieven, berekeningen, e-mailberichten, presentaties en websites, het kan allemaal met de toepassingen van Office. Onderzoek wijst echter uit dat niet iedereen het optimale rendement uit het pakket haalt. Om nog beter om te kunnen gaan met Word, Excel, Outlook en de andere onderdelen van Microsoft Office vindt u in dit artikel diverse handige tips en praktische trucs. Zo kunt u nog meer rendement uit Microsoft Office halen.

Outlook Adres selecteren

In Outlook hebt u de mogelijkheid om bij de contactpersonen meerdere e mailadressen op te geven. Zo kunt u voor een relatie zowel zijn of haar privé als zakelijk e-mailadres opgeven. Het meest gebruikte e-mailadres zet u uiteraard als eerste neer. Indien u nu de naam van deze persoon typt in een bericht zal er een stippellijntje verschijnen onder de naam en het verwachte adres. Klik vervolgens in het getoonde snelmenu op het adres dat u wilt gebruiken.

Outlook Adres Selecteren


Excel Tab een kleur geven

Excel Tab Kleur Geven


U kunt de kleur van de tabs aanpassen om zo de weergave te verbeteren. Klik met rechts op de tab
en kies uit het snelmenu dat verschijnt voor Tabkleur.
Selecteer vervolgens de kleur en klik op OK.









Word - Opmaak snel regelen

Word Opmaak snel regelen
De opmaak in Word kunt u eenvoudig aanpassen. Als u het taakvenster rechts niet ziet staan kiest u: Beeld >> Taakvenster. Vervolgens klikt u op het pijltje naast de titel en kiest u voor Stijlen en Opmaak. Vervolgens kunt u met een enkele klik de opmaak van een stuk tekst bepalen.








Excel - Lijnen om cellen plaatsen

Excel Lijnen om cellen plaatsen
Het is in Excel mogelijk om heel snel een lijntje onder, of een kader om een cel te plaatsen. Hiervoor staat er een speciale knop op de werkbalk Opmaak. Als u hierop klikt, verschijnt er een menu waar u een keuze maakt voor de gewenste opmaak.

Indien u veel gebruik maakt van deze randopmaak, dan kan u de verschillende knoppen op je werkbalk plaatsen. Dit heeft als groot voordeel dat u het menu niet hoeft te openen.
Een nog groter voordeel is dat je, voor elke cel of groep van cellen, kan zien hoe de rand is opgemaakt. Is er bijvoorbeeld een lijn getrokken op de rechter zijkant van de cel, dan zal de knop met het betreffende teken "ingedrukt" staan in de knoppenbalk.

Excel kaders

In het voorbeeld hierboven zie je dat in de aangeklikte cel de linker en rechterrand een lijn hebben, en dat er een diagonale lijn is geplaatst. Deze informatie is zeer nuttig, daar men niet altijd kan zien of een lijn op de linkerkant van de ene cel staat, ofwel op de rechterkant van de aangrenzende cel. Om de icoontjes van deze functies op je knoppenbalk te plaatsen rechtsklik je op een vrije ruimte op je knoppenbalk in Excel. In de lijst kies je voor Aanpassen. Het menu opent, klik op het tabblad Opdrachten, kies hier voor de groep Opmaak en sleep de icoontjes van het linker venster naar je knoppenbalk. Je kan gelijk ook knoppen verwijderen die je toch nooit gebruikt, door ze eenvoudig uit de knoppenbalken te slepen en los te laten.

Office - Instellingen opslaan

Instelling opslaan
In Office XP heeft u de mogelijkheid om uw instellingen op te slaan. U hebt hiervoor de Wizard Mijn Instellingen opslaan nodig. U kunt dit programma vinden in de map Microsoft Office hulpprogramma's van het menu Start. Nadat u het programma hebt gestart volgt u de aanwijzingen om een kopie van de instellingen te maken. Om instellingen terug te plaatsen dient u hetzelfde programma te gebruiken.

Excel Opslaan als HTML

Instelling opslaan
U kunt een werkblad direct opslaan als een HTML bestand. U kiest hiervoor Bestand >> Opslaan als webpagina waarna u de bestandsnaam en de locatie op kunt geven. De locatie kan zowel je harde schijf als een webserver zijn die Office extensies ondersteunt, en waartoe u toegang heeft. Tevens kunt u aangeven of u het blad of de complete werkmap wilt bewaren. Als u alles hebt ingesteld klikt u op Opslaan.



Word - Openen als kopie

Openen als copie
Veel mensen gebruiken een bestaand document wel eens als basis voor een nieuw document. Hierbij loopt u het risico dat u het document bewaard en daarbij onbedoeld de wijzigingen in het oorspronkelijke document worden opgeslaan. Om dit te voorkomen kiest u Bestand >> Openen en bladert u naar het bestand. Klik vervolgens op het pijltje naast de knop Openen en kies uit het menu voor Openen als kopie. Een ander mogelijheid is om een bestaand bestand te openen, en onmiddelijk te kiezen voor Opslaan als.... en het bestand een andere naam te geven. Je origineel bestand blijft behouden (je kan het afsluiten) en je copie heeft reeds een eigen naam.

Outlook - Wel of geen leesbevestiging verzenden

Sommige mensen hebben standaard de optie om een leesbevestiging te vragen aan staan. Standaard zal Outlook daar op reageren met een vraag of u deze wilt versturen. U kunt echter ook een vaste instelling voor gebruiken. Kies Extra >> Opties >> Voorkeuren >> emailopties. Klik vervolgens op de knop Controleopties, waarna u onderaan het dialoogvenster kunt kiezen voor de opties 'Altijd een leesbevestiging sturen', 'Nooit een leesbevestiging verzenden' of 'Vragen of er een leesbevestiging moet worden verzonden'.

Outlook Leesbevestiging

Klik vervolgens driemaal op OK om de dialoogvensters te sluiten.

Word - Snel opslaan

Word snel opslaan
Als u een nieuw document maakt, zult u er niet aan ontkomen om de bestandsnaam te typen. Het openen van het dialoogvenster kan echter wel sneller. In plaats van Bestand >> Opslaan als of Bestand >> Opslaan kunt u ook op het icoon op de taakbalk klikken, de toetscombinatie Ctrl+S gebruiken of en dit is de snelste methode op F12 drukken.





Office - Het nieuwe klembord

klembord
In Office 2000 kon u al maximaal 12 items op het Klembord hebben staan. In Office XP is dit uitgebreid naar 24 items. Daarnaast is het venster nu verwerkt in een taakvenster en niet meer in een apart dialoogvenster. U kunt dit taakvenster oproepen door Bewerken >> Office Klembord te kiezen of door twee items te kopiëren. Daarna kunt u een item plakken door op het item te klikken. Ook kunt u een item wissen uit de lijst door op het pijltje rechts naast het item te klikken en vervolgens voor Wissen te kiezen. Alle items plakken of wissen doet u door middel van de knoppen bovenaan.


Bron: Microsoft
Ingezonden door: Yakko

Getest: de kleine Casio Exilim, 3.2 megapixels



Casio Exilim, de digitale pocket camera
Casio introduceert de opvallende Exilim-serie digitale camera's die in de eerste plaats door hun ultracompacte vormgeving in het oog springen. Ze zijn nauwelijks groter dan een bankkaart, zodat je ze makkelijk overal mee naartoe neemt. Maar in welke mate heeft die miniaturisering een prijs?

Het huidige aanbod van zeven Exilims is verdeeld over een EX-S, -M en een -Z-reeks. De basismodellen zijn de EX-S'sen met vaste lens, de EX-M (multimedia)-modellen hebben een ingebouwde MP3- en filmspeler (met geluid) en een geluidsopnamefunctie aan boord en de EX-Z-lijn bestaat uit twee toestellen die zich via hun optische zoom weten te onderscheiden. De EX-Z3 is nauwelijks groter dan een bankkaart, amper 2,2 centimeter dik en past perfect in je broekzak. Het toestel werkt met een krachtige 3x optische Pentax zoomlens en een CCD van 3,2 megapixels. De achterkant van het toestel wordt gedomineerd door een groot helder LCD-schermpje - uniek voor dergelijke ultracompacte camera's. Toch had de resolutie best wat hoger gemogen. Qua bedieningsgemak en instelmogelijkheden gooit de camera hoge ogen: zelfontspanner, auto-focus, manuele scherpstelling, filmopnames met geluid en een ingebouwde lens.

Beginnende fotografen zullen de Bestshot-functie naar waarde weten te schatten: een twintigtal voorkeursinstellingen (waaronder retro, nacht, portret, kinderen, party), zodat je in alle omstandigheden de beste foto's schiet. Ervaren fotografen die de touwtjes liever zelf in handen houden, kunnen witbalans, sluitertijd en scherpstelling alsnog handmatig regelen.

De EX-Z3 start opvallend snel op, ligt lekker in de hand en laat zich makkelijk bedienen. Ook de fotokwaliteit kon ons best bekoren: mooie levendige kleuren en een uitstekende macro-focus (6-50 centimeter), maar wat onscherp aan de hoeken en de binnenhuisfoto's zijn iets te rood. Een ander minpuntje is dat je op de geluidsband van je filmopname lichte klikken van de zoom hoort, maar onoverkomelijk is dat niet. De autonomie van de batterij van de Exilim is royaal en het interne geheugen van 10 MB kun je met SD-kaartjes uitbreiden. Kostprijs: 449 euro.


Bron:Skynet Workshop
Ingezonden door: SoftAid


Windows XP tuning



Traagheid, slechte prestaties, zelfs vastlopen van het systeem zijn veel voorkomende klachten op onze help-desk. Meestal ligt slecht onderhoud of een verkeerde instelling aan de basis van deze klachten. In dit artikel zal ik trachten de basisinstellingen van Windows uit te leggen.
Eenieder moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken of de voorgestelde instellingen voor de eigen configuratie optimaal zijn. De basisinstellingen van Windows XP kan men bereiken door te rechtsklikken op "Deze Computer" in het bureelblad. Klik op Eigenschappen en het venster "systeemeigenschappen" opent zich.

Algemeen


In het venster "Algemeen" kan je geen veranderingen aanbrengen. Wel kan je hier nuttige systeemgegevens aflezen, zoals je Operating System, met al dan niet de geinstalleerde Service Packs, je registratienummer en naam, het type processor en kloksnelheid, en ten slotte de hoeveelheid geinstalleerde hoeveelheid RAM-geheugen.
Het venster "Computernaam" levert geen spectaculaire mogelijkheden op, evenmin als het tabblad "Verbinding van buitenaf", waar u kan instellen of je PC anderen mag uitnodigen om hulp te bieden, een functie die je best uitgeschakeld laat, tot je er echt gebruik van wilt maken.
Het venster "Systeemherstel" heeft een hele rits instellingen die erg nuttig kunnen zijn, zeker als je de harde schijf hebt opgedeeld in verschillende partities. Soms worden deze stations echter aangemaakt om er backups op te zetten, of muziek- en fotobestanden. Het heeft voor dergelijke bestanden niet veel zin om hier systeemherstel in te schakelen, en men kan dit dan ook met gerust hart uitschakelen voor deze stations. Het 'Operating System" heeft het een stuk gemakkelijker, en er wordt niet onnodig beslag gelegd op schijfruimte. De stations waar een OS op staat is een systeemstation, hier kan je systeemherstel niet uitschakelen.

Systeemherstel


Diegene die je wilt uitschakelen selecteer je in de lijst, klik op Instellingen, en vink het vakje "Systeemherstel op dit station uitschakelen" aan. Voor de stations waar je wel controle wilt laten uitoefenen, kan je de hoeveelheid schijfruimte die Systeemherstel mag gebruiken instellen. Kijk hier niet naar het opgegeven percentage voor de instelling, wel naar de hoeveelheid (MB). Verzet de schuifregelaar dusdanig dat je voldoende schijfruimte toebedeeld aan systeemherstel, hoe minder schijfruimte, hoe minder herstelmogelijkheden. Een redelijke instelling ligt rond de 1000 MB, als je HD dit toelaat.

Systeemherstel-Instellingen


Het blad "Geavanceerd" bied de meeste instelmogelijkheden.

Systeemherstel


Kies Prestaties, dan Visuele effecten.
De keuzerondjes laten je vier keuzes toe, waarvan er in mijn ogen slechts een goede is, namelijk "Beste prestaties".

Systeemherstel


Deze optie zwiert alle tierlantijntjes van je vensters en lijsten af, laat je keuzelijsten onmiddelijk verschijnen als je ze raakt met de cursor, en haalt al die mooie, maar zo overbodige schaduwen, overgangseffecten, en "zachte randen" weg. Je PC kan zich bezig houden met het echte werk, en het oogt nog mooi ook. Wil je toch enkele van de opties aanvinken, dan kies je voor "Aangepast". Als je daarentegen "Windows laat kiezen", kiest hij voor "Beste weergave", want het visuele staat boven alles voor Microsoft.

Klik in het zelfde venster op de tab "Geavanceerd". Voor Processorgebruik en Geheugen-gebruik selecteer je "Programma's".
Enkel als je PC als Server gebruikt wordt, of werkelijk een zeer grote cache nodig heeft (CADCAM en dergelijke) kies je in Geheugengebruik voor de optie Systeemcache.

Geavanceerd-Prestaties


In het vak "Virtueel geheugen" klik je op wijzigen. Heb je verschillende stations dan zie je een lijst van deze stations en de toegewezen wisselbestandsgrootte. Het wisselbestand, je Swap-file, is een uitbreiding van je RAM geheugen. Hoe groot je wisselbestand moet zijn hangt af van de hoeveelheid RAM geheugen. Om dit te berekenen, trek je je RAM geheugen af van 1000, en dat getal gebruik je voor je wisselbestandgrootte.

Geavanceerd-Virtueel geheugen


Nu wil WinXp zijn wisselbestand spreiden over al je stations. Dit kan je best verhinderen, en slechts op een partitie een wisselbestand aanmaken. Je wisselbestand geraakt op die manier minder gefragmenteerd, en is sneller toegankelijk. Selecteer het station waar je het bestand wil, klik op "aangepaste grootte" en stel de waarde van de Begingrootte in op 200 MB, de Maximale grootte op 1000 MB minus je RAM. Klik op instellen. Selecteer een voor een de andere stations en kies hier voor "Geen wisselbestand". In het venster Geavanceerd vindt je ook het item "Opstart- en Herstelinstellingen". Klik op "Instellingen" en vink "De computer automatisch opnieuw opstarten" uit. Dit voorkomt dat je PC in een visuele lus terecht komt bij een ernstige fout, en telkens opnieuw afsluit en terug opstart.

Bij "Foutopsporingsgegevens vastleggen" selecteer je "Kleine geheugendump". De andere opties zoals in "Systeem starten" laten je toe het Bootmenu te veranderen, indien er verschillende besturingssystemen geinstalleerd zijn. Je vind hier ook de mogelijkheid om het dialoogvenster "Fouten melden" te de-activeren, een soms erg vervelende "service" die je bij elke fout van een programma vraagt om een foutenrapport naar Microsoft te zenden.

In het venster "Automatische updates" kan je desgewenst een taak plannen om automatisch updates te zoeken en te installeren. Dit lijkt mij wel een nuttig instrument, zelf denk je er niet aan om dagelijks naar updates te zoeken. Je kan steeds je instellingen aanpassen, want zoals ik reeds zei in het begin van dit artikel, iedereen moet voor zich beslissen wat voor de PC en de toepassingen die er op draaien de beste instellingen zijn.


Ingezonden door: SoftAid
Vervalsen van webadressen mogelijk bij Internet Explorer


Deze maand is het officieel bekend geraakt dat er een nieuwe manier van misleiden bestaat bij het gebruik van Internet Explorer. De versies die er last van hebben zijn 6.0 en enkele varianten van versie 5.0. Het is namelijk mogelijk om nietsvermoedende surfers te misleiden door in het eerste gedeelte van het adres een bekende site te plaatsen gevolgd door een 2de adres. Wanneer de gebruiker dan naar die site gaat, komt hij niet terecht op de bekende plaats maar wel op de locatie van het 2de adres. Deze manier van werken wordt meer en meer gebruikt door spammers en virusschrijvers.

Deze "extra optie" was reeds langer bekend maar werdt niet echt als een fout beschouwd. Het wordt pas echt gevaarlijk als het 2de adres niet meer wordt weergegeven! Op die manier kan men bijvoorbeeld een Hotmail look-a-like maken waar in de adresbalk wel de welbekende url staat. Zo zal een nietsvermoedende gebruiker zijn paswoord bekend maken.

Aangezien Microsoft deze maand geen security Updates meer uitbrengt heeft een open source bedrijf, Openwares, een patch uitgebracht voor het probleem. Deze kan je hier vinden. Een voorbeeld van de bugs zie hier in het volgende voorbeeld: www.google.be@oplossing.be en klik
Let vooral op de site en de adresbalk bij het 2de voorbeeld.



Ingezonden door: Yakko

KaZaA-ruilsoftware is legaal in Nederland



KaZaA is in Nederland niet verantwoordelijk voor het downloadgedrag van gebruikers. "Mijn conclusie strekt in het principaal cassatieberoep tot verwerping, en in het incidenteel beroep tot vernietiging van het arrest (...)" Met die woorden besloot de Nederlandse Hoge Raad dat KaZaA een legaal programma is. Buma/Stemra, de organisatie die in Nederland de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers behartigt, is nu uitgeprocedeerd; hoger dan de Hoge Raad kan ze in Nederland niet gaan.

Daaruit mag geconcludeerd worden dat makers van een softwarepakket niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de daden van de gebruikers van dergelijke software. De KaZaA-ontwikkelaars zijn dus, althans in Nederland, niet verantwoordelijk voor het illegaal verspreiden van gekopieerde muziek, software en films.

Begin 2002 werd KaZaA nog door een Amsterdamse rechter verboden, maar in hoger beroep moest Buma/Stemra toch bakzeil halen en werd duidelijk dat KaZaA niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor illegale downloads.

De cassatie van Buma/Stemra bij de Hoge Raad mocht evenmin baten; ook hier besloten de rechters dat KaZaA in Nederland is toegestaan.

Sharman Networks, distributeur van de populaire KaZaA-software, ligt in Amerika nog wel onder vuur, want ook daar loopt nog een rechtszaak tegen het softwarebedrijf. Om steun te verwerven, is Sharman Networks zijn eerste off-line advertentiecampagne ooit gestart. De advertenties roepen de miljoenen p2p-gebruikers op om een lobby te starten die platenmaatschappijen en filmstudio's moet overtuigen van het nut van ruilnetwerken. De oproepen werden geplaatst in grote kranten in de VS, Groot-Brittannië en Australië en in muziektijdschriften als Rolling Stone Magazine.


Bron: ZD-net
Ingezonden door: Spyder


Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.


Oktober 2003

XP: problemen onder administrator account
Gedaan met piraterende IM-messengers?
Olympische Spelen 2016
Kleine webcam voor laptop
Batch-files maken
MSN 6.0: Hulp op afstand
Gratis telefoneren met Skype

November 2003

Probleem met knoppen in Internet Explorer
PrintScreens maken met MWSnap
Nieuwe Zip-bestanden niet uitwisselbaar
Bescherm uw persoonlijke bestanden
Gedragscodes bij gebruik van Messenger
100% veiligheid voor uw aankopen op Internet
Outlook Express: problemen en backups
Wordt slimmer via het internet!
Multifunctionele usb-drive

December 2003

Internet afbeeldingen opslaan
Productactivatie krijgt navolging
MicroAngelo, een tovenaar met icoontjes
Werken met [tags] in oplossing.be
Een pc opstarten in veilige modus
Excel zonder hyperlinks
Voorkom dat je paswoord vervalt.
MSN 6:je afbeeldingen kwijt?
125 arrestaties bij actie tegen cybercrime


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand november
Totaal aantal leden 2677
Totaal aantal berichten 29801
Totaal aantal onderwerpen 5797
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 344

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Webmaster
- verygoodman
- Yakko

Eindredactie:
- SoftAid

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich inschrijft op Oplossing.be krijgt, standaard zo ingesteld, de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.