Oplossing.be nieuwsbrief

6de editie  september 2003 




In dit nummer:

Wijzigingen aan het forum


Recentelijk werden verschillende wijzigingen aangebracht aan het forum dat u als trouwe bezoeker, wellicht meermaals per week bezoekt. Zo zijn er enkele fora toegevoegd. Deze moeten er voor zorgen dat je in de toekomst nog beter geïnformeerd wordt over de plannen die wij moderators, met het forum hebben.

Verder is ook de methode van de boomstructuur (waarmee je bijv. makkelijk terug naar een hoofdcategorie op het forum kan gaan) gewijzigd. Deze is nu naast elkaar geplaatst, en niet meer onder elkaar zoals vroeger het geval. Wegens enkele kleine problemen (bijv. bij een lange topic-titel) is het echter nog niet zeker dat deze wijziging definitief is.

Een derde opvallende wijziging is de "Opgelost"-knop: topics die gestart zijn met een probleem en werden beëindigd met een concrete oplossing krijgen een speciaal kenmerk mee, waardoor je achteraf makkelijk oplossingen op de site kan terugvinden. Alleen de starter van het topic en de moderatoren kunnen deze knop gebruiken.

Vroeger kon men als topicstarter een topic afsluiten, vanaf nu is dit niet meer mogelijk en is het sluiten van topics alleen nog door moderators uit te voeren.

Tenslotte is ook de breedte van het forum gewijzigd waardoor het forum voor iedereen er even breed uitziet: zowel monitors met een hoge als monitors met een lage resolutie laten nu dezelfde lay-out zien.

De redactie.  


Opgesteld door:Strike 

"Rottende" CD-R's: 1 op 10 onleesbaar


Het heeft mij al meermaals verwonderd dat bepaalde bestanden die ik vroeger op
CD-R had gebrand, niet meer herkend werden in Verkenner. Toch stonden deze bestanden er op toen ik, 3 jaar geleden, met mijn eerste brander aan het werk ging om mijn foto's en back-up's veilig te stellen.

Een onderzoek van het nederlandse computertijdschrift PC-Active geeft mij nu bevestiging van wat ik reeds vreesde. Het onderzoek toont aan dat de data die op diverse CD-R's werd gezet, niet zo lang leesbaar blijven als de meeste producenten laten uitschemeren. Slogans als "Bewaar je data voor minstens 10 jaar op CD" schijnen heel erg optimistisch te zijn geweest. Na amper 2 jaar te zijn opgeslagen in hun originele verpakking, in een afgesloten kast, blijken tot 10% van de test-CD's fouten te vertonen.

De testen werden uitgevoerd op 30 CD-Rom merken, en de resultaten werden bekomen door onderzoek met een zeer naukeurige cd-analyzer, die bit per bit de oppervlakte van het schijfje scant.

De merkloze CD-R's die indertijd door de keten "Het Kruidvat" werden verkocht scoorden zeer slecht. De keten heeft beslist om hun klanten, die enkele jaren geleden bij hen slechte CD-R's hebben gekocht, een nieuw exemplaar gratis aan te bieden. Ook zal "Het Kruidvat" gratis trachten verloren geachte data van de CD's te laten recupereren door een gespecialiseerde firma. Als deze reddingspoging lukt krijgt de klant een nieuwe CD-R met de geredde data teruggestuurd.

Vraag blijft natuurlijk "en als dit niet lukt?". Heeft de consument dan recht op een schadevergoeding, en wie zal de grootte hiervan bepalen? Wat is de (financiële) waarde van een foto? Het antwoord hierop zal door een rechter, bijgestaan door een reeks experts, moeten bepaald worden. Bepaald niet simpel.

PC-Active wijst er verder op dat de consument het zogenaamde cd-rottingsproces, zoals het onleesbaar worden van digitale gegevens ook wel genoemd wordt, kan vertragen door goede opslag van het medium. Licht, vocht en warmte zijn de grootste vijand voor het bewaren van data. Ook de kwaliteit van de schijfjes speelt een grote rol.

Wil je data (foto's!) voor lange tijd bewaren dan doe je er goed aan om een kwalitatief hoogstaand merk CD's te kopen, en om de 2 jaar je belangrijke data opnieuw te branden op een nieuwe CD. Op die manier heb je kans dat je later de foto's nog kan laten zien aan je kleinkinderen.

Bron: Het Belang van limburg & PC-Active

Ingezonden door: SoftAid
 



Kopen op het Internet: Wie zal dat betalen…maar vooral: HOE?


In 2002 hebben zowat 1,7 miljoen Belgen een deel van hun zuurverdiende centjes gebruikt voor aankopen via het Internet. Alles samen goed voor een aderlating van 844 miljoen euro (zo’n dikke 34 miljard oude Bfr)!

Toch niet slecht, denkt U, maar alweer blijkt dat wij Belgen een beetje achterop hinken t.o.v. de ons omringende landen in Europa. Waarom? vraagt U zich zonder twijfel nagelbijtend af…

Om te beginnen zijn er te weinig Belgische bedrijven die op hun website ook werkelijk iets te koop aanbieden, dus als je jong bent (of oud, maakt niet uit) en je wilt wat, ben je al snel verplicht je te wenden tot een buitenlandse, vaak zelfs Amerikaanse firma, waarbij je dikwijls weken/maanden moet wachten op de levering van je bestelde spullen.

En dan is er de andere kant van de transactie: de betaling…Wat betreft het electronisch overmaken van geld, is de Belg een van de meest wantrouwige wereldburgers!

En nochtans is er weinig reden toe. Online betalen met creditcard hoeft helemaal niet onveilig te wezen, als U tenminste bepaalde veiligheidsregels in acht neemt:

  1. je betaling moet gebeuren via een versleutelde verbinding, de zogenaamde SSL-verbinding (Secure Sockets Layer). Zulk een verbinding herken je aan een  hangslot (of sleutel-) symbool rechtsonder in je browser, en de ‘http’ in de adresbalk is vervangen door ‘https. Hierdoor weet je dat je gegevens gecodeerd zullen verzonden worden, en ook dat de site die je ziet werkelijk de site is van de winkel die je bezoekt.
  2. -gebruik je gezond verstand en ga niet in op ‘miraculeuze aanbiedingen’ die in feite nauwelijks nog legaal kunnen zijn.
  3. -probeer alvorens wat te bestellen (en te betalen) iets meer over de aanbieder te weten te komen, wellicht via een forum of een mede-computeraar die ervaringen heeft met die site. Na een minder belangrijke aankoop, waarbij alles vlot en correct verliep, kan je de betreffende handelaar toevoegen aan je lijst van ‘betrouwbare winkels’
  4. -bepaalde softwareprogramma’s (zoals bv. Norton Internet Security) hebben privacy-functies die je zelf kan instellen, zodat je nooit je vertrouwelijke gegevens naar een niet-beveiligde site kan sturen.

Wanneer de transactie plaatsvindt tussen 2 privé-personen, kan je uiteraard moeilijk met een kredietkaart werken. Voor zulke gevallen is er Paypal (http://www.paypal.com/). Bij deze dienst geef je eenmalig, bij de registratie, je kredietkaartgegevens en je e-mailadres door, waarna Paypal zonder verder geklooi met cijfertjes, al jouw betaalopdrachten uitvoert en/of betalingen van derden aan jou doorsluist. Een pincode en een SSL-versleuteling zorgen voor beveiliging. Enige voorwaarde is dat de andere partij een e-mailadres moet hebben. Paypal haalt het bedrag dat je wil doorstorten rechtstreeks bij jouw kredietkaartrekening.

Nog een manier om veilig van je geld af te raken (zonder creditcard):
schaf je een C-Zam/PC aan.

Dit toestel is een kaartlezer die genoegen neemt met je bestaande Bancontact-kaart en
je hieraan gekoppelde pincode, om betalingen uit te voeren op super-veilige wijze: Je gegevens worden door jouw bank versleuteld en zo verstuurd naar de bank van de webhandelaar, die dus jouw gegevens zelfs niet te zien krijgt.
Het systeem heet Banxsafe, bedacht door Banksys en Bank Card Company. Omdat het installeren van de kaartlezer (serieel of USB) nogal eens wil mislopen, is het systeem niet erg geliefd bij netshoppers, en dus vind je ook (nog) niet veel webwinkels die het ondersteunen. Bij o.a. Kinepolis en Selexion kan je er wel al mee betalen.

Bron: Banksys

Ingezonden door: dwa
 


Het maken van een eenvoudige website.


Webruimte verkrijgen:

Ga naar de site van je provider en schrijf je in voor webruimte.
Is dit gebeurd, prima. Na enkele uren/dagen ontvang je een login-naam en een paswoord via e-mail. Schrijf dit op.
Mensen die geen provider hebben kunnen een gratis host nemen bij Lycos. Ga naar deze site, klik op "Build a Site" en vul het registratieformulier in.

Een eerste webpagina schrijven:

Je kan kiezen uit tekstverwerkers en speciaal voor dit werk gemaakte programma's. Laat ons voorlopig kiezen voor een eenvoudig programma. Open (Start->Bureau-accessoires->) Kladblok en typ het volgende:

<html>
<head>
<title> Boe</title>
</head>
<body>
Hello world !!
</body>
</html>

Sla dit werkje op als index.html. Noteer waar je het zet.

Je eerste webpagina op het web zetten (uploaden).

Als je de login en het paswoord ontvangen hebt download dan het programma SmartFTP en de taalmodule voor nederlands op deze site.
Installeer en open het programma.

Je gegevens invullen:

wat moet je nu doen? ->bij yourserver.com zet je de ftp uploader:
Voor Skynet is dat users.skynet.be
Voor Telenet is dat users.pandora.be
Voor Lycos is dat ftp.members.lycos.nl
->bij gebruiker is dat jouw inlog die je hebt van je provider.
->bij wachtwoord jouw paswoord .
->Druk nu bij ftp-> verbinding opzetten en je komt binnen op de server.
->Ga nu naar Opdrachten->Uploaden->Rechtstreeks->Bestand selecteren en zoek daar het bestand index.html dat je hebt opgeslaan. Klik er op en als alles goed is gegaan staat index.html nu op de server.

Het resultaat:

Open je Browser (bv Internet Explorer) en typ je adres in de adresbalk.
Je website heet bijvoorbeeld: http://users.skynet.be/jouwinlognaam/index.html
Op je website staat nu de tekst die je hebt ingevoerd tussen <body> en </body> namelijk: Hello world !!. Verander nu deze tekst in Hello oplossing.be in je index.html, upload deze met SmartFTP, bevestig als je wordt gevraagd om te overschrijven en ga terug naar je browser. Druk op F5 om het venster te vernieuwen en de nieuwe tekst, Hello oplossing.be moet nu op je website staan.

Foto's en tekeningen uploaden:

Dit doe je op dezelfde manier. Zoek in plaats van index.html een foto uit. Bijvoorbeeld foto.gif. Upload deze op dezelfde manier. Wil jij (of je vriend) de foto bekijken op je website dan wordt het adres http://users.skynet.be/jouwinlognaam/foto.gif

Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje op weg heb geholpen met de eerste stappen in websites bouwen. Heb je vragen dan kan je op onze site altijd hulp krijgen. Een nuttige adres over het maken van websites: http://www.dto.tudelft.nl


Ingezonden door:Verygoodman 


Vensters in Internet Explorer.


Veel internet surfers hebben het moeilijk met het "onthouden" van de venstergrootte in Internet Explorer. IE lijkt soms wel aan geheugenverlies te lijden, net zoals zijn broertje "Verkenner", zeker als het er op aan komt om zich de laatste instelling van de venstergrootte te herrinneren. hier vind U een simpele techniek om dit probleem op te lossen.

Sluit Internet Explorer volledig af en open hem opnieuw. Rechts-klik op eender welke link en kies om te openen "In een nieuw venster". Pas dit tweede venster, wat zich nu geopend heeft aan, wat betreft afmeting en positie, zoals je in de toekomst elk tweede venster wilt laten openen.

Sluit nu het venster door gelijktijdig de "shift" toets ingedrukt te houden, en te klikken op het kruisje in de rechter bovenhoek van dat venster.

Pas nu het overgebleven venster aan zoals je het hoofdvenster in de toekomst wil zien openen en sluit ook dit af op dezelde manier.

Internet Explorer zou zich nu steeds deze instellingen moeten herinneren. Moest hij het toch weer vergeten na een tijdje, dan kan je deze simpele truuk herhalen.

Ingezonden door: SoftAid


SoBig.F virus maakt geschiedenis.


SoBig.F, het zichzelf het snelst verspreidende computervirus uit de informaticageschiedenis, lanceerde op vrijdag 22 augustus een nieuwe aanval. Nog steeds is het niet duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn. De vernuftige worm, die midden augustus opdook, stuurde een nooit geziene hoeveelheid e-mails rond.

SoBig.F baart virusdeskundigen zorgen omdat de worm erg goed in elkaar steekt. Pas na een week werd een stukje van de code gekraakt waaruit bleek dat de worm mogelijk een nieuwe aanval zou lanceren. De PC's die de afgelopen weken wereldwijd geïnfecteerd raakten, kregen de opdracht om zich in verbinding te stellen met één van de 20 computers, verspreid over de VS, Canada en Zuid-Korea. Die computers sturen dan een webadres terug waar de besmette PC's een programma kunnen downloaden en vervolgens uitvoeren. Het is niet bekend wat het programma gaat doen.

Volgens de Belgische deskundige Eddy Willems van het bedrijf Data Alert werden de 20 computers opgezet door de auteurs(s) van SoBig.F."We zagen eerder al dat besmette PC's zich in verbinding stellen met een bepaalde computer in een bepaald land. Nieuw is dat 20 PC's op verschillende plaatsen in de wereld worden ingezet. Het kan een grap zijn, maar mogelijk is het ernstig, en gaat het om een complot."

Het FBI, andere instanties en het finse antivirusbedrijf F-Secure dat ook de code kraakte, proberen de 20 computers op te sporen en af te koppelen van het internet. De helft zou al uigeschakeld zijn maar één toestel volstaat, en SoBig.F kan de besmette PC's doen uitwijken naar andere computers.

De worm stuurde in de voorbije dagen naar schatting meer dan 100 miljoen besmette mailberichten rond. Metingen door een Brits bedrijf leren dat wereldwijd 1 mail op de 17 besmet is. Dat is een nieuw record. Wereldwijd hadden computernetwerken last. Hier en daar waren er storingen, zoals in het treinverkeer in de VS. Belgacom, dat 1 miljoen mailboxen in België beheert, telde in 36 uur ruim 2 miljoen besmette mails. Dat is ruim een kwart van alle inkomende mails.
 

Bron: De Tijd

Ingezonden door: SoftAid
 

Wij zoeken.....


Zoals jullie al ondervonden hebben is Oplossing.be een helpdesk voor computerproblemen. Een gratis helpdesk. Zonder Spam. Zonder reklame, uitgezonderd die ene banner van Combell, die dan ook onze site sponsort en ons help met technische problemen.

De site wordt gedragen door de schouders van Admin, hij zorgt voor de administratie, de "Public Relations", het onderhoud van de site. hij wordt daar bij geholpen door ons, moderatoren, die hem de zwaarste last van zijn schouders afnemen, door het forum in goede banen te leiden. Dit alles gebeurt op vrijwillige basis, en wij beschouwen het allen als een prettige hobby. Elke maand worden er immers honderden mensen geholpen, rechtstreeks of door het lezen van vroeger gestelde vragen en gevonden oplossingen.

Als moderatoren hebben wij echt onze handen vol om het forum op orde te houden. Nu trachten wij ook nog maandelijks een nieuwsbrief te laten bezorgen aan al onze 2000 leden. Het valt niet altijd mee om steeds nieuwe onderwerpen voor deze nieuwsbrief te bedenken.

Ik zou langs deze weg dan ook een oproep willen doen aan eenieder die zich geroepen voelt om mee te werken aan de nieuwsbrief. Wat we zoeken zijn mensen die graag schrijven, en liefst veel inspiratie hebben. Er is geen verplichting om elke maand een stukje te schrijven (het mag natuurlijk wel), het is wel van belang dat de leden zich betrokken voelen bij de site, want dit is ook jullie site. Zonder problemen, zonder bezoekers, zonder leden, zou deze site niet bestaan.

We mochten in de vorige nieuwsbrieven reeds op hulp rekenen van buitenaf door o.a. Tientje, Spyder, Psycho, dwa, GnOOm en Linda. Waarvoor dank ! Heb jij ook interesse, stuur dan een mailtje naar redactie@oplossing.be met een eigen artikel. Alle ingezonden artikels worden door ons gecheckt op opmaak en spelling, je hoeft dus echt geen expert te zijn om een inzending te overwegen.

Tot binnenkort...

De redactie.


Ingezonden door: SoftAid

Downloadgedrag bij jongeren ...


Onlangs werd een enquête over het downloadgedrag bij jongeren georganiseerd.

Vier tweedejaarsstudenten (L.U.C.) organiseerden onlangs een enquête onder hun medestudenten i.v.m. het downloaden van muziekbestanden.

Uit vragen en (vooral) antwoorden konden we het volgende afleiden:

14% van de ondervraagde jongeren vindt de huidige prijs van een CD normaal, 86 % vindt de prijs ècht te hoog.

50 % van de ondervraagden die 'muziek heel belangrijk' vinden, staan afkerig t.o.v. het downloaden van muziek, terwijl van degenen die 'muziek onbelangrijk' vinden, er slechts 29,4 % echt tegen zijn.

72,7 % van de ondervraagden die een vriendenkring hebben die negatief staat t.o.v. het downloaden, staan er zelf ook negatief tegenover. Ook van diegenen met een vriendenkring die het downloaden wèl ziet zitten, blijkt 60,0 % van dezelfde mening als de vrienden. In beide gevallen blijkt slechts zo'n 10 % echt een tegenovergestelde mening te hebben dan de vriendenkring.

Slechts 22,7 % van de bevraagden die niet vertrouwd zijn met de mogelijkheden van het Internet, staan positief t.o.v. downloaden. Aan de andere kant: 59,1 % van degenen die goed vertrouwd zijn met het Net staan ook positief t.o.v. downloaden.

Volgende hypotheses worden uit de (volledige) enquête gedestilleerd:

-De prijs van een CD heeft een rechtstreeks verband met het downloadgedrag van jongeren.
-Er blijkt in deze groep negatief verband te bestaan tussen het belang dat de ondervraagden hechten aan muziek, en hun houding ten opzichte van het downloaden.
-Hoe belangrijker muziek is, des te negatiever denkt men over het downloaden.
-Uit deze enquête blijkt zeer duidelijk dat de ondervraagden meestal dezelfde mening hebben over dit onderwerp als hun vriendenkring.
-Een bevraagde die zeer goed bekend is met het Internet, staat eerder positief t.o.v. downloaden dan zijn niet-geoefende collega-internetgebruiker.

Hieruit blijkt waarschijnlijk alleen maar dat je met enquêtes en statistieken zelfs kunt bewijzen dat de wereld rond is!

Bron van de gegevens: K. Pipijn /C. Van Durme / F. Waer / R. Wolfs

Faculteit T.E.W. / LUC Diepenbeek
 

Ingezonden door:dwa  


Helpdeskhumor


Helpdesk: "Uw wachtwoord is een kleine a van appel, een hoofdletter V als in Victor, het nummer 7."
Klant: "Is dat een hoofdletter 7?"


Een klant kon geen verbinding maken met het Internet.
Helpdesk: "Weet u zeker dat u het juiste wachtwoord gebruikt?"
Klant: "Ja, dat weet ik zeker. Ik heb het een collega zien doen."
Helpdesk: "Kunt u mij zeggen welk wachtwoord dat was?"
Klant: "Vijf sterretjes."


Klant: Ik werk met Windows Me...
Technieker: Ja..?
Klant: Mijn computer werkt niet!
Technieker: Ja, dat zei U net ook al...


Een man belt met de mededeling dat hij de CD speler op zijn computer niet kan vinden.
Helpdesk: "Kunt u mij uw computer even beschrijven?"
Klant: "Ik heb mijn toetsenbord, mijn scherm, en die grote bak."
Helpdesk: "Dat is dus de computer. kunt u die beschrijven?"
Klant: "Ik zie een knopje met een groen lichtje..."
Helpdesk: "Dat is dus de aan/uit-knop."
Klant: "Dan een klein gleufje met een knopje..."
Helpdesk: "Dat is dus voor de floppy's."
Klant: "En daaronder zit alleen de bekerhouder...


 


Ingezonden door:SoftAid 

Werken in DOS: een tweede HD installeren.


We gaan er van uit dat je een nieuwe tweede HD wilt installeren, en je oude HD met je besturings-systeem als je 1ste HD wilt behouden. Je station-letters blijven liefst ongewijzigd, zeker als je al een tweede (of meerdere) partities hebt op je 1ste HD.
Het verschil zit hem in het partitioneren van de 2de HD. Partitioneer je deze als een "Primairy Partition" (Eerste Partitie), dan zal Windows de eerste partitie van deze HD zien als station D: en zal je huidig station D: op de 1ste HD van naam veranderen (E:, F:,...), daardoor zullen de data die gelinkt zijn aan Windows niet meer door deze herkend worden, en dus onbruikbaar worden.
Partitioneer je echter je 2 de HD als een "Extended DOS Partition" (Uitgebreide DOS Partitie) dan krijgen de stations op de 2de HD stationletters die volgen op de stationletters op de 1ste. De CD-stations verschuiven altijd naar achter.

Een nieuwe HD (Hard Disk = Harde Schijf) installeren is niet zo eenvoudig. Er dienen verschillende zaken te gebeuren alvorens je deze kunt gebruiken om data op te slaan.
Je kan dit verdelen in 4 groepen :

1. De montage van de HD.
2. Het laten detecteren van deze HD in je BIOS.
3. Het Partitioneren.
4. Het formatteren.

De Nieuwe HD monteren.

Dit is vrij eenvoudig. Schakel je PC uit en trek de stroomstekker uit, open de kast, en je vindt de eerste HD, je Cd spelers en floppy aan de voorkant in een daarvoor bestemde rack. Er is zeker nog een rack vrij, daar monteer je de nieuwe HD in met de meegeleverde 4 schroeven.
Bekijk nu de kabels die aan je CD speler(s) en 1ste HD zijn aangesloten.
Je zal merken dat er vanaf je Moederbord twee "flat cables" vertrekken. Deze hebben meestal 40 draden, soms zelfs 80. De stekkers zijn hetzelde. Aan elk van die 2 kabels zitten er 2 stekkers. Steek een vrije stekker van die flatcable die niet naar je 1 ste HD loopt in de nieuwe HD.
(Als er een CD-speler op deze kabel zit dan kijk je op de achterzijde van deze CD-speler naar de settings van de "jumper". Dit is een kleine plug die je kan versteken en zo een bepaalde verbinding maken. Als de Jumper op de CD-speler op Slave staan, dan zet je de jumper van de HD op Master. Als de Jumper van de CD op Master staat, zet je deze van de HD op Slave.)
Soms is het mogelijk om de flat-cable verkeerd in te steken (geen uitsparing in de stekker). Dan moet je op de HD kijken aan welke zijde een 1 staat aan de connector(meestal aan de buitenkant). Op de flatcable zie je een buitenste draad die rood is, dit is je 1 en de stekker moet er dus zo in dat de rode draad aan de zijde van de 1 op de connector staat.
Steek nu ook een van de vrije stroomkabels in de HD.
Zorg dat alles goed vast zit, en alle stekkers nog eens aangeduwd zijn.
Sluit de kast en zet ze terug onder spanning.

De HD in de BIOS laten detecteren.

Start de PC op en druk regelmatig op de toets Delete, of de toets Del, tot er een blauw scherm verschijnt met in de hoofding "BIOS" en daaronder een aantal rubrieken. (Daar er vele verschillende soorten en merken van BIOS zijn, kunnen deze schermen verschillen van PC tot PC)
Tussen deze rubrieken vind je normaal gesproken ook een rubriek die "Auto-Detect Hard Disks" heet. Deze moet je gewoon aanklikken, of er met de pijltoetsen naar toe gaan en op Enter drukken.
De BIOS zal nu je Hard Disks en CD stations detecteren. Dit vraagt maar enkele seconden. Daarna ga je naar de rubriek " Save Settings and Exit" en druk op Enter. Als er om bevestiging gevraagd wordt dan typ je y of yes. Herstart de PC.

De nieuwe schijf partitioneren.

Dat wil zeggen dat er een bepaalde indeling moet worden gemaakt. Dit doe je met FDisk. FDisk bereik je in DOS. Als je WinXP op je PC hebt kan je best een opstartdiskette van Win98 gebruiken. Deze kan je downloaden van de Microsoft site. Zet de uitgepakte programma's op een floppy.

Als je deze diskette gemaakt heb, start je de PC op met de diskette er in. Er opent zich nu een menu, met een optie om op te starten in DOS. Kies hiervoor.

In het zwarte scherm zie je nu een prompt: A:\>
Typ nu fdisk achter de prompt. Er staat nu A:\>fdisk
Klik op Enter. Je ziet nu een scherm met 5 mogelijkheden:
Hier moet je goed opletten. Eerst kies je voor optie 5 : "Change current fixed drive".
In het volgende venster kan je nu je 2de HD kiezen. Ik weet niet hoe je drives gaan aangeduid zijn: de 1ste als 0 en de 2 de als 1, of de eerste als 1 en de 2 de als 2. Dat moet je zelf even bekijken. Je moet zeker zijn dat je de 2 de HD kiest. (Als je niet 100% zeker bent mag je zelfs je 1 ste HD afkoppelen tot na Fdisk is uitgevoerd.)
Dan ga je in het Fdisk menu naar : "Create DOS partition or Logical DOS drive". Dan krijg je een volgend scherm en daar kies je voor nr. 2 : "Create Extended DOS Partition".
Hij vraagt je nu hoeveel van de schijf moet gebruikt worden voor deze partitie: antwoord "Alles" (All )
De partitie wordt nu gemaakt, dit kan even duren. Hierna gaat Fdisk je automatisch voorstellen om een "Logical DOS drive" aan te maken. Er verschijnt een boodschap in de zin van :"This drive has no logical DOS drives, would you like to create some now??" Antwoord Yes. Geef nu de hoeveelheid MB op die je wilt voor deze partitie.
Let op, dit wordt het eerste station op de nieuwe HD. Als je enkel 1 station op deze HD wilt maken dan geef je als MB "alles" (All)op, of het maximum wat je kan instellen.
Wil je 2 stations op deze HD dan bepaal je hoeveel je voor dit eerste station wilt. Voor een tweede station aan te maken ga je later terug naar het menu "Create DOS partition or Logical DOS drive" en dan naar "Create Logical DOS drive". Daar geef je dan voor het tweede station de overige MB (All) op.
Als dit gebeurd is sluit je af, sluit de pc af en start terug op met de Win98 diskette er in.

De nieuwe HD formatteren:

Terug aan de Prompt typ je na de A:\> format E: en druk op Enter.
Kies nu het systeem waarin je wil formatteren. Bedenk dat als je een van deze partities wil gebruiken om Images (soort Backup) gemaakt met Ghost op te slaan, je deze partitie in FAT32 moet partitioneren.
Als je eerder gekozen hebt om ook een F: partitie te maken, herhaal dan bovenstaande stappen voor de F: partitie.( A:\> format F: )

Hierna kan je afsluiten, eventueel je 1 ste HD terug aansluiten, de PC opnieuw opstarten en controleren in Windows of al je stations herkend worden. Druk deze nieuwsbrief af, zo heb je alle uitleg bij de hand als je werkt.  


Ingezonden door:SoftAid 

Statistieken voor de maand augustus

 
Totaal aantal leden:
Totaal aantal berichten:  
Totaal aantal onderwerpen: 
Top Poster
Aantal nieuwe leden
2039
23453
4541
SoftAid
82

Redactie

De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Webmaster
- Verygoodman
- SoftAid
- StriKe
- Yakko

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich aanmeld bij oplossing.be krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.
 

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.
 

Hosted by Combell.com