Oplossing.be Nieuwsbrief 7e editie oktober 2003
In dit nummer:


Nieuwe lay-out nieuwsbrief

Het forum kreeg vorige maand een flinke opfrisbeurt qua uiterlijk, maar ook technisch waren er enkele wijzigingen. Vanaf deze editie is ook de nieuwsbrief lichtelijk anders. Zo is er enerzijds het uiterlijke, maar ook een 'onderhuidse' verandering heeft plaatsgevonden.

Tot op heden was er in de nieuwsbrief geen rechtstreekse link terug te vinden die naar het forum leidde. (Bedankt voor de opmerking, Lutty). Vanaf deze editie hebben we dit probleem opgelost door een link aan te leggen op het logo "Oplossing.be". Als u dus op het logo helemaal links boven klikt, dan komt u terecht op de startpagina van het forum, http://oplossing.be

Voorts heb je wellicht al gemerkt dat de nieuwsbrief er iets anders uitziet. We kijken uit naar jullie reacties omtrent de lay-out en vooral over de inhoud, zoals we die in het verleden mochten ontvangen.

Tot slot melden we ook nog even dat de in- en uitschrijvingsprocedure voor de nieuwsbrief werd gewijzigd. Voorheen kon je je uitschrijven op een speciaal daarvoor voorziene pagina. Vanaf nu moet je in je profiel aanduiden of je de nieuwsbrief al dan niet wilt ontvangen. Standaard staat voor ieder lid het vinkje aan, wens je de nieuwsbrief niet te ontvangen, dan kan je dat dus (eventueel tijdelijk) uitvinken in je persoonlijk profiel.


Opgesteld door: StriKe
XP: problemen onder administrator account

Onder het besturingssysteem Windows XP kunt u één of meerdere gebruikersaccounts aanmaken. De account "Administrator" is echter steeds standaard aanwezig. Er is door één van onze leden een 'probleem' opgemerkt: sommige programma's zouden onder deze account in bepaalde omstandigheden niet bruikbaar zijn, ook al bent u dus ingelogd als administrator, de hoogste rang die het besturingssysteem kent. Je kan dit met volgende werkwijze verhelpen:

1. Via Start - uitvoeren.
2. Typ ‘Regedit’ en klik op OK.
3. Zoek en selecteer de gevraagde registersleutel.
4. Klik rechts erop en kies Machtigingen.
5. Klik op Toevoegen, en typ in het venster dat verschijnt ‘Iedereen’.
6. Klik op 'Namen controleren', en klik dan op 'OK'.
7. Selecteer 'Iedereen' in de lijst 'Namen of groepen van gebruikers'.
8. Plaats een vinkje bij 'Machtigingen voor iedereen, Volledige beheer', in de kolom 'Toestaan'. Merk op dat 'Lezen' in de kolom 'Toestaan' nu ook aangevinkt staat.
9. Selecteer elke gebruiker één voor één in de lijst 'Namen of groepen van gebruikers'. Controleer of alle vakjes in de kolom 'Weigeren' staan uitgevinkt. Als er in deze kolom vinkjes staan, haal ze dan weg.
10. Klik op de knop Geavanceerd, vink het vakje 'Overneembare machtigingen..' aan en klik dan op OK.
11. Klik op 'Ja' als Windows u om bevestiging vraagt. Klik op 'OK' om het dialoogvenster te sluiten.
12. Register afsluiten en PC heropstarten.

Aangezien U nu iedereen rechten hebt gegeven op dit programma, kunt u het ook gebruiken of verwijderen.


Ingezonden door: Linda
Gedaan met piraterende IM-messengers?

Iedereen die af en toe (of regelmatig) chat met MSN zal het wel al gemerkt hebben door het waarschuwingsbericht dat je ontvangt. Vanaf 15 oktober 2003 zal het niet langer meer mogelijk zijn om gebruik te maken van het programma als je nog een oudere versie gebruikt. Daarmee wordt bedoeld versies kleiner dan MSN Messenger 5.0, of Windows Messenger beneden 4.7.2000. Wat de reden voor deze aanpassingen zijn, daarover blijft het bedrijf Microsoft uit Redmond USA, nogal vaag over. De officiële reden die de buitenwereld ingestuurd wordt is dat het over een veiligheidsupdate gaat.

Het directe gevolg is nu wel dat andere instant messengers na 15 oktober niet meer kunnen connecteren op het netwerk van MSN tenzij ze een contractuele overeenkomst hebben met Microsoft. Zo heeft Trillian ondertussen al zo een regeling op zak en kan je op hun site reeds de nodige patches downloaden.

De boodschap voor iedereen die het waarschuwingsbericht ontvangt telkens ze inloggen op het netwerk van MSN is dus om tegen 15 oktober een nieuwe versie te downloaden van dit programma. Zoniet zal het onmogelijk worden om nadien nog te kunnen connecteren op de chatservers van MSN. Ook Yahoo Messenger service zorgt sindskort voor gelijkaardige problemen.


Opgesteld door: Yakko



Olympische Spelen 2016

In 2016 zou Bart Somers, Vlaams Minister President, de Olympische Spelen naar Vlaanderen willen halen. Door velen wordt dit aanzien als een droom of als een verkiezingsstunt, maar er gaan uiteraard ook andere stemmen op.

De meningen van diverse belanghebbende partijen zijn inmiddels al gehoord, zoals de politieke wereld, maar ook media en andere instellingen hebben hun commentaar al laten vallen.

Sinds kort is er echter ook een website beschikbaar, Vlaanderen2016.be waarop de "gewone man" zijn mening kwijt kan over dit initiatief.

De site bestaat uit twee grote onderdelen: enerzijds is er het informatieve gedeelte waar je verduidelijkingen terugvindt over het idee van Bart Somers, en anderzijds is er ook een forum voorzien waar mensen met elkaar van gedachten kunnen wisselen.


Bron: ZDNet.be
Kleine webcam voor laptop

Creative Webcam Notebook is een zeer compacte webcamera voor uw laptop. Het wordt met een veerklem aan het scherm bevestigt. De nieuwe webcamera is ontworpen om tegemoet te komen aan notebookgebruikers die onderweg videovergaderingen willen houden. De WebCam Notebook kan je aan het notebookscherm vastmaken met een speciale veerklem en is qua grootte vergelijkbaar met een AA-batterij en weegt niet meer als 40 gram. Hij heeft bovendien een speciaal mechanisme dat de USB-kabel oprolt wanneer hij niet wordt gebruikt en wordt geleverd met een draagtasje. De Creative WebCam Notebook heeft een VGA-sensor met een resolutie van 640 x 480 pixels. Net als alle Creative WebCam-producten is ook de Creative WebCam Notebook voorzien van software voor videovergaderingen, video instant messaging, beveiliging via bewegingsdetectie en de opslag en online uitwisseling van beelden. De WebCam Notebook heeft een adviesprijs van 54,90 euro.


Ingezonden door: Admin
Batch-files maken.

Er zijn verschillende leden die er echt werk van gemaakt hebben om een bijdrage te leveren aan de nieuwsbrief. Daar zijn we ze echt dankbaar voor. De nieuwsbrief mag een weerspiegeling zijn van de interesse die mensen aan de PC houden. Michiel schreef dit stukje over batch-files, iets wat misschien niet zo vanzelfsprekend is, maar waar iedereen nut van kan hebben, als hij of zij er zich even in verdiept. Hier is deel 1:

Batch-files: Wat is dat en hoe kan ik er een maken?

- Wat is een batchfile?

Batch betekent stapel. Dit wil dus zeggen dat dit bestand (file) een stapel bevat. Maar waarvan? Wel, het bevat een stapel met dos-commando's. Commando's die door jou gegeven zijn en die DOS voor je uitvoert bij een muisklik. Het handige is dat je ontzettend veel commando's in je bestand kan plaatsen als je dat wil. Dit wil zeggen dat je in één klik honderd dingen tegelijk kunt doen.

-Hoe kan ik er een maken?

Les 1: Opwarmer

Directories bekijken

Om enkele commando's te oefenen gaan we eerst naar DOS. Het dosprompt kun je vinden als je 'start', 'Programma's', 'MS DOS Prompt' volgt. Je zou dan het volgende moeten zien: C:\WINDOWS>
typ in: DIR (+ enter): Dan worden alle mappen en bestanden met info gegeven die zich in de map C:\WINDOWS bevinden.
typ in: DIR /W (+ enter): Je krijgt nu hetzelfde lijstje maar zonder de details.
typ in: DIR.TXT (+ enter): Nu krijg je alle tekstbestanden te zien van deze map.
typ in: DIR A*.TXT (+ enter): Nu zoek je naar txt bestanden waarvan de naam met een A begint.
typ in: DIR A*.* (+ enter): Nu zoek je naar alle soorten bestanden waarvan de naam met A begint, niet enkel TXT bestanden. Je kan "A" vervangen door wat je maar wil. Je kan ook meerdere letters nemen.
typ in: DIR MS*.EXE (+ enter): Nu krijg je alle bestanden die beginnen met MS en een .exe extensie hebben. Zo kan je MS of .EXE vervangen door wat jij wil.

Je kan ook een map (bijvoorbeeld "test" ) bij maken in de map Windows door eenvoudig het commando "mkdir" (zonder de haakjes) te typen achter de C:\Windows\> prompt. mkdir staat voor make directory.
vb: C:\Windows\> mkdir test

Veranderen van Station

Als je meerdere stations hebt dan kan je veranderen van station door het gewenste station te typen na het huidige station. (Als je geen andere stations hebt dan je C: kan je uiteraard ook niet verwisselen van station :-)) Je moet dus wel eerst terug naar de root van het station, dit is de C:\> of D:\> enzovoort.
Dit kan je als je het commando CD.. typt na een map en op enter drukt. Dan ga je een level omhoog. CD staat voor Change Directory en de dubbele punt staat voor "een level omhoog".
Als je alles netjes gevolgd hebt dan zie je nu dit staan: C:\Windows\>
typ in: CD.. (+ enter): Nu ga je naar je C: station.
typ in: D: (+ enter): Nu ga je naar je D: station.
typ in: C: (+ enter): Nu ga je naar je C: station.
typ in: CD Windows (+ enter): Nu ben je naar de map "Windows" gegaan in je C:\root.
typ in: CD Test (+ enter): Nu ben je naar de map "Test" gegaan in je map "Windows".
typ in: CD.. (+ enter): en je gaat terug naar je C: Had je in de map "Test" nog een "ondermap" gemaakt dan kon je deze met gelijkaardige commando's bezoeken en verlaten.

Zo, nu kunnen we de inhoud van stations bekijken en van station veranderen.
We sluiten het DOS venster met het commando "EXIT" te typen na de prompt. In Les 2 leren we bestanden copiëren en plakken via DOS commando's.


Ingezonden door: Michiel Martens
MSN 6.0: Hulp op afstand.

Al vaak hoorde ik veel misvattingen over de functie "Hulp op afstand" onder MSN 6.0 (en andere Messenger uitvoeringen)..
Nogthans gebruik ik het programma veel, om hulp te bieden, maar ook om hulp te vragen.

Wat zijn de voorwaarden om deze functie te kunnen gebruiken:
- Uiteraard internetverbinding.
- Openstaand gespeksvenster (indien je deze sluit tijdens de sessie wordt automatisch het contact verbroken).
- Juist geconfigureerde firewall (zodat deze ook toestaat om verbinding te hebben met een ander netwerk).
- Helper en vrager moeten identiek dezelfde uitvoering van Messenger gebruiken, anders werkt het systeem niet.

Wat gebeurt er vervolgens?
- Als "vrager" om hulp, moet je eerst een uitnodiging sturen, die de "helper" dan accepteert.
- Er wordt een verbinding tot stand gebracht.
- Het beeld kan plots "bevriezen", afhankelijk van de snelheid van de verbinding.
- De helper ziet het bureaublad van de vrager en moet opnieuw toestemming vragen om het "beheer van de computer" over te nemen. Als je de helper niet goed kent is het aangeraden deze enkel mee te laten kijken, jij behoudt het beheer helemaal, maar kan de helper laten zien waar het schoentje wringt.
- Als de helper wel het beheer heeft (je ziet de muis bewegen) dan kan de vrager desgewenst de muis terug overnemen.
- Wil je de sessie onverwacht stoppen, duw je op de escape knop (Esc) en de verbinding wordt onmiddelijk verbroken.

Wat kan (ondanks de geruchten) niet?
- Als je bijvoorbeeld Outlook Express beveiligd hebt met een passwoord, kan de helper niet zien wat de vrager intypt.
- Programma's verwijderen (je deelt een toepassing ).
- In je Bios geraken (er is geen internetverbinding meer).
- Een format c: uitvoeren.
- Een programma zoals Adaware laten scannen.

Een gouden regel :laat nooit onbekenden toe op je pc.Zorg dat je goede afspraken maakt met diegene die je helpt. Het is zeker zo fijn voor beide partijen als er stap voor stap in het gespreksvenster wordt uitgelegd wat je doet,of wilt wat er gebeurt..


Ingezonden door: Tientje



Gratis telefoneren met Skype: maar wat kost het echt?

Skype, het jongste kind van de makers van KaZaA belooft je heel wat. Gratis praten met je vrienden, waar ook ter wereld. Er wordt gebruik gemaakt van P2P (peer-to-peer) technologie die het mogelijk maakt U te verbinden met andere bezitters() van de Skype software.

Maar, dat "voor niets" alleen de zon opgaat, weten we al lang. Toch moet je al ver gaan zoeken om het addertje onder het gras te vinden, of zullen we het maar een dikke adder noemen, bij nader inzien.

In de gebruiksvoorwaarden staat onder andere volgende paragraaf:

Skyper reserves the right to add additional features or functions to the Skype Software.When installed on your computer, the Skype Software periodically communicates with Skyper servers.

Met andere woorden: als je de voorwaarden van Skype accepteert en Skyper download, laat je toe dat Skype zo veel software op je PC mag installeren als zij zelf willen, zonder dat ze je daarvan moeten verwittigen of toelating moeten vragen. Zij kunnen dit zo dikwijls doen als zij nodig achten. Ze mogen dus op je PC eender welke (verborgen?) programma's installeren. Wat deze doen, daar hebben we het raden naar.

Maar toch zal Skype zich hier niet echt rijk aan kunnen maken, en dat moet toch wel de bedoeling zijn. Dus nog even verder "grasduinen" en dan komen we het volgende tegen:

Permission to Utilize.
In order to receive the benefits provided by the Skype Software, you hereby grant permission for the Skype Software to utilize the processor and bandwidth of your computer for the limited purpose of facilitating the communication between other Skype Software users.

Vrij vertaald: Om van de voordelen van Skypes software te kunnen genieten, geeft u hierbij toelating, dat de Skype Software Uw processor en de bandbreedte van uw computer gebruikt om de communicatie tussen andere Skypes Software gebruikers te bevorderen of te bewerkstelligen.

Skype kan dus, met de programma's die zij installeren, de processor en de bandbreedte van je PC gebruiken om andere gebruikers (betalende klanten?) hier voordeel uit te laten halen. Ondanks verdere beloften dat zij zullen trachten je systeembronnen niet te zeer te belasten, vraag ik mij toch af waar de grens ligt. Als mijn PC en internetverbinding trager worden, mijn recources uitgeput raken, en ik een grote hap van mijn HD kwijt ben, zal ik zelfs met de beste tools hun (verborgen) software niet van mijn PC verwijderd krijgen.

Mij geeft dit de indruk dat men werk maakt om een 2de KaZaA aanval op te zetten. Ongeveer iedereen zal nu wel door hebben, dat je met KaZaA niet enkel muziek en filmpjes binnen haalt, maar ook virussen, banners, reklame en spyware. Veel reklame. En veel spyware. Met het downloaden van Skype wordt het waarschijnlijk nog erger.

Je bent gewaarschuwd.


Ingezonden door: SoftAid
Dit verscheen in de vorige nieuwsbrieven:

Met dit lijstje willen we jullie op de hoogte houden van de artikels die in vroegere nieuwsbrieven zijn verschenen. Wij zullen hier telkens de laatste 3 maanden weergeven.
Op die manier heeft U een overzicht en een snelle toegang tot deze berichten. Besef wel dat, in de snelle wereld van de technologie, veel van deze berichten al kunnen achterhaald zijn.

Juli 2003

Nieuwe toolbar Google blokkeert popups
Crazy Browser
Tips om spam te beperken
Excel: Lotto uitslagen voor groepen
Anti-spam instellingen bij Telenet
Werken met DOS: FDISK
Virus: BugBear
Weinig geduld voor online zoekresultaten

Augustus 2003

Ongewenste Pop-ups in Messenger
Jaarrapport 2002 Int. Fed. Platenindustrie
Zoekmachines
Virusproblemen
Windows Messenger
Backup van berichten en adressen in OE
Illegaal kopiëren bewezen maar niet bestraft..

September 2003

"Rottende" CD-R's: 1 op 10 onleesbaar
Kopen op het Internet: Wie zal dat betalen…maar vooral: HOE?
Het maken van een eenvoudige website.
Vensters in Internet Explorer.
SoBig.F virus maakt geschiedenis.
Wij zoeken.....


Voor reacties op deze rubriek kan U terecht op: De redactie
Statistieken voor de maand september
Totaal aantal leden 2092
Totaal aantal berichten 24856
Totaal aantal onderwerpen 4825
Top poster SoftAid
Aantal nieuwe leden 57

De redactie
De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Webmaster
- verygoodman
- SoftAid
- StriKe
- Yakko

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich inschrijft op Oplossing.be krijgt, standaard zo ingesteld, de maandelijkse nieuwsbrief. Wens je deze niet meer te ontvangen, dan kan je dit steeds aanpassen in je persoonlijk profiel op de website. Later eventueel terug inschrijven kan je door opnieuw je profiel aan te passen.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.