Oplossing.be nieuwsbrief

3de editie  Juni 2003 




In dit nummer:

Mega-deal maakt Netscape klinisch dood

America OnLine (AOL) heeft de minnelijke schikking van Microsoft aanvaard, in de rechtszaak die AOL-dochter Netscape vorig jaar aanspande tegen de softwaregigant omdat die alle concurrentie op de browsermarkt onmogelijk maakte. Microsoft is daarmee verlost van de klacht en AOL spijst haar kas met 750 miljoen dollar schadevergoeding. In feite bevestigt de overeenkomst de overwinning van Internet Explorer. Bovendien rest AOL nog slechts één mogelijkheid, euthanasie plegen op haar eigen browser Netscape. Vaarwel.

De overeenkomst tussen de twee giganten bevestigt alleen maar een bestaande, en overigens erg goede, verstandhouding tussen twee van 's werelds grootste bedrijven. America OnLine verdeelde al jaren de Internet Explorer-browser onder haar klanten en kocht Netscape dan ook enkel en alleen om sterker te staan bij onderhandelingen met Microsoft. De rechtszaak van AOL-dochter Netscape was in feite pasmunt voor AOL. In die rechtszaak beschuldigde Netscape Microsoft ervan alle concurrentie onmogelijk te maken op de browsermarkt, door Internet Explorer standaard in te bouwen in Windows en zo op bijna alle nieuw verkochte computers. Op die manier misbruikte Microsoft haar monopolie-positie op de markt van besturingssystemen om ook de markt van de browsers in te palmen. Vandaag bezit Microsoft een marktaandeel van meer dan 90 procent op de browsermarkt.

Er zijn twee winnaars in deze rechtszaak. In eerste instantie America OnLine, die de rechtszaak niet te lang wilde laten aanslepen. Dat zou de relatie met Microsoft alleen maar verzuren, en dat wil AOL mijden als de pest. Bovendien omvat de overeenkomst de garantie van Microsoft dat AOL zeven jaar lang gratis een lichtjes gewijzigde Internet Explorer mag verdelen onder haar klanten (de AOL-browser). Daarnaast tekenen beide bedrijven ook een samenwerkingsakkoord omtrent het gebruik van Windows Media Player. De tweede, en grootste winnaar uit deze overeenkomst is Microsoft. De 750 miljoen dollar schadevergoeding is peanuts voor een bedrijf met een cash-reserve van 46 miljard dollar. Bovendien krijgt Microsoft de de facto garantie dat 's werelds grootste Internetprovider AOL met meer dan 30 miljoen abonnees alleen nog Internet Explorer gaat verdelen en gebruik zal maken van de Windows Media Player.

Wie zijn dan de twee verliezers? Netscape en de Internetgebruiker. Het marktaandeel van Netscape was hopeloos; het bedroeg nog slechts enkele luttele procenten. Alleen een mediagigant als AOL kon desnoods het tij nog keren. Maar deze overeenkomst maakt Netscape klinisch dood. AOL heeft nu geen enkele reden meer om de browser nog verder te bouwen. Bovendien zit AOL in financieel slechte papieren, dus zou een besparing in de dochteronderneming Netscape niet onverwacht komen. Ook de Internetgebruiker verliest. Netscape betekende in procenten niet veel op de browsermarkt, maar er was tenminste concurrentie. De Internetgebruiker had een keuze, maar enkel als hij dat zelf echt wilde. Met Netscape zal dan een evident alternatief verdwijnen, en dus blijft Opera als enig leefbaar alternatief over. Opera teert overigens op de status van Microsoft-hater en verdeelt haar browsers niet gratis, maar tegen betaling of in ruil voor een banner op je scherm.


Bron: Planet Internet


Downloaden kost providers miljoenen

Providers worden op enorme kosten gejaagd door het massale gebruik van peer-to-peerdiensten zoals Grokster en Kazaa. Uit onderzoek van het Britse bedrijf CacheLogic blijkt dat zeker 60 procent van de bandbreedte van providers wordt besteed aan het downloaden van muziek-, film- of gamesbestanden. Door de grote populariteit van internet via de kabel en via adsl is het gebruik van uitwisseldiensten gestegen. Hierdoor worden de providers 'verplicht' miljoenen dollars per jaar uit te geven aan bandbreedte, schrijft persbureau Reuters. Toch zitten providers met een dubbel gevoel. Aan de ene kant stappen veel gebruikers over op breedbandinternet omdat ze graag muziek, films en games downloaden en uitwisselen. Die breedbandabonnementen leveren de providers extra geld op. Aan de andere kant moeten de providers extra in bandbreedte investeren omdat er zoveel gebruik wordt gemaakt van uitwisseldiensten. Diverse providers adverteren zelfs met spotjes waarin de voordelen van het downloaden met breedbandinternet worden benadrukt. Volgens CacheLogic bedragen de kosten die providers alleen dit jaar maken vanwege het gebruik van diensten zoals Kazaa wereldwijd 1,3 miljard dollar.

Bron: Webwereld


Qwerty, Azerty of Qwertzu

Drie Amerikaanse uitvinders en tegelijk vrienden bedachten de eerste typmachine. In 1867 toonden Christopher Latham Sholes, Carlos Glidden en Samual W. Soudle de Type-Writer aan de wereld. Aanvankelijk stonden de letters in alfabetische volgorde, maar al snel werd een volgorde bedacht om te vermijden dat men te snel zou typen zodat de letterhamertjes kwamen vast te zitten. Het was vooral Sholes (1819-1890) die de ideale toetsencombinatie trachtte te vinden. Hij trok naar Remington, een bekend wapenfabrikant, om de massaproductie van typmachines op te starten. De ontwerper van het Sholes-klavier probeerde om zoveel mogelijk letters te scheiden die samen een fonetische klank gaven zoals de ch uit ‘chat’ en ea uit ‘bread’. Hoe dan ook, de veelgebruikte combinaties zoals éd, ‘er’ ‘th’ en ‘tr’ bleven kort bij elkaar staan. Het orginele Sholes-keyboard kennen we nu als QWERTY-toetsenbord en had geen getal ‘I’ omdat de uitvinder er van uitging dat je net zo goed een hoofdletter ‘I’ kon gebruiken. Bovendien zorgde slimmerik Sholes ervoor dat het woord ‘typewriter’ volledig met de bovenste rij toetsen kon worden ingegeven zodat de verkopers van de eerste schrijfmachines het nieuwe apparaat gemakkelijk konden demonstreren. Omdat in deze wereld blijkbaar niets werkelijk eenvoudig kan zijn, werden in Frankrijk en België geen QWERTY- maar AZERTY-toetsenborden uitgebracht en in Duitsland gebruikte men de combinatie QWERTZU.

 

Bron: Clickx


EBay verliest patentzaak, boete 35 miljoen dollar

Internetveiling eBay heeft de langslepende  rechtszaak over patenten van internetveilingen verloren en moet 35 miljoen dollar betalen.
Rechter Jerome B. Friedman stelde Thomas Woolston, de 39-jarige eigenaar van het bedrijf MercExchange, in het gelijk. Woolston claimde in 1995 het patent op enkele technologieën die het hart van de internetveiling vormen.
EBay moet Woolston nu 35 miljoen dollar betalen. Verder wordt nog bekeken of het veilingbedrijf rechten verschuldigd is voor het gebruik van de octrooien, aldus The Washington Post. Het bedrag dat betaald zou moeten worden voor gebruikersrechten kan flink oplopen. De advocaten van Woolston schatten dat 26 procent van de omzet van eBay te danken is aan het gebruik van Woolstons technologieën. Vorig jaar behaalde eBay een omzet van 1,2 miljard dollar. Woolston wilde in 1995 met zijn technologieën baseball-producten online veilen. EBay is er volgens hem met zijn techniek vandoor gegaan. Vervolgens groeide de veilingsite in razend tempo uit tot een megabedrijf. In 2001 klaagde Woolston eBay aan wegens patentbreuk. Een soortgelijke rechtszaak loopt er ook nog tussen Woolston en de website Priceline.com. Uit de statistieken van het Amerikaanse kantoor voor patent- en merkenrecht blijkt dat het aantal rechtszaken over patentbreuk in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. In 1996 ging het nog om 584 gevallen. In 2001 was dit aantal al gestegen tot 8700 zaken.


Bron: Webwereld

Werken met DOS

Omdat er elke dag opnieuw mensen bijkomen die nu pas beginnen met computer, en we in noodsituaties dikwijls moeten terugvallen op oude programmatie-technieken, vind ik dat we even aandacht mogen besteden aan deze, nog steeds levendige programmatie-methoden.
Zeker is dat ook U vroeg of laat geconfronteerd wordt met opstartdiskettes, DOS en FDISK. Als U de basis-technieken dan nog moet leren, zonder hulp van buitenuit, zal dit zeker heel moeilijk zijn.

Wanneer het niet meer mogelijk is om Windows op te starten, of als we bepaalde specifieke handelingen willen uitvoeren, dan moeten we meestal terug grijpen naar DOS.

Dit kunnen we door gebruik te maken van programma's die geen "Operating System" zoals Windows nodig hebben om veranderingen aan onze HD (HardDisk of harde schijf) aan te brengen. Onder DOS kan men gebruik maken van zeer krachtige commando's, deze kunnen de instellingen van Uw HD en uw programma's drastisch wijzigen. De nodige voorzichtigheid is dan ook geboden.
In Win95, 98 en Me kan je DOS eenvoudig bereiken door tijdens het opstarten van de PC voortdurend op F8 te klikken.
Er zal dan een opstartmenu verschijnen waarin U kan kiezen om op te starten in MS-DOS modus.
Als je Win2000 of WinXP op je PC hebt staan, gebruik je best een opstartdiskette voor Win98, deze kan je maken door de bestanden af te halen van http://www.bootdisk.com.

De Win98 opstartdiskette geeft je in XP een gelijkaardig menu om in DOS modus te gaan werken. Steek steeds de diskette in het diskettestation en start dan de PC op.

Eenmaal in DOS zie je een Stationsletter, meestal de A:\> met daarachter de pinkkende cursor. Dit noemt men de DOS-prompt. Hier kan je opdrachten intypen.
Ja A:\> is je diskette station. Wil je weten wat er op je diskette staat dan typ je DIR achter de DOS-Prompt en hit de Enter toets. Je ziet nu een lijst die voorbij je scherm flitst.
Als er zeer veel bestanden of mappen op je station staan, heb je de eerste zelfs niet kunnen lezen, zo snel ging het. Om dit voorbijflitsen te voorkomen kan je een commando toevoegen aan je DIR opdracht, namelijk /P. De P staat voor Page of pagina, en zal enkel de eerste pagina van de lijst laten verschijnen, tot je Enter drukt, dan verschijnt de 2 de pagina, en zo verder. De opdracht om gemakkelijk te kunnen lezen wat op een station staat wordt dus DIR /P
Om naar de inhoud van een map ( <DIR> ) in een station te gaan, gebruik je het commando CD. CD staat voor Change Directory, oftewel "verander van map". Typ na de prompt CD  een spatie en de naam van die map . Bijvoorbeeld A:\>CD C:\Windows en klik op Enter. De map opent zich en toont alle bestanden en sub-mappen in C:\Windows.
Om terug naar je Root (C:\) te gaan gebruik je het commando CD..  ( CD en tweemaal punt)
CD.. brengt je een trap lager, dus in je vorige map. Wil je naar een ander station moet je steeds terug gaan naar de root, in dit gevan dus C:\> en hier typ je het station in dat je wilt verkennen, bijvoorbeeld het D:\ station. Hiervoor typ je D: achter de C:\> prompt ( dus C:\>D: ) en klik op Enter.
Je kan het zelfde doen voor al je stations op de HD.

Wil je een uitvoerbaar bestand (EXE of BAT bestand) uitvoeren in DOS, dan ga je met bovenstaande commando's naar de map waarin het uitvoerbaar bestand staat en typt achter de prompt de naam van het bestand, bijvoorbeeld FDISK (Het is niet nodig de extensie EXE of BAT te typen, DOS herkend deze bestanden). Het programma wordt uitgevoerd.

Na het beëindigen van het programma kan je DOS afsluiten door EXIT (verlaten) achter de DOS prompt te typen en Enter te klikken.

Volgende maal hebben we het over een van de meest gebruikte commando's in DOS, namelijk FDISK

Ingezonden door: SoftAid


Foutje van Microsoft in XP update

Mensen die gebruik maken van windows XP en tussen 21 en 27 mei een windows update zouden uitgevoerd hebben, kunnen sindsdien met internet problemen kampen.
Een update die op 21 mei werd vrijgegeven door Microsoft werkt namelijk niet goed samen met sommige externe firewalls. De update, die tot doel had de beveiliging van je internet connectie te verbeteren zorgde er voor dat mensen te kampen kregen met connectieproblemen.
De update is momenteel terug verwijderd van de site en werd vervangen door een goede versie.
Mensen die in voorgenoemde periode een update zouden hebben uitgevoerd en dit probleem herkennen moeten de slechte update terug verwijderen.
Dit kan je doen via het welbekende "Installeren en Verwijderen" in Configuratiescherm-> Software (add/remove software in control panel). Daar selecteer je de patch met als nummer "Q818043" en klik je op verwijderen. Als je de patch hebt verwijderd is het probleem van de baan en kan je terug surfen naar je favoriete sites.

Ingezonden door: Yakko

Tips & Tricks

Openen in nieuw venster
Soms wordt een link niet automatisch in een nieuw scherm geopend terwijl u dit wel wilt.(Google bvb. heeft die nare eigenschap).Klik dan op de link met de rechter muisknop een kies "Open in New Window"/"Openen in Nieuw Venster". Met Internet Explorer kunt u ook het volgende doen: klik (met de linker muisknop) op de link terwijl u de shift-toets ingedrukt houdt.

Ingezonden door: Cheiftain

Privacy op het net
Iedereen heeft het er alsmaar over dat internet een echte inbreuk is op je privacy. Wil je nu eigenlijk wel eens weten welke informatie je rondstuurt op het world wide web? Ga dan eens naar http://privacy.net/analyze/ Daar wordt getest welke inforamtie allemaal over je computer achterhaald kan worden. Wedden dat je voortaan wat voorzichtiger omspringt met cookies?


Bron: Clickx

Helpdeskhumor

Helpdesk: Klik op het icoontje van 'mijn computer' aan de linkerkant van het scherm."
Klant: "Bedoel je links voor jou of links voor mij?"

Helpdesk: "Goedendag. Hoe kan ik u helpen?"
Klant: "Eeh. Hallo. Ik kan niet printen."
Helpdesk: "Wilt u voor mij op de 'start-knop' drukken en ."
Klant: "Nou moet je even goed luisteren. Niet meteen zo technisch doen. Ik ben verdomme Bill Gates niet!"

Klant: "Ik kan niet printen. Iedere keer dat ik het probeer zegt hij:'can't find printer'. Ik heb de printer zelfs opgetild en voor de monitor neergezet, maar de computer zegt nog steeds dat hij hem niet kan vinden."

Klant: "Ik wil in het rood printen, maar het lukt niet."
Helpdesk: "Heb je wel een kleurenprinter?"
Klant: "Ah, dank je."


Ingezonden door: SoftAid


Statistieken voor de maand mei

 
Totaal aantal leden:
Totaal aantal berichten:  
Totaal aantal onderwerpen: 
Top Poster
Aantal nieuwe leden
Aantal Hits 
1803
18254
3684
SoftAid
86
224561

Redactie

De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Webmaster
- verygoodman
- SoftAid
- StriKe
- Yakko

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich aanmeld bij oplossing.be krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.
 

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.
 

Hosted by Combell.com