Oplossing.be nieuwsbrief

4de editie  juli 2003 




In dit nummer:

Nieuwe toolbar Google blokkeert popups

Google biedt een nieuwe toolbar aan. Nieuw is de mogelijkheid om popups tegen te houden en een integratie met weblogdienst Blogger. Versie 2 van Google's toolbar is nu als bèta beschikbaar. Net als met de 'oude' versie kunnen internetters hiermee onder meer direct vanuit de browser een zoekvraag intypen bij Google. Er zijn drie nieuwe functies toegevoegd. Allereerst is er een knop om automatisch popup-advertenties tegen te houden voor gebruikers van Internet Explorer 5.5 of hoger. Verder heeft Google een functie 'Autofill' toegevoegd, waarmee webformulieren kunnen worden ingevuld met informatie die op de computer van de gebruiker staat. Opvallender is de integratie met Blogger.com, het bedrijf dat in februari van dit jaar door Google werd overgenomen. Bezitters van een via Blogger aangemaakte weblog kunnen op de 'BlogThis'-knop drukken. Google creëert dan op de weblog automatisch een linkje en de titel van de webpagina die op dat moment wordt bezocht. Dat bespaart volgens Google veel geknip en geplak. Blogger.com is een van de bekendste weblogdiensten ter wereld. Wereldwijd heeft de site 1,1 miljoen gebruikers.


Bron: Webwereld


Crazy Browser

Velen onder ons kennen de browser Internet Explorer, velen onder ons gebruiken hem zelfs. Crazy Browser mag beschouwd worden als een verlengstuk op dit programma: het geeft IE iets meer functionaliteit dan het standaard heeft. Bij de installatie van CB zal je zien dat er nieuwe pictogrammen en dergelijke worden geïnstalleerd, maar in feite maakt CB gewoon gebruik van de IE-interface. Extra functionaliteiten (die je onder het menu Extra terugvindt) zijn ondermeer een pop-upstopper, het gebruik van tabs bij meerdere browservensters, maar ook meerdere favorieten openen in één klik,...Vooral de pop-upstopper kan handig zijn, aangezien velen onder ons anders een apart programma op de achtergrond hebben draaien, een programma dat dan weeral geheugen in beslag zou nemen. http://www.crazybrowser.com

Ingzonden door: StriKe


Tips om spam te beperken

  • Zet je email adres altijd op hidden bij forums en gastenboeken
  • Bij het forwarden van e-mails, zet al je correspondenten in BCC zo voorkom je bij een forwarding dat deze adressen in de mail van de ontvanger tererechtkomen
  • Haal bij forwarding de oude e-mailadressen weg
  • Zet op je website nooit een rechstreekse link naar je email, maar gebruik hiervoor een mailscript
  • Doe nooit een forward op kettingbrieven
  • Probeer u niet af te melden (unsubscriben) vele spammers negeren dit. Zo weten ze dat uw e-amil adres nog in gebuik is.
  • Als je je ergens moet registreren met een e-mailadres doe dit dan niet met je vaste e-mailadres. Er zijn genoeg aanbieders van gratis e-mail. Mocht er toch teveel spam op een dergelijk adres binnenkomen, dan neemt u gewoon een ander adres

Ingezonden door: verygoodman


Excel: Lotto uitslagen voor groepen

Als je met een groepje mensen samen op de lotto speelt, zoals heden veel gedaan wordt op het werk, op café, in je club of in familieverband, dan wil je wel eens een gemakkelijk programma hebben om te zien wie de beste "gokker" is, m.a.w. wie de meeste juiste getallen raden kan. In het volgende artikel laten we je zien hoe je eenvoudig een Excel werkblad kan maken dat de juiste scores aantoont door middel van kleur, en het aantal treffers per deelnemer samen telt.

Met de functie voorwaardelijke opmaak zou je dit kunnen realiseren, maar dan moet je wel voor elk lotto-getal een voorwaarde kunnen stellen. En Excel laat je maar toe om 3 voorwaarden in te geven. De "trick" is om slechts 1 (uitgebreide) voorwaarde te gebruiken in je "voorwaardelijke opmaak". Veronderstel dat je de namen van de spelers in Kolom A zet, te beginnen met A2, en de door de speler gekozen 6 nummers in de kolommen B tot G. Veronderstel dat we de "Juiste" lotto in de velden B1 tot G1 plaatsen.


Selecteer cel B2 en kies Opmaak- Voorwaardelijke opmaak in de menu-balk. In de eerste keuzelijst kies je voor "Formule is". In het volgende invoervak voeg je volgende formule in :  =AANTAL.ALS($B$1:$G$1;B2)>0


Deze formule zal de waarde "Waar" geven als de waarde van een van de cellen in de lijst van winnende nummers (B1 tot G1) staat. Nu kan je de opmaak van de cel instellen als de waarde "Waar" is door de knop Opmaak te klikken en een kleur te kiezen in het tabblad Patronen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een andere opmaak, bijvoorbeeld een gekleurde rand rond de cel. Klik op OK en nogmaals OK om de voorwaardelijke opmaak af te sluiten.
Cel B2 heeft nu deze opmaak. Selecteer B2 en kopieer deze opmaak naar de cellen (in ons voorbeeld B2 tot B9). Cellen B2 tot B9 staan nu geselecteert. Kopieer deze selectie horizontaal door naar kolom G. Het hele gebied B2:G9 is nu voorzien van dezelfde opmaak.
Je kan hier al een test doen door in de vakken B1 tot G1 een reeks lotto getallen in te vullen en daarna in een cel binnen B2:G9 een willekeurig getal in te vullen. Indien dit getal in de "Lotto" rij staat zal de cel, na Enter,  de opmaak krijgen die je gekozen hebt. In ons voorbeeld een groene achtergrond.

Nu willen we ook dat er automatisch geteld wordt hoeveel goede antwoorden elke speler heeft. Daarvoor gebruiken we de minder bekende Array- of Rij-formule. In de cel H2 typ je: =SOM(AANTAL.ALS(B2:G2;$B$1:$G$1))


Normaal klik je nu op Enter, maar om deze formule te laten werken hou je Ctrl+Shift ingedrukt en druk daarna pas op Enter. Excel zal nu speciale haakjes {} plaatsen rond deze formule om aan te geven dat het een "Rij-formule" is. (En neen, zelf deze haakjes plaatsen heeft niet hetzelfde effect  ) Selecteer cel H2 en kopieer deze verder door naar cel H9. Vul nu de lotto nummers in die je deelnemers hebben gekozen en je verkrijgt volgend resultaat:


Je kan nu je werk opslaan. Have fun!


Ingezondendoor:  SoftAid


Anti-spam instellingen bij Telenet

Telenet heeft enkele maanden geleden anti-spam instellingen voor al haar klanten geactiveerd. Hiermee worden vele (niet 'alle', want het systeem is verre van waterdicht) spammails opgemerkt. Deze worden gemarkeerd, zodat je ze in je mailclient met gepaste wijze kan afhandelen. (Als gelezen laten markeren, laten verwijderen, afzonderen in een mapje, ...)
Nu is echter gebleken dat de standaardinstelling die Telenet voor al haar klanten heeft gezet, als volgt is: mails die als spamlabel "Zeer Hoog" meekrijgen, worden automatisch verwijderd. Aangezien het systeem niet waterdicht is zou dit kunnen leiden tot verlies van (belangrijke) e-mails. Telenetklanten kunnen deze instelling wijzigen via het gecentraliseerde Mijn Telenet: http://www.telenet.be/mijntelenet

Ingezonden door: StriKe

Werken met DOS: FDISK

In dit artikel willen we je uitleggen wat de voornaamste reden is voor het gebruik van het commando FDISK . FDISK staat voor FixedDisk, niet voor FormatDisk zoals velen denken.
Hoe is een harde Schijf (HD) verdeeld?
Primaire partitie of Primary Partition:
Meestal is de eerste partitie op een harde schijf (de C:) de Primaire partitie, ze is ook bijna altijd de actieve partitie . Er is normaal gesproken maar 1 primaire partitie op een HD (alhoewel het er meerdere kunnen zijn door  truuks te gebruiken).
Het absolute maximum is 4 primaire partities per HD, maar nogmaals, je zal er meestal maar 1 hebben. Als je maar 1 HD hebt, dan moet je een primaire partitie op deze HD maken. Heb je meerdere HD's, dan hoef je op deze 2 de, 3 de, 4 de, enz geen primaire partitie te zetten. Je kan het echter wel.
Uitgebreide Partitie of Extended Partition:
Er is slechts een Extended partition toegelaten per HD. Dit is eigenlijk ook een Primaire partitie. Deze partitie moet je aanmaken wil je meerdere stations op je HD aanmaken. De Extended partition is geen partitie die je als zodanig in verkenner kan zien. Je kan het meer vergelijken met een map, waarin je meer "Logical DOS drives" (oftewel logische DOS partities) kan aanmaken dan je ooit nodig zal hebben. Het maken van een Extended partition is dus een noodzakelijke stap om meerdere stations aan te maken op een HD.
Logische DOS partities of Logical DOS Drives:
Worden dus gemaakt IN een Extended partition. Dit is zeer handig, want je kan hier gemakkelijk 25 stations bijmaken, van station D:\ tot station Z:\
Met behulp van het programma Partition Magic zie je hoe zo een verdeling van een HD er uit kan zien.



Zoals je kan zien werd deze 40 GB HD verdeeld in 2 Primaire partities: de eerste "Primary" (4 GB) en de "Extended" (34 GB ) waarin 4 "Logical DOS drives" zijn gemaakt. In totaal zijn er dus 5 drives: station C: 4 GB, station D: 5 GB, station E: 10 GB, station F: 10 GB,  station E: 9 GB.

Wanneer je een nieuwe HD plaatst, of je oude HD moet opnieuw ge-partitioneert worden wegens bijvoorbeeld een zeer aggressief virus, dan heb je FDISK nodig.
FDISK moet dan uitgevoerd worden vanaf een diskette.
Het is dan ook zeer aangeraden steeds een opstart-diskette te hebben. In Windows98 en WinMe kan je deze aanmaken door in Start ->Instellingen ->Configuratiescherm ->Software -> tabblad opstartdiskette te gaan. Als je alleen Win2000 of WinXP hebt, dan kan je een opstartdiskette Win98 afhalen van www.bootdisk.com. Dit volstaat om je HD te partitioneren en te formatteren. Zorg dat er ook een CDrom driver (mscdex.exe) op staat, anders heb je geen ondersteuning van je CDrom als je Windows wilt installeren.

Als je HD aangesloten is, de jumpers voor master/slave juist staan, en je hebt de HD in het BIOS laten herkennen en deze info opgeslaan, steek je de opstartdiskette in je Diskette station (A:) en start de PC opnieuw op.

Hoe we met de commando-schermen van FDISK omgaan bespreken we volgende keer. We bekijken dan hoe je partities (stations) kan aanmaken en verwijderen met FDISK.


Ingezonden door: SoftAid

Virus: BugBear

Donderdag 5 juni klonk er wereldwijd groot alarm voor een nieuw en venijnig computervirus. Op amper een dag tijd noteerden antivirus-bedrijven al tienduizenden besmette computers. En aan de toevloed van virusmails op onze redactie af te leiden, lijkt het probleem almaar uit te deinen. Het is met computervirussen zoals met sex: alleen preventie houd je gezond.

Het nieuwe computervirus is een lichtjes gewijzigde variant op het verwoestende "Bugbear"-virus van eind vorig jaar. De ramp wordt compleet als diezelfde dag ook een ander computervirus vernieling zaait, ook al variant op een oud virus: de Sobig-computerworm. Gelukkig is die laatste iets minder schadelijk.

De nieuwe variant van Bugbear lijkt het meest geavanceerde virus ooit. Het is een wormvirus, wat betekent dat het zichzelf verspreidt via Outlook naar willekeurige adressen die het tegenkomt in e-mails. Bugbear vernedert zijn slachtoffers; het virus stuurt privé-mails en documenten doodleuk door, zonder jouw medeweten. De mails die op onze redactie toekwamen, spreken boekdelen: iemand die een date probeert te versieren, iemand die een training bij zijn volleybalclub annuleert wegens meniscusblessure, iemand die vraagt hoe de eerste schooldag was, enz. Bovendien slaagt Bugbear erin
om enkele merken van virusscanners te omzeilen en om je computer open te zetten voor hackers.

Moeilijk wordt het als je de afzender van een virusmail wil achterhalen. Want Bugbear gebruikt willekeurige e-mail adressen die het in Outlook tegenkomt om als afzender en als bestemmeling te gebruiken. Zo lijkt het dat iemand je een computervirus toestuurt, terwijl in werkelijkheid die,persoon daar helemaal niet verantwoordelijk voor blijkt te zijn.

Het venijn van het virus komt pas op het einde. Na de installatie en verdere verspreiding activeert Bugbear een autodialing-programma. daarmee probeert het virus in te bellen en zo een verbinding te maken met de websites van een
aantal grote banken. Het virus detecteert ervolgens de ingetypte woorden. Vermoedelijk is dat een manier om wachtwoorden van online bankdiensten te kunnen achterhalen. Door middel van "keystroking" luistert het virus alle ingetypte woorden af en bewaart het die.

Het BIPT, de Belgische overheidsinstantie die waakt over de telecomsector, heeft intussen alarm geslagen voor het Bugbear-virus dat de hoogste risiconotering krijgt.

Een aantal symptomen van besmetting zijn dat je computer trager wordt en er een "vreemd" bestand staat in de Startup (Opstarten) folder in het Start- menu. Dat vreemde bestand bestaat meestal uit een aantal willekeurig gegenereerde karakters, gevolgd door ".exe".

Een virusmail kan je herkennen aan zijn attachment, dat steevast eindigt op ".exe", ".pif" of ".scr". Het is overigens aan te raden een virusscanner te installeren die deze types van bestanden automatisch in quarantaine zet bij ontvangst. Want zo'n massale virusepidemie leert maar één ding, dat Internetsurfers nog altijd niet geleerd hebben om voorzichtig te zijn als ze gekke e-mails en attachments aankrijgen. Een actuele virusscanner en een stevige firewall zouden tot de verplichte uitrusting moeten behoren van elke Internetsurfer.


Ingezonden door: psycho

Weinig geduld voor online zoekresultaten

Internetters nemen weinig tijd om de resultaten van hun online zoekopdracht uitgebreid te bestuderen. De meeste surfers klikken alleen de drie bovenste zoekresultaten uit de zoekmachine aan. Eén op de vijf bestudeert de online content minder dan een minuut.

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State School of Information Sciences and Technologie (IST) hebben voor hun onderzoek meer dan 450.000 zoekopdrachten geanalyseerd die gedurende een periode van 24 uur werden ingevoerd bij zoekmachine AlltheWeb.com. Meer dan de helft van de gebruikers bekeek slechts één zoekresultaat en meer dan 80 procent stopte na het bekijken van drie resultaten.

De onderzoeksresultaten betekenen slecht nieuws voor bedrijven die zoekmachines gebruiken om hun site onder de aandacht te brengen. Ze illustreren tevens het belang van een goede notering in de lijst met zoekresultaten.

Voor websiteontwikkelaars is het van belang dat zij heel duidelijk laten zien waar de website over gaat. Meer dan de helft van de gebruikers bekijkt alleen de eerste pagina van de gevonden site. Negentien procent bezoekt een tweede pagina en minder dan tien procent neemt de moeite om een derde pagina van de site te bestuderen.

Bron: Telegraaf


Statistieken voor de maand juni

 
Totaal aantal leden:
Totaal aantal berichten:  
Totaal aantal onderwerpen: 
Top Poster
Aantal nieuwe leden
Aantal Hits 
1889
19642
3920
SoftAid
88
204370

Redactie

De oplossing.be nieuwsbrief staat onder redactie van:

- Webmaster
- verygoodman
- SoftAid
- StriKe
- Yakko

De redactie is te bereiken op redactie@oplossing.be

Wil u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan u e-mailen naar het bovenstaande adres.

Iedereen die zich aanmeld bij oplossing.be krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.
 

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil hem zelf ontvangen? Ga naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen.

Disclaimer

Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Oplossing.be (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.
 

Hosted by Combell.com